Denník N

Prvá debata bola ostrá. Žiješ vo vlastnej realite, povedala Clintonová Trumpovi, ktorý jej stále skákal do reči

Donald Trump a Hillary Clintonová. Foto – TASR/AP
Donald Trump a Hillary Clintonová. Foto – TASR/AP

Debatu najmä o ekonomike a bezpečnosti vyhrala podľa Washington Post Clintonová, Trump nebol dobre pripravený. 

Prvá prezidentská debata kandidátov na amerického prezidenta bola nezvyčajne ostrá a napätá. Republikán Donald Trump svojej súperke Hillary Clintonovej často skákal do reči.

Podľa portálu 538 ju vyrušil celkovo 24-krát, trikrát jej úplne vzal slovo. Clintonová mu skočila do reči päťkrát.

Demokratka zasa nabádala ľudí, aby kontrolovali jeho tvrdenia. „Viem, že žiješ vo svojej vlastnej realite,“ povedala mu.

„Clintonová nebola dokonalá, ale, neprekvapujúco, bola dobre pripravená. Bola o hlavu a ramená pred Trumpom. Republikán mal problém vyrovnať sa s otázkami, o ktorých vedel, že prídu,“ zhodnotil debatu Chris Cillizza z Washington Post.

Aj podľa uznávaného štatistika Nata Silvera vyhrala debatu Hillary Clintonová. „Moje dojmy sú také, že po dnešku sa Clintonová stala pravdepodobnejšie prezidentkou a Trump menej pravdepodobne,“ napísal.

Je však otázka, ako debatu vnímali voliči, prieskumy sa ešte len chystali robiť.  Podľa prvého prieskumu CNN ORC debatu jasne vyhrala Clintonová pomerom  62 percent k Trumpovým  27.

Najväčšie škrty

Úvod debaty sa niesol v ekonomických otázkach. Trump často hovoril, že krajina je v chaose, a že „všade prehrávame“. Republikán sľubuje najväčšie škrtanie daní od Ronalda Reagana.

Clintonová tvrdila, že by to prospelo najmä bohatej vrstve (ako je on sám). Analytici to potvrdzujú.

„Dokonca aj konzervatívna organizácia Tax Foundation, ktorej odhady často cituje Trump, odhaduje, že bohatí by podľa jeho plánu videli najvyšší nárast príjmov,“ napísali blogeri na 538. Clintonová hovorila skôr o zatvorení dier a podpore strednej triedy.

Trump tvrdil, že Amerika stráca pracovné miesta, pretože firmy odchádzajú do Mexika, najmä pre zlé obchodné dohody. Tie by znova prerokoval a firmy dovážajúce tovar by museli platiť clo. Clintonovú obvinil, že dohoda s Mexikom sa prijala počas prezidentovania jej manžela a ona až donedávna podporovala dohodu TPP s krajinami východnej Ázie.

V druhej časti sa venovali bezpečnosti. Trump obvinil Clintonovú, že Islamský štát vznikol v Iraku najmä preto, že po odchode amerických vojsk za Baracka Obamu, keď bola ministerka zahraničia, tam zostalo vákuum. Clintonová oponovala, že odchod dohodol ešte George Bush mladší.

V otázke NATO Trump zopakoval svoje tézy, že niektoré krajiny neplatia svoju časť výdavkov na obranu a 73 percent platia Američania. Takisto kritizoval NATO, že nebojuje dostatočne proti terorizmu. S týmto súhlasia aj mnohí analytici. Clintonová sa snažila ubezpečiť spojencov, že Amerika si bude ctiť dohody.

Platí vôbec dane?

Kandidáti sa venovali aj nezverejneným daňovým priznaniam Donalda Trumpa. Republikán povedal, že ich teraz auditujú. Nakoniec dodal, že ich poskytne verejnosti, až keď Clintonová zverejní všetky stratené emaily.

Demokratka priznala chybu, že používala ako ministerka súkromný email na pracovné účely.

„Každý kandidát na prezidenta za posledných 40 rokov zverejnil svoje daňové priznania. Čo skrýva? Možno nie je taký bohatý, možno nie je taký štedrý. Možno neplatí žiadnu daň z príjmu,“ naznačovala demokratka.

Trump sa snažil zaútočiť na Clintonovú v tom, že nemá výdrž na to, aby bola prezidentkou. Tá oponovala, že ako ministerka precestovala desiatky krajín sveta a vydržala 11 hodín vypočúvania v Kongrese.

Donald Trump opäť poprel (najmenej štyrikrát), že podporoval vojnu v Iraku. Tvrdenia o opaku nazval „nezmyslom mainstreamových médií“. V septembri 2002, pol roka pred inváziou, povedal v jednom rozhovore, že by zrejme súhlasil s inváziou.

Neexistujú publikované zdroje, že by bol jeho názor krátko pred vojnou iný. V debate sa vehementne bránil tým, že jeho postoj proti invázii môže dosvedčiť moderátor Sean Hannity z Fox News, ktorý to skutočne spravil. Išlo však pravdepodobne o súkromný rozhovor.

Útok na ženy

Preberali sa aj Trumpove tvrdenia, že niekoľko rokov spochybňoval, že sa Barack Obama narodil v Spojených štátoch. Až nedávno to pripustil.

Trump naopak povedal, že práve vďaka nemu Obama zverejnil rodný list a „urobil preto dobrú prácu“. Neodpovedal na otázku moderátora, prečo potom šíril túto konšpiráciu aj štyri roky po zverejnení rodného listu. Všeobecne pritom Trump často menil témy a neodpovedal na priame otázky.

„Bolo to ako pozerať automobilovú nehodu v spomalenom zábere,“ opísal situáciu Cillizza z Washington Post.

Tu však podľa analytikov z 538 Clintonová mohla na neho zaútočiť aj viac.

Jeden z najsilnejších momentov Hillary Clitnovej bol, keď pripomenula divákom, ako nazval Trump v minulosti ženy. V rôznych prípadoch použil slová ako pes či prasa. Trump na to nereagoval dostatočne, Clintonová má medzi voličkami jasný náskok.

„Trumpov najslabší moment večera môže byť časť so ženami,“ napísala na stránke 538 Clare Malonová.

Moderátor večera bol veľmi nenápadný, podľa blogerov na portáli 538 až príliš, a na viacerých miestach mohol zastaviť výmenu názorov. Oživením podľa Washington Post bola rozdelená obrazovka, keď diváci celý čas videli tváre oboch kandidátov.

Spojené štáty čakajú ešte dve prezidentské debaty, tá najbližšia 9. októbra. Prieskumy sa v posledných týždňoch vyrovnávali a vedenie Hillary Clintonovej je len veľmi mierne. Šanca, že sa stane prezidentom Donald Trump, je podľa 538 45-percentná.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie