Denník N

Clintonová debatu vyhrala, ale nemusí jej to vôbec pomôcť

Za víťazku debaty vyhlásili Clintonovú. Foto – TASR/AP
Za víťazku debaty vyhlásili Clintonovú. Foto – TASR/AP

Demokratka vyprovokovala Trumpa, ktorý v debate stratil chladnú hlavu. Vplyv na výsledok novembrových volieb je však neistý.

Na začiatku debaty hovoril tak ticho, až zvukári mali problémy zvýšiť hlasitosť jeho mikrofónu. Prvých pätnásť minút to vyzeralo na relatívne vecnú, pokojnú debatu.

Potom sa však spustilo to, čo denník Guardian nazval jednou z najdivokejších a najčudnejších debát prezidentských kandidátov v amerických dejinách.

Hillary Clintonovej sa podarilo to, na čo sa jej tím pripravoval podľa zdrojov portálu Politico aj štúdiom psychológie. Rozhodila Donalda Trumpa osobnými útokmi. Ten stratil chladnokrvnosť a veľkú časť zvyšku debaty prejavoval svoju prchkú povahu.

Skákal jej do reči (celkovo podľa New York Times 29-krát, ona 9-krát), odbiehal od témy, niekedy až kričal. Ak sa nerozhodnutí voliči počas prvej televíznej debaty potrebovali presvedčiť, že sa excentrický miliardár dokáže správať ako prezident, tak ich zrejme sklamal.

Médiá, analytici aj diváci

Aj z tohto dôvodu si väčšina novinárov, analytikov aj divákov oslovených v bleskových prieskumoch myslí, že debatu vyhrala demokratka Hillary Clintonová. V prieskume CNN, kde prevažovali demokratickí voliči, zvíťazila v pomere 62 k 27 percentám. V prieskume PPP to bolo tesnejšie – 51 k 40.

Politico sa pýtal skupiny politických poradcov a stratégov rovnomerne z oboch strán, a až 80 percent z nich si myslelo, že víťazom debaty bola Clintonová. Medzi republikánmi to bolo 57 percent.

Ešte väčším indikátorom však môžu byť dve asi 20-členné focusové skupiny nerozhodnutých voličov na Floride a v Pensylvánii. V oboch drvivá väčšina členov označila za víťazku demokratku. Práve nerozhodnutí voliči, ktorých je ešte relatívne veľa, môžu rozhodnúť novembrové voľby.

Clintonovej sa Trumpa darilo provokovať osobnými útokmi. Začalo sa to tým, že povedala, že republikán svoj biznis začal pôžičkou 14 miliónov dolárov od otca. „Dal mi veľmi malú pôžičku v roku 1975,“ odpovedal Trump.

Demokratka tiež naznačovala, že svoje daňové priznanie súper nezverejnil možno preto, že nie je taký bohatý, prípadne neplatí žiadne federálne dane. „To znamená, že som múdry,“ povedal Trump, ktorý zároveň nepravdivo zľahčoval užitočnosť informácií z daňových priznaní.

Nebol spokojný

Portál Politico za Clintonovej najefektívnejší útok – a jeho najhoršiu odpoveď – označil to, keď Clintonová hovorila o bežných ľuďoch, ktorým Trumpove firmy nezaplatili za prácu. „Máme v publiku architekta, ktorý navrhol klubovňu v jednom z vašich golfových rezortov. Je to krásna budova, hneď sa začala využívať, no vy ste mu nezaplatili to, čo ste mali,“ povedala.

„Možno neurobil dobrú prácu a nebol som s ňou spokojný,“ odvetil Trump. Republikán sa tiež chatrne bránil pri pripomienke Clintonovej, že v minulosti nazval niektoré ženy prasaťom či psami.

Čo povedala Clintonová

  • „Donald, viem, že žiješ vo svojej vlastnej realite.“
  • „Donald ma kritizuje za to, že som sa pripravila na túto debatu. Áno, je to pravda. A viete, na čo som ešte pripravená? Som pripravená byť prezidentkou.“

Čo povedal Trump

  • „Samé kecy, žiadne činy, znie to dobre, no nikdy to nebude fungovať. Naša krajina trpí pre ľudí ako ministerka Clintonová.“
  • „Hillary, ste tu už 30 rokov. Prečo teraz iba rozmýšľate nad riešeniami?“
  • „Vďaka mne Obama nakoniec zverejnil svoj rodný list. Som spokojný so svojou prácou.“

Republikán takisto viackrát klamal a zavádzal. Napríklad povedal (opakovane), že bol proti vojne v Iraku, hoci to žiaden publikovaný rozhovor nepotvrdzuje, skôr naopak. Nepravdivé výroky zazneli aj z úst Hillary Clintonovej, no ako napísal Washington Post, vybledli v porovnaní s Trumpovými.

Moderátor ho päťkrát opravoval, Clintonovú ani raz.

Republikánsky kandidát rovnako odmietal cúvnuť od tvrdenia, že Clintonovej kampaň začala šíriť klebety, že Obama sa nenarodil v USA. V skutočnosti to bol on. „Vďaka mne Obama nakoniec zverejnil rodný list. Som spokojný so svojou prácou,“ povedal.

„Počúvajte, čo hovorí,“ odvetila Clintonová.

Zabodoval pri dohodách

Trump zabodoval pri kľúčovej téme svojej kandidatúry – obchodných dohodách, ktoré uzatvárali Spojené štáty s inými krajinami a ktoré Trump a jeho voliči obviňujú z toho, že zrušili mnohé pracovné miesta, najmä v priemysle. Clintonovú správne obvinil, že za jej manžela sa dohodla NAFTA (kritizovaná dohoda s Mexikom) a ona podporovala TPP (dohodu s krajinami východnej Ázie).

Priemer posledných celoštátnych prieskumov. Zdroj - RealClearPolitics
Priemer posledných celoštátnych prieskumov. Zdroj – RealClearPolitics

Hoci je dôležité, koho médiá a analytici určia za víťaza (má to veľký vplyv na to, ako debatu vnímajú ľudia), nie je ani zďaleka isté, že to pomôže Hillary Clintonovej vyhrať voľby. Podľa politológa Johna Sidesa televízne debaty napriek veľkému rozruchu, ktorý je okolo nich, len málokedy vyhrávajú voľby.

Vedia mierne poštuchnúť kandidáta, ktorý sa v nich držal dobre. Skúsenosti z minulosti však ukázali, že krátko po debatách môžu prieskumy aj zavádzať. Voliči kandidáta, ktorý zažiaril, môžu byť otvorenejší k anketárom ako fanúšikovia kandidáta, čo pohorel. Nemusí to teda nutne znamenať preskupovanie hlasov.

Trumpovi sa za posledných šesť týždňov darí úspešne sťahovať náskok Clintonovej. Ten je momentálne na celoštátnej úrovni iba 2,4 percenta. V mnohých kľúčových štátoch (Pensylvánia, Colorado) ju tiež dobieha. Podľa projektu 538 je momentálne 45-percentná šanca, že Trump voľby vyhrá, čo znamená, že duel je vyrovnaný a otvorený.

Šanca na víťazstvo vo voľbách. Zdroj - 538
Šanca na víťazstvo vo voľbách. Zdroj – 538

Zastaví to Trumpa?

Navyše Trumpov nástup sa nemusí zastaviť ani po debate. Pre mnohých voličov mohlo zabodovať to, že Trump nepôsobil ako bežný kandidát. Opisoval, ako je na tom Amerika zle („prehrávame všade, je to chaos“). Rovnako sa snažil zdôrazňovať, že Clintonová je političkou už dlho a nič nezmenila. „Ste tu už 30 rokov, proti ISIS bojujete celý svoj dospelý život,“ preháňal Trump.

„Pochybujem, že sa ho striasla. Trumpovi podporovatelia ho nesúdia podľa tradičných štandardov. Od establišmentových politikov počuli veľa sľubov a videli málo činov, takže túžia po niečom inom,“ povedal pre CNN David Gergen, ktorý radil štyrom prezidentom.

„Nebolo by to prvýkrát, čo sa zdalo, že Trump prehral debatu, aby sa následne jeho postavenie v prieskumoch zlepšilo,“ dodal Politico.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie