Denník N

Trump prehral. Napriek tomu to nič nemusí znamenať

Donald Trump potvrdil chyby, o ktorých sa dávno vedelo. Napriek nim sa mu darí.

Autor je komentátor The Washington Post.
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Iste, Donald Trump nemá prijateľnú odpoveď na poznámku moderátora Lestera Holta, že ekonomické ukazovatele sa napriek jeho tvrdeniam v skutočnosti zlepšujú. Ani na Holtove tvrdenie, že vo svojom rasistickom spochybňovaní miesta narodenia Baracka Obamu pokračoval dlho potom, ako prezident zverejnil svoj rodný list. Ani na Holtove upozornenie, že nemá dôvod nezverejniť svoje daňové priznania. A ani na Holtove pripomenutie, že vojnu v Iraku v roku 2002 odobril. Ani na kritiku Hillary Clintonovej, že jeho kritika obchodných dohôd je krátkozraká. Ani na Clintonovej varovanie, že jeho plány na daňovú reformu by zvýšili národný dlh, proti ktorému tak protestuje. A ani na Clintonovej vyhlásenie, že podľa odborníkov by jeho hospodárska politika uvrhla krajinu do recesie.

Iste, Trump často prerušoval Clintonovú a vykrikoval, že ona je tým, kto má problém kontrolovať sa, čím u nej vyvolal pohŕdavý smiech, ktorý bol možno najautentickejším prejavom radosti, aký kedy politik ukázal v prezidentskej diskusii kandidátov dvoch hlavných strán. Iste, predviedol zopár na­ozaj bizarných vecí, keď Clintonovú obvinil, že „s ISIS bojujete celý svoj dospelý život“ a nástojil na tom, že Spojené štáty by mali požiadať Irán, aby dohodol so Severnou Kóreou jadrovú zmluvu. Tieto a ďalšie okamihy pokazili republikánskemu kandidátovi večer.

Lenže žiadna z nich nebola prekvapením. Už predtým sme vedeli, že Trumpovi je politika pozoruhodne ľahostajná, keď sa chválil tým, ako nepočúva expertov a nečíta veľa. Už predtým sme vedeli, kam ho to zaviedlo – k myšlienkam, ako sú obchodné vojny, legalizácia mučenia a zabíjanie nevinných detí podozrivých teroristov. Vedeli sme aj o jeho povahe. Trump sa uchýlil k rasistickému útoku na federálneho sudcu a nebezpečnému škatuľkovaniu amerických moslimov vrátane rodiny padlého vyznamenaného vojaka. Vedeli sme, že pravidelne ponižuje ľudí pre ich výzor alebo telesné postihnutie.

Vedeli sme tiež, že Trump je najnečestnejší a najmenej transparentný kandidát za dlhé roky, že odmieta zverejniť svoje daňové priznania napriek tomu, že to za uplynulých 40 rokov urobil každý prezidentský kandidát. Vedeli sme tiež, že je mimoriadny klamár.

Najprekvapujúcejšie na pondelňajšej debate bolo, že napriek tomu do nej vstupoval prakticky na jednej úrovni s Clintonovou. Možno to nič neznamenalo. No vzhľadom na to, ako sú na tom v prieskumoch teraz, dúfam, že to znamenalo veľa.

Nebezpečenstvo je, že Clintonová začne byť arogantná a že Trumpovi, ktorý už v minulosti preukázal schopnosť prispôsobiť sa po svojich spektakulárnych zlyhaniach, sa bude v ďalších diskusiách dariť lepšie. Napokon, keď mohli byť Američania tak rovnomerne rozdelení do pondelkového večera aj napriek obludnej kampani, ktorú Trump viedol pred debatou, môžu byť schopní čohokoľvek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie