Denník N

Vitajte vo svete vesmírnych geekov, začalo sa najväčšie vesmírne podujatie na svete (seriál)

Na Space Generation Congress v Mexiku je aj slovenská astrobiologička Michaela Musilová. Foto – Space Generation Congress
Na Space Generation Congress v Mexiku je aj slovenská astrobiologička Michaela Musilová. Foto – Space Generation Congress

Astrobiologička Michaela Musilová je v Mexiku na Medzinárodnom astronomickom kongrese. V pravidelných intervaloch zhrnie svoje zážitky z vedeckého pobytu.

Som v mexickej Guadalajare, dostala som sa sem vďaka prestížnemu Emerging Space Leaders (ESL) grantu, ktorý získalo len 14 ľudí z celého sveta.

Okrem cestovných poplatkov a ubytovania mi umožňuje zúčastniť sa na skoro všetkých aktivitách spojených s najväčším vesmírnym podujatím na svete: Medzinárodným astronautickým kongresom (International Astronautical Congress, IAC).

Z Guadalajara je teraz na zopár ďalších týždňov centrum svetovej kozmonautiky a stredisko „vesmírnych geekov“.

Na jednej strane som veľmi vďačná za ESL grant, bez ktorého by som tu nebola, na strane druhej je môj program plný od rána do noci, víkendy nevynímajúc.

Časový posun

Zaspávanie mi nejde, zobudím sa o jednej v noci, potom o tretej, o piatej, pol šiestej a šiestej. To nie je možné, hovorím si. Ospalosť z posunu času je hrozná vec. V Guadalajare je o 7 hodín menej než na Slovensku a telo mi to pripomína.

Aj keď som išla naschvál spať o polnoci, aby som ho nasmerovala na nový mexický režim. Nie, „už je 8 hodín ráno v Bratislave a ty si tu vyspávaš,“ akoby mi hovorilo.

S telesnými baterkami vyžmýkanými na 30 percent sa doteperím na raňajky v hoteli. Tak si bežne robím srandu zo svojej úrovne energie v tele.

dsc06092
Pamiatky na vedecký pobyt v Mexiku. Foto – archív M. M.

Vitajte vo svete vesmírnych geekov

Keď hľadám niečo zdravé pod zub (čo sa mi veľmi nedarí pomedzi rôzne nacho čipsy, salsy, vyprážané omelety a podobne), napravo od seba začujem: „Áno, tie rakety určite treba zmeniť. Inak astronauti budú trpieť.“

Naľavo zas: „Tie výpočty trajektórií okolo Marsu mi od začiatku nesedeli.“ Zaujímavé. Otočím sa a hľadím na ľudí okolo seba. Väčšina z nich sú muži, pochádzajú z celého sveta. „Welcome to the space geek world“, teda „vitajte vo svete vesmírnych geekov“.

Najzanietenejšie vyzerajú Indovia, debatujú o satelitných technológiách hneď vedľa stola s nápojmi. Neriadim sa heslom „keď si v Mexiku, tak sa správaj ako Mexičan“, ale skôr „keď si s vesmírnymi geekmi, bav sa o vesmíre“ a vydám sa za nimi. Hovorím im o unikátnych technológiách prvej slovenskej družice skCUBE.

Space Generation Congress

Môj vesmírny program začína na Space Generation Congress, organizuje ho Space Generation Advisory Council (SGAC, Poradná rada vesmírnej generácie). Je to jej mimovládna organizácia a profesionálna sieť, ktorá prináša názory študentov a mladých vesmírnych odborníkov Organizácii Spojených národov, kozmickému priemyslu a iným organizáciám spojeným s vesmírom.

Táto dobrovoľnícka sieť má vyše 4-tisíc členov v 90 krajinách, sídli vo Viedni. Síce termín „vesmírna generácia“ definuje generácie narodené po 4. októbri 1957, a teda po vypustení Sputnika, táto sieť je zameraná na študentov vysokých škôl a mladých odborníkov v odvetví vesmíru, vo veku zhruba od 18 do 35 rokov.

Slovensko má niekoľko členov organizácie, ale na kongrese našu krajinu zastupujem tentokrát len ja.

Loď na medziplanetárnu dopravu

Prechádzku ku kongresu mi spestrili ďalšie vesmírne témy, aj veľmi očakávané predstavenie konceptu lode na medziplanetárnu dopravu (Interplanetary Transport System) od šéfa spoločnosti SpaceX Elona Muska.

S baterkami na 60 percent (čiastočne dobité raňajkami) sa už viem lepšie zapojiť do debaty. Hovorím, že síce to určite bude fascinujúca prednáška o vesmírnych lodiach, ktoré by nás v blízkej budúcnosti mohli dostať na Mars, ale Musk a jeho spoločnosť budú musieť tvrdo bojovať, aby presvedčili publikum a hlavne vesmírne agentúry, že ich technológie a finančné plány sú spoľahlivé.

Všetci si pamätáme na stratu dvoch rakiet Falcon 9 od SpaceX za posledných 15 mesiacov.

Vesmír 4.0

V kongresovom centre nám prednášajú odborníci z rôznych oblastí vesmírneho sektora. Najviac na mňa zapôsobila prednáška od delegátov z Európskej vesmírnej agentúry o vesmíre 4.0. Podľa nich si vesmírny výskum prešiel štyrmi fázami.

Prvou z nich bol čas astronómie (a astrológie (1.0), nasledovala éra Vostoka, Apolla a vesmírnych pretekov (2.0). Potom prišla éra Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a medzinárodnej spolupráce (3.0). Dnes žijeme v období 4.0, v ktorom sa formuje úplne nový rozmer vesmíru – uvoľnenejší, fascinujúci a všeobjímajúci.

Sme svedkami oveľa väčšej účasti spoločnosti vo vesmírnom odvetví, zvýšeného počtu národov zapojených do vesmírnych misií a nástupu komercializácie vo vesmírnom priemysle. Vesmír slúži aj súkromným potrebám, vzniká vesmírna turistika.

Po príhovoroch už začínajú workshopy. Vybrali ma pracovať vo workshope od NASA. Chcú, aby sme navrhli vedecké, technické, ale aj politické priority pre prieskum Mesiaca v nasledujúcich dvadsiatich rokoch. Idem na to.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie