Denník N

Čo sa z médií nedozviete: 15 000 ľudí v Helsinkách

Na Slovensku sa pätnásťtisíc ľudí zišlo naposledy vtedy, keď Jožo Ráž zase potreboval zarobiť peniaze.

Čo sa z médií pravdepodobne nedozviete – najmä preto, že je to pre náš slovenský svet pomerne nedôležité –, je to, že v Helsinkách sa na proteste proti rasizmu zišlo 15 000 ľudí.

Týždeň predtým Helsinkami pochodovalo Nordické hnutie odporu, panškandinávske zoskupenie, ktorého charakteristikami sa zdržiavať nemusíme, lebo sú presne také, aké by sme si mysleli, že budú. A horšie: národno-socialistický štát majú priamo v programe.

Na tom azda tiež až tak nezáleží – okrem neonacistického programu má pôvodom švédske hnutie odporu aj nula poslancov v národnom parlamente, nula v európskom, nula okresov, jednu obec. Toľko k vplyvu, keď však hnutie ulicami pochodovalo, práve išiel okolo 28-ročný muž, ktorý vyjadril svoj nesúhlas.

Členovia hnutia zareagovali tak, že ho ubili na smrť; o týždeň neskôr v nemocnici zomrel na opuch mozgu. Fíni zareagovali tak, že vyšli do ulíc a vyšli masovo, Helsinki sú len o niečo väčšie ako Bratislava, 15-tisíc ľudí je obrovský dav. A nielen tam: demonštrácie sa konali aj v iných mestách, premiér Juha Sipila sa zúčastnil rovnakého protestu v Kuopiu.

Toľko správy z Fínska na Slovensko, kde sa pätnásťtisíc ľudí zišlo naposledy vtedy, keď Jožo Ráž zase potreboval zarobiť peniaze.

Áno, ja viem. Žijeme v krajine, v ktorej je rasizmus omnoho viac sexy ako antirasizmus, kde sexizmus je úplne v poriadku. Roky vieme, že sa nevieme postarať o tých najslabších a najbezbrannejších, len nás to zase až tak nezaujíma, lebo my najslabší ani najbezbrannejší nie sme.

Väčšia skupina ľudí naposledy prišla svoj názor vyjadriť, keď hrozilo, že zatvoria krčmy, protest stojí za zmienku, keď sa na ňom zíde pár stovák. Pri tisícke premiér zapína Facebook a píše status, dve tisícky sú už malou revolúciou. Tri tisícky – Gorila – znamenajú, že fakt veľa ľudí je už fakt naštvaných.

Niežeby neboli protesty, nie sú ľudia. Nepáči sa im, ak podujatia organizujú politici, ak ich politici neorganizujú, tak ich to nezaujíma. Nevyhovuje im, kto tam hovorí, nepáči sa im kapela, ktorá tam hrá. Neuvedomujú si, že tam nemajú prísť preto, čo sa povie, ani čo sa zahrá – oboje je predsa jasné.

Majú tam prísť preto, aby tam boli. Aby svojou prítomnosťou dali najavo, že im to nie je ešte všetko úplne jedno. Neprotestuje sa predsa za rovnú daň ani za právo nosiť v utorok ružový sveter, ale za univerzálnejšiu vec: za lepšiu krajinu pre všetkých, lebo tá, ktorá tu je teraz, jednoducho nie je dosť dobrá.

S tým sa sotva dá nesúhlasiť, dá sa na to len vykašľať. Môžete si povedať, že sa vás to netýka, ale keď sa vás to raz týkať bude, tiež nikto nepríde.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie