Denník N

Mama zneužitej Natálie podáva trestné oznámenie na Erika Tomáša

Erik Tomáš. foto N – Vladimír Šimíček
Erik Tomáš. foto N – Vladimír Šimíček

Erik Tomáš zo Smeru radil šéfovi zariadenia Čistý deň v Galante a potom zverejnil list Natálie aj bez súhlasu rodiny. Jej mama na proteste na Námestí SNP oznámila, že na Tomáša podá trestné oznámenie.

Mama Natálie z kauzy Čistý deň podáva trestné oznámenie na poslanca Smeru a mediálneho poradcu premiéra Erika Tomáša. Tomáš radil riaditeľovi zariadenia v Galante Petrovi Tománkovi pred tlačovkou ku kauze zneužívania Natálie.

Natáliina mama svoj postup avizovala na utorkovom proteste Chceme lepšiu krajinu na Námestí SNP v Bratislave.

List bez súhlasu rodiny

Erik Tomáš minulý týždeň na tlačovke prečítal list, ktorý údajne napísala Natália. Nemal na to súhlas rodiny.

„Práve v ten deň, keď mi bola na chvíľu ukázaná pod dozorom, tak ma prosila: ‚Maminka, nechcem, aby tie listy boli niekde čítané. Lebo už som inde,‘“ povedala na pódiu Natáliina mama.

Tomáš tvrdí, že na zverejnenie listu mal Natáliin súhlas. „Písomný súhlas som poskytol aj vášmu denníku, je k dispozícii. Je dôležité, aby verejnosť vedela o existencii listu, v ktorom slečna Natália tvrdí, že príbeh prezentovaný jej matkou v médiách nie je pravdivý a že sa, naopak, v resocializačnom zariadení cíti dobre.“

List má byť podľa Tomáša súčasťou dôkazov, ktoré posúdi polícia či prokuratúra.

„Naďalej trvám na tom, že ak niekto zlyhal, musí pykať, ale o vine alebo nevine nemôžu rozhodnúť politici alebo médiá, ale príslušné orgány.“

Video: Protest Chceme lepšiu krajinu
autorka: Martina Koník

„Každý tínedžer sa môže potknúť, to sa stalo aj mojej dcére,“ hovorila na pódiu matka. „Experimentovala, bola v zlej partii. Snažila som sa ten problém riešiť. Bola som oklamaná na sociálke.“

Na pódium vystúpila za potlesku a so slzami. „Keď som sa im postavila, dostala som odpoveď: ‚Vy ste kto?‘ Nevidela som ju štyri mesiace,“ hovorila matka.

Matku na pódium priviedla aktivistka Monika Kozelová. „Vydieranie a zastrašovanie. Toto prikrýva minister Richter a Tomanová,“ hovorila Kozelová.

Kozelová čítala na pódiu z iných listov Natálie, matka jej pritakala, že jej dala na to súhlas.

Generálna prokuratúra práve v utorok oznámila, že v prípade otvára dve trestné stíhania.

Matka Natálie na pódiu protestu. Foto N – Matej Dugovič
Matka Natálie na pódiu protestu. Foto N – Matej Dugovič

Hvorecký: Potrebujeme čestných ľudí

Protest Chceme lepšiu krajinu spájal viacero tém. Okrem zneužívania detí a ich slabej ochrany aj kauzu Bašternák i ochranu prírody a pamiatok. Na proteste vystúpili aj Milan Kňažko, Richard Stanke či Judita Hansman, prišlo niekoľko stoviek ľudí.

„‚Je po voľbách, zvykajte si.‘ To, bohužiaľ, nie je demokracia – demokracia je dialóg,“ povedal vo svojom vystúpení výtvarník Rudo Sikora. Ľudia podľa neho nemajú veriť politikom, ktorí dehumanizujú imigrantov. „Pripravujú nás tým o budúcnosť.“ Bez korupcie by sme sa podľa neho skôr vyrovnali s rôznymi problémami, napríklad v kultúre, zdravotníctve či školstve. „Treba to riešiť, ale nie klamstvom.“

„Ak chceme lepšiu krajinu, musíme zmeniť seba a vplývať na svoju rodinu a priateľov. Buďme kritickí ku korupcii, obhajujme ľudské práva, vytvárajme iniciatívy v komunitách,“ povedal spisovateľ Michal Hvorecký. Ľudia podľa neho hlavne nemajú byť pasívni. „Vo verejnom živote súrne potrebujeme čestných a hodnotovo orientovaných ľudí.“ Hvorecký verí, že vyhrať voľby stále neznamená vyhrať nad nezávislými súdmi a políciou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie