Denník N

Discgolf je šport, v ktorom sa darí matematikom. Slovenka je v ňom druhá v Európe

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Discgolf sa hrá podobne ako golf, ale namiesto pálky a loptičky hráči hádžu „lietajúci tanier“ na terč. Slovenka je v ňom druhá najlepšia v Európe

Je len jednou zo stovky ľudí, ktorí sa u nás discgolfu venujú. No ako jediná má úspechy na svetovej úrovni. KATARÍNA BOĎOVÁ však verí, že discgolf má šancu stať sa masovým športom.

V auguste ste boli na Majstrovstvách sveta v discgolfe v USA a skončili ste piata. Čakali ste takýto úspech?

Piate miesto je oveľa viac, ako som očakávala. Myslela som si, že sa umiestnim v hornej pätnástke. Tie štyri hráčky, čo skončili vyššie ako ja, sa tomu venujú naplno a sú to profesionálne športovkyne, ktoré sa tým živia. Spojené štáty sú v discgolfe veľmoc a až na výnimky obsadzujú prvé priečky. Ja som na majstrovstvách sveta bola prvýkrát a ako prvá Slovenka. Aj keď som už predtým bola na európskych turnajoch, v porovnaní s ostatnými hráčkami som mala menšie skúsenosti. Doteraz som tie hráčky,
s ktorými som hrala, videla najmä v internetových športových prenosoch.

Ako ste sa pripravovali?

Do Empórie v Kansase som priletela týždeň pred začiatkom majstrovstiev. Venovala som sa príprave, aby som vedela, akú stratégiu použiť. Už predtým som sa však mesiac v USA pripravovala tak, že som cestovala za kvalitnými ihriskami a skúšala si hru a rôzne techniky. Väčšinou sa turnaj hrá na jednom ihrisku, ale tentokrát sa hralo na troch, čo bolo zaujímavejšie, ale aj zložitejšie. Hráčky z Ameriky mali výhodu, že na týchto ihriskách už neraz hrali, a vedeli, akú majú použiť stratégiu. Pre mňa to bolo niečo nové. Ale to, že ihriská poznajú, neznamená, že musia vyhrať.

Uspeli ste aj na majstrovstvách Európy v discgolfe.

Minulý týždeň som bola na Majstrovstvách Európy vo Fínsku a tam som skončila druhá. Pred dvoma rokmi som na tých majstrovstvách bola prvýkrát a skončila som na siedmom mieste. Bola som aj na turnaji European open, čo je discgolfová obdoba tenisového Wimbledonu.

Discgolf je netradičný šport, mnohí o ňom možno počujú po prvýkrát. Vysvetlíte nám, ako sa hrá, ide o obdobu golfu?

Hrá sa s diskom, ktorý sa snažíte dostať na čo najmenší počet hodov do chytača, ktorým je kovový kôš. Na ihrisku sú rôzne prekážky ako napríklad vlnitý terén alebo stromy. Na turnaji má jedno kolo osemnásť jamiek, prejsť ním trvá približne štyri hodiny. Je to ako v golfe, po odhodení disku začíname z miesta, kde predtým dopadol. Používame aj rovnaké termíny ako v golfe. V živote som však golf nehrala, technika je podľa mňa úplne iná. Možno je podobnosť v tom, že hráči musia mať rovnaké strategické myslenie.

Spomínali ste, že sa neživíte ako profesionálna športovkyňa. Nedá sa tým uživiť?

Ja pracuje vo vede, robím v oblasti aplikovanej matematiky. Ako profesionálna hráčka discgolfu by som sa uživiť nevedela, to by som musela žiť v USA. V Európe je discgolfových turnajov s dostatočnými finančnými odmenami málo a nie je v nich toľko peňazí, aby som sa tým dokázala uživiť. Na majstrovstvách sveta som bola zrejme jediná hráčka, ktorá nemala ani svojho diskového sponzora.

Takže ste si všetko hradili sama?

Som členkou Slovenskej asociácie Frisbee, a tá už niekoľko rokov dostáva príspevok z ministerstva školstva. Tento rok sme prvýkrát dostali peniaze aj na discgolf, ktoré aspoň čiastočne pokryli poplatky za majstrovstvá. Pokryla som tým turnajové poplatky, ktoré sú v priemere dvesto eur. Tento šport nie je finančne náročný, vybavenie a náradie sa finančne dajú uniesť. Nákladná je cesta a účastnícke poplatky. Doteraz som toľko na turnaje necestovala pre nedostatok času a finančnú udržateľnosť. Ale chcela som vedieť, či dokážem hrať s najlepšími hráčkami, a ukázalo sa, že dokážem.

Ako musí byť hráč fyzicky disponovaný?

Ľudia si myslia, že len tak stojíme, hádžeme diskom, a nijak zvlášť sa nenamáhame. Pri tomto športe je však dôležitá atletika a chce to veľa sily, aby disk letel rovno a presne. Hráč discgolfu musí mať športové nadanie, ale aj veľmi dobrú priestorovú orientáciu. Je to aj veľmi psychicky náročné.

V čom?

Človek si musí poradiť so zvládaním vlastnej frustrácie, pretože zlý hod už človek nenapraví, musí sa s tým vyrovnať. Je to teda psychicky veľmi náročné preniesť sa cez svoje chyby. Celé kolo je veľmi dlhé a my musíme neustále vymýšľať stratégie prispôsobujúce sa počasiu a byť sústredení.

Je pravda, že discgolf sa hrá bez rozhodcu?

Discgolf nemá rozhodcu, tak ako ani ostatné diskové športy. O väčšine rozhodnutí, ako napríklad, či niekto spáchal priestupok voči pravidlám, rozhodujú hráči sami. Medzi hráčmi sú často silné priateľstvá, nestáva sa, že by si chceli ubližovať. Preto každý hráč musí mať veľký cit pre fair play. Posledný rok boli diskové športy uznané Medzinárodným olympijským výborom aj napriek tomu, že nemajú rozhodcov.

Koľko ľudí na Slovensku sa discgolfu venuje?

Rekreačne tento šport hráva približne sto hráčov, na turna­joch sa stretávame štyridsiati. Na Slovensku je asi desať discgolfových ihrísk, čo nie je zlé. Dokonca v Malženiciach vzniklo discgolfové ihrisko, ktoré si postavili nadšenci. Vzniklo bez nášho pričinenia, čo je skvelé. Discgolf je ideálny šport pre verejnosť a napríklad pre rodiny s deťmi. Nie je priestorovo ani finančne náročný, takže je vhodný aj pre základné a stredné školy. Od známych viem, že veľa študentov na stredných školách necvičí, možno je to preto, že sa ešte nestretli s pre nich zaujímavým športom. Napríklad v USA sú hry s diskom čoraz populárnejšie a stávajú sa mainstreamom.

Ľudia o takýchto hrách vedia veľmi málo, aj to môže byť dôvod, prečo sa u nás nehrávajú.

Áno, preto my musíme vyšliapať cestu na tu, aby sme napríklad discgolf zviditeľnili. Nemôžeme predpokladať, že dostaneme peniaze na to, aby sme uhradili všetky poplatky za turnaje, keďže discgolf je braný ako netradičný šport. Cieľom je, aby rástol, a potom sa zlepší aj financovanie. Bez hráčov však nie sú výsledky a bez nich nie je dôvod na financovanie. Zatiaľ to nie je zaujímavý šport ani pre sponzorov, pretože pre nich nie je rentabilný.

Máte matematické vzdelanie, pomáha vám to aj pri hre?

Myslím, že áno, špeciálne pri hre ultimate frisbee má veľa hráčov veľmi vysoké vzdelanie a častokrát matematické. Tím v Bratislave, za ktorý som predtým ultimete frisbee hrávala, je zložený prevažne z matfyzákov.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Katarína Boďová (1981)

Vyštudovala Fakultu matematiky, fyziky a informatiky na UK v Bratislave. Doktorandské štúdium v odbore aplikovanej matematiky absolvovala na michiganskej univerzite v Ann Arbor. Počas štúdia v USA hrávala za vysokoškolský tím ultimate frisbee. Po návrate hrávala za bratislavský tím. Venuje sa discgolfu a už päťkrát sa stala majsterkou Slovenska. Tento rok obsadila 5. miesto na MS a 2. miesto na ME.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie