Denník N

Keď sa priráta starostlivosť o domácnosť, pracujú ženy o štyri roky dlhšie ako muži

Nielen ekonomika, ale najmä spoločnosť by prosperovala lepšie, keby mali ženy viac času na podieľaní sa na verejnom živote. FOTO - flickr/zeekomkommer
Nielen ekonomika, ale najmä spoločnosť by prosperovala lepšie, keby mali ženy viac času na podieľaní sa na verejnom živote. FOTO – flickr/zeekomkommer

Čas, ktorý by mohli ženy venovať na svoj rozvoj či na podieľanie sa vo verejnom živote, trávia starostlivosťou o domácnosť či prácou v komunitách, tvrdí správa organizácie ActionAid.

Mladá žena vstupujúca na pracovný trh môže očakávať, že počas svojho života strávi prácou priemerne o štyri roky viac ako jej mužský kolega. Príčinou je balansovanie medzi platenou a neplatenou prácou, ktorú ženy vykonávajú, uvádza správa britskej organizácie ActionAid.

Za každý odpracovaný rok v riadnom zamestnaní a starostlivosťou o domácnosť či inú neplatenú prácu ženám pribudne jeden mesiac práce navyše.

Správa tak poukazuje na globálne bremeno žien v pracovnom prostredí, ktoré ich pripravuje o rovnaké príležitosti v spoločnosti.

Jeden dáva, druhý berie

Pre ženy znamená neplatená práca (starostlivosť o domácnosť, o starších) záťaž a obmedzenie pri príležitostiach podieľať sa na príjmoch domácnosti, vypočutí ich hlasu v politickej spoluúčasti či pri trávení voľného času.

Kým sa ženy po skončení v práci starajú doma o deti a domácnosť, muži môžu na sebe pracovať a ďalej sa rozvíjať. Z ekonomického hľadiska sa takáto práca dostatočne neoceňuje a je dôležité, aby rástla hodnota rodiny, tvrdí správa. Inak sa táto „práca“ v ekonomike stáva neviditeľnou.

Pri výchove detí by sa podľa organizácie malo dbať o dostatok času s nimi stráveného a zároveň poskytnúť im dobré vzdelanie, naučiť ich trpezlivosti a zmyslu rovnocennosti. Tak by mal vyzerať základ zdravej spoločnosti, ktorá si túto prácu bude ceniť rovnako ako bežné zamestnanie.

Ženy trávia popri svojom zamestnaní viac času tzv. multitaskingom v domácnosti. FOTO - flickr/terr bo-
Ženy trávia popri svojom zamestnaní viac času takzvaným multitaskingom v domácnosti. FOTO – flickr/terr bo-

Neplatená starostlivosť, respektíve práca zahŕňa všetky činnosti spojené s udržiavaním chodu domácnosti, ako je varenie, upratovanie a vo vidieckych oblastiach aj zber vody či dreva. Ďalej starostlivosť o ďalšie osoby, chorých a starších ľudí v domácnosti alebo komunite, taktiež práca v rodinných podnikoch a dobrovoľníctvo.

Podľa správy Eurofoundu z roku 2012 zamestnané ženy v Európe strávia neplatenou prácou viac času ako zamestnaní muži. V severných európskych krajinách je rozdiel medzi pohlaviami menší než v južných krajinách, čo je zapríčinené kultúrnymi rozdielmi.

Kľúčová deľba starostlivosti

Nápravu nerovnováhy vidí organizácia ActionAid vo vláde krajín. Predovšetkým v rozvojových krajinách sú ženy viac zasiahnuté, takže je podľa nej dôležité poskytnúť im kvalitnú verejnú starostlivosť, dbať o rovné platové ohodnotenie a nastaviť priateľskejšiu legislatívu na pracovisku, pokiaľ ide o rodinné záležitosti. Okrem ďalších riešení je dôležité aj stanovenie výšky životného minima.

„Nechceme tvrdiť, že všetka neplatená práca vrátane neplatenej starostlivosti by mala byť odmeňovaná alebo by sme jej mali pripísať peňažnú hodnotu, ktorá zahŕňa všetko to, čo považujeme za neoceniteľné činnosti, ku ktorým patrí láskyplná starostlivosť o deti a rodinu,“ uviedol pre Guardian Girish Menon, výkonný riaditeľ organizácie ActionAid.

Pre trvalo udržateľný rozvoj a dobro spoločnosti má ženská práca, aj tá mimo domu, zásadný význam. Podľa výkonného riaditeľa bez dotácií jej poskytovania nebude svetová ekonomika fungovať, pretože je stále podhodnotená a z veľkej časti neviditeľná.

„ActionAid skôr verí, že ženská neplatená práca by mala byť rozpoznaná, znížená a prerozdelená tak medzi mužmi a ženami, ako aj medzi domácnosťami a štátom.“

Do roka a do dňa

Správu oficiálne uvedú vo štvrtok na Valnom zhromaždení OSN pre ekonomické posilnenie postavenia žien. Ako správa zdôrazňuje, postupy pri riešení nerovnosti nedosiahli dostačujúci pokrok, odkedy sa pred rokom prijali ciele udržateľnosti.

 

zdroj: youtube.com

V správe sa ďalej uvádza, že ženská nerovnosť bude aj naďalej pretrvávať, pokiaľ sa nezačne doteraz neprimerane rozdelená neplatená práca rozoznávať, znižovať a prerozdeľovať.

Nová správa zahŕňa analýzu 217 rozvinutých a rozvojových krajín, pričom organizácia ActionAid rozoberala súčet odpracovaných hodín medzi ženami a mužmi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie