Denník N

Sulík: Matovič urobil babráctvo, Lipšic nie je nenahraditeľný

Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SaS sa necíti na kolenách ako Igor Matovič. Na dohodu o spoločnom kandidátovi do VÚC proti Marianovi Kotlebovi nevidí dôvod.

Ako vnímate, že si Igor Matovič nepozastavil živnosť?

Ako babráctvo. Mal si to ošetriť, aby sa to nestalo.

Ako sa zachová SaS, ak by sa hlasovalo o jeho odchode z parlamentu?

Ešte bude sedenie poslaneckého klubu. Osobne by som za jeho vylúčenie nehlasoval, lebo to nepovažujem za taký prehrešok, aby prišiel o mandát. Je tam niekoľko otvorených otázok, napríklad pri definícii podnikania. Prísnejší trest sa má uplatniť, keď prvý trest nemal účinok. Ale k tomu nedošlo, lebo trest – pokuta 12-tisíc eur – ešte nenadobudol právoplatnosť. Za najzávažnejšie považujem, čo písal aj Miro Beblavý, že keď je to z dvoch rôznych volebných období, tak noví poslanci by boli zvýhodnení. Navyše v zákone nie je napísané, že keď spravíte toto, automaticky prichádzate o mandát, ale necháva rozhodovanie na poslancov.

Nevnímate to, ako on hovorí, že je to matovičovský spôsob boja za spravodlivosť?

Túto argumentáciu považujem za hlúpu. Až človek nadobúda dojem, že o mandát chce prísť. Mal by argumentáciu zmeniť.

Čo očakávate, pošlú ho preč?

Pri poslancoch Smeru, SNS a najmä Mosta na čele s Bélom Bugárom môže ísť o osobnú rovinu. Budú mať červené súkno pred očami a silou-mocou sa budú chcieť pomstiť. Viem si to celkom dobre predstaviť, že s hlasmi Mariana Kotlebu ho dostanú von z parlamentu.

Čo ak chce o mandát naozaj prísť takýmto martýrskym spôsobom a vidí v tom možnosť, ako si zvýšiť popularitu?

Ja mu do hlavy nevidím. Neviem to potvrdiť ani vylúčiť.

Ešte ste s ním o tom nehovorili?

Ešte nie. Stretneme sa, keď bude príležitosť.

Matovič ešte povedal, že keby priznal chybu, pripadal by si ako ľudia za bývalého režimu, ktorých trestali väzením, ak chceli emigrovať.

Nechcem komentovať Igorov postoj. Ja by som takto neargumentoval.

Sedávali ste s ním na opozičných radách. Poznáte ho takéhoto alebo vás to prekvapilo?

Igora poznám osem rokov, užili sme si všeličo…

Keby bolo tajné hlasovanie, nevyrovnala by si s ním účty aj SaS?

Rozprával som sa s Martinom Poliačikom, ako to vníma, a vôbec nemám dojem, že by teraz potreboval účtovať injekčné striekačky, ktoré mu Igor Matovič vysypal na hlavu. Nemyslím si to. Ale Igorovi rozhodne prospeje trochu pokory a rešpektu pred politickými súpermi, ale aj pred kolegami. Možnože toto bude dobrá príležitosť. Nehlasoval by som za jeho odchod a takto isto budem argumentovať aj pred mojimi kolegami.

Hovoríte, že mu prospeje pokora. Preháňal to teda?

Áno, preháňal.

V čom?

Napríklad vysypať Martinovi Poliačikovi striekačky na hlavu je vec, ktorá sa nerobí. Aj keď to už bolo dávno. A nájdete mnoho iných vecí.

Čo si o ňom ako politikovi myslíte?

Igor má jednoznačne politický talent, vie vycítiť, čo chcú ľudia počuť. Na druhej strane, akoby mal vyoperovaný pud sebazáchovy. Keď sa do niečoho zahryzne, a v tom je výnimočný pre slovenskú politiku, Igor nezdupká.

Mnohí o ňom hovoria, že je iba šašom, čo reálne v politike nič nepresadil. 

Celý čas bol v opozícii. Aj keď bol za Radičovej vlády koaličný poslanec, bol taká opozícia v koalícii. Jedna z vecí, na ktorej mu veľmi záležalo, a urobil ústupky aj dohody, bolo zdobrovoľnenie gastrolístkov. Naša koaličná rada mu to prisľúbila a Paľo Hrušovský osobne túto dohodu zmaril. Keby hlasoval, návrh prejde. Chápem Igora, že si nenechal skákať po hlave, a tak bol do určitej miery opozíciou v koalícii.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Daniel Lipšic po tragickej nehode skončil v parlamente. Matovič hovorí, že opozícia má podlomené kolená. Aj vy sa cítite na kolenách?

Rozhodne nie. Cítime sa na dobrej trajektórii, máme veľa rozrobených vecí. Klub OĽaNO prišiel o jedného významného človeka a možno príde aj o druhého. Ale toto nie je prípad SaS.

Spolu ste komunikovali kauzy, boli ste vnímaní ako celok. Obaja sú výraznejší rétori než ktorýkoľvek váš poslanec. 

Je pravda, že celé leto sme spoločne komunikovali kauzu Bašternák. Ale my sme samostatný klub. Daniel Lipšic je výnimočný rétor, a preto jeho odchodom vzniká veľká škoda, ale nie nenahraditeľná.

Čo urobíte?

Budeme robiť svoju robotu ďalej. Nemyslím si, že teraz treba hekticky niečo robiť. A okrem toho, možností nemáme až tak veľa.

Ako vidíte svoju úlohu?

Ako predsedu strany. Ako-tak to dávam. (smiech)

Ako teraz musíte zmeniť svoj režim Slovensko verzus Brusel?

Prispôsobím sa, no vôbec o tom nemusím rozhodnúť dnes, stačí o pár týždňov. Počkám si, až prach trochu sadne. Navyše je otvorené, čo bude s Igorom, či odíde, alebo nie. Dlhšie zostane otvorené, či sa Dano Lipšic vráti, alebo nie. Zásadnejšie rozhodnutia nemá zmysel robiť. Počkáme si.

Rozmýšľate, že by ste úplne odišli z Bruselu?

Nie, môj mandát v Národnej rade zanikol, keď som ostal v Bruseli.

Už teraz asi viete, že by ste tu mali častejšie vystupovať.

Áno, no celé roky som bol konfrontovaný výčitkou, že SaS je stranou jedného človeka. Teraz som si povedal, že ostanem v Bruseli, kolegovia budú mať priestor. Takého Joža Rajtára pred polrokom nikto nepoznal.

Politický zápas do veľkej miery prebieha v parlamente. Kto tam bude vaša hlavná hviezda? Rajtár vie dobre napísať trestné oznámenie, ale prejavy mu nejdú. Najvyššiu funkciu má ako podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová. 

Lucia Nicholsonová by bola jeden z viacerých ľudí, ktorí by prichádzali do úvahy. Ale rovnako aj Jožo Mihál. Každý je nejaký, ja mám tiež svoje nedostatky. Nie som si istý, či sa na to treba teraz silou-mocou fixovať, či treba silou-mocou oplakávať, prečo nie som poslanec Národnej rady. Nesúhlasím, že politický zápas prebieha najmä v parlamente. Keď som teraz nadobudol trošku odstup, pripadá mi, že je tam nejaký kotol, tam sa hašteria, zápasia medzi sebou, ale život ide ďalej. Nemyslím si, že keby nebol parlament, tak sa žiadna politika nedeje. Máte množstvo iných možností – bilbordy, tlačové besedy – a práve tu môžem komunikovať ako vodca nejakých poslancov.

Po voľbách to vyzeralo, že by ste mohli byť lídrom pravice s premiérskymi ambíciami. Teraz to vyzerá, akoby ste o to ani nemali záujem.

Nie. A nie je ani pravda, čo mi vyčítajú politickí súperi, že som strašne sklamaný, že som sa nestal premiérom. Že to neviem prežiť, rozdýchať, že už som sa za tým triasol. Netriasol som sa. Na druhej strane, ak sa tá príležitosť naskytne, nezdupkám. Nezľaknem sa. Pôjdem so všetkými svojimi možnosťami do toho. Toto je môj postoj. Samozrejme, že sa budeme aj v najbližších voľbách snažiť dosiahnuť čo najlepší výsledok s cieľom prevziať jedného dňa zodpovednosť za chod krajiny, ale nebudem robiť nejaké pokútne obchody len preto, aby som mohol byť premiérom. Nie je to najvyššia priorita môjho života. Ale ak to dôjde, určite to budem robiť – a lepšie ako tento pán, ktorého tu máme teraz.

Ako ste vnímali konflikt Andreja Danka a Lucie Nicholsonovej tesne po pôrode?

Nemal ju čo päť dní po pôrode zaradiť do vedenia schôdze. Boli tam potom rôzne tvrdenia proti tvrdeniu. Ak mám na výber medzi tvrdením Danka, ktorého poznám krátko, a Lucie, ktorá mi je blízky človek a poznám ju osem rokov, tak pre mňa je to jasné. Keď Lucia povedala, takto to bolo, tak jej verím. Mohol si odpustiť reči, že ak nebude chodiť do parlamentu, má prísť o mandát. A to isté Natália Blahová, sú to mne blízki ľudia. Doteraz sa nestalo, že by si niečo vymýšľali.

Andrej Danko o vás hovorí, že by krajinu nemali viesť ľudia, ktorí vedú neštandardný spôsob života, že by nemal byť premiérom žúrovač. Ako to beriete?

No comment.

Ste žúrovač, či už nie?

Čo je toto za kvalifikáciu? Nepamätám si, kedy som bol naposledy v bare.

S Markom Trajterom (podnikateľ, ktorého stíhali za vraždu Romana Deáka), čo nakrútila Smotánka?

Ježišmária. Po dlhom čase sa vyberiem do podniku a bum. V Liberálnom dome sme mali vysoko odbornú konferenciu na tému Škodlivá politika Európskej centrálnej banky, a ako sa to tu skončilo, hostí som pozval na večeru. A volá mi Maroš Balo, kolega od Dana Lipšica: Rišo, otvára Tisíc a jedna noc, dôjdi. Pochopil som to tak, že je to reopening podniku, kedysi tam mali najlepšiu vodnú fajku. Na toto som sa tešil, a tak som im navrhol – poďte, ideme tam. Prišli sme a tam nejaká diskotéka, vodná fajka nikde. Medzi sebou sme sa bavili, ani neviem, kto tam bol alebo nebol. Vyjdeme von a z Markízy na mňa vybehnú – viete, kde ste sa bavili? A ja, že čo? Veď je tam Trajter. Dovtedy som to meno nepočul. Nevedel som, kto to je, ako vyzerá.

To je skoro, ako keď Robert Fico povie, že nevedel, kto je Bašternák. 

Nemyslím si, že Trajter je natoľko známe meno, aby som musel vedieť, kto to je. Jednoducho som to nevedel. A hlavne – neobchodoval som s ním ako Kaliňák s Bašternákom.

Ako kandidát na premiéra? V novinách sa to stále píše.

Nevedel som to.

Nie je to, ako keď ste pred rokmi nevedeli, že Kočner je podnikateľ z mafiánskych zoznamov?

Nevedel som, že bol na zoznamoch. Čo čakáte, že som encyklopédia?

Čakáme, že čítate noviny.

Nečítam mafiánske zoznamy. Koľko ich tam bolo, dvesto mien? Ale vedel som, že Kočner bol kandidátom na primátora Bratislavy a v tom čase sa to bralo ako niečo normálne. Nevedel som, kto je Trajter, keď dobehla Markíza. Nesedí pred vami Procházka, neklamem v týchto veciach. A keď som si predstavil, že som tam bol s viceguvernérom Českej národnej banky, princom Michaelom z Lichtenštajnu, jeden pán profesor zo Standfordu, druhý z Berlína, bývalý člen predstavenstva Deutsche Bank… A teraz som si hovoril – preboha, ak sa ich to teraz ešte nejako dotkne…

Museli ste im to nejako vysvetľovať?

Nie, lebo odišli a až po dvoch týždňoch, ako to odvysielala Smotánka, sa to začalo riešiť. To bolo naposledy, čo som sa bol baviť. A predtým som dlho, dlho nebol.

Už vediete striedmejší život?

Áno. Ako sú už deti väčšie, je to s nimi zaujímavejšie. Nebolo to prvýkrát v novinách, že som v bare, tak som si povedal, že dobre, nemusím mať všetko. Ale zase odmietam, že nikdy nesmiem ísť. Čo je zlé na tom, že si občas zájdem zabaviť sa do baru? Nedá sa vyhnúť tomu, že sa v nejakom podniku nachádza vagabund. Minule som bol v parlamente a viete, akí tam boli? Tam by som nemal chodiť!

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V máji ste povedali, že ste z dobre informovaného zdroja počuli, že Robert Fico po predsedníctve v EÚ zvažuje, že to zabalí. Stále sa vám zdá, že to tak bude?

Áno.

Z jeho vyjadrení ani z vyjadrení predstaviteľov Smeru to nevyplýva.

Počkajme pol roka a uvidíme.

Z čoho vychádzate?

Je to taký celkový dojem, je unavený, strana sa mu rozpadá, hádajú sa tam. Ešte aj Zala.

Fico má aj po kauze Bašternák stále svojich 27 percent. Ako vnímate, že mu to neuškodilo?

Je pravda, že má voličov, ktorým to neprekáža. Ale vôbec si nemyslím, že by to neuškodilo. Keď si pozriete signály, ktoré chodia, že sú v Smere dosť rozhádaní, spôsobila to aj táto kauza. Traja poslanci z Nitry im teraz odišli, to sú veľmi nepekné veci, ktoré ešte pred nejakým časom boli nemysliteľné. Kritizujú ho jeho vlastní europoslanci. Monika Flašíková-Beňová veľmi otvorene hovorí, ako sa dá robiť sociálnodemokratická politika z veľkometrážnych bytov stavaných Bašternákom. Programovú konferenciu museli presunúť. Vôbec nie je všetko super. Politická kariéra Roberta Kaliňáka je zlikvidovaná a to je vďaka protestom. Ak ho Smer ešte postaví na kandidátku, dobre si to vypočujú, najmä od svojich voličov. Robert Kaliňák ako korunný princ skončil. Toto všetko priniesli protesty. Áno, neodstúpil. Ani Fico sa nevysťahoval z Bonaparta.

Keby Kaliňák prekážal voličom Smeru, neprejavilo by sa to už na preferenciách?

Je to otázka na politológa, neviem. S našimi letnými aktivitami som spokojný. Veľa sme dosiahli. Urýchlili sme eróziu Smeru, ale chápem, že to nemusí byť okamžite vidieť na preferenciách. Nefunguje to tak, že sa všetko hneď prejaví. Pozrite si, aké mal pred voľbami preferencie Procházka a zrazu bum. A u nás to bolo bum naopak. Jedna vec je, čo hovoria respondenti v prieskumoch, a druhá voľby.

Ako vnímate, že SaS napriek protestom pred rezidenciou Bonaparte nestúpli preferencie?

Posledný prieskum agentúry AKO, ktorá bola najbližšie k výsledku parlamentných volieb, hovorí, že máme 17,5 percenta, to je historicky najviac. Za rok sme strojnásobili výsledok, to nie je zlé. Ešte pred rokom sme zápasili s piatimi percentami.

V poslednom prieskume Focusu ste mali 13 percent, vo voľbách ste mali 12.

Aj to je dobrý výsledok, ale prekvapuje ma to veľké rozpätie, je to neobvyklé. Dôležitý je trend, ten je dobrý a v tom chceme pokračovať.

Premiér Robert Fico po protestoch vyhlásil, že sa odsťahuje z Bonaparta, ale nebude to hneď, ale do dvoch-troch rokov, kým si postaví rodinný dom. Vnímate to ako čiastočné víťazstvo?

Nie, beriem to ako výsmech ľuďom. Nemal by tam zostať ani o deň dlhšie. Je to zjavne byt postavený za ukradnuté peniaze na vratkách DPH. Komu to vlastne rozprávam? Veď ste o tom vydali špeciálny časopis a viete veľmi dobre, o čo ide. Je to úplne strašidelné. Vôbec nie je v poriadku, kde premiér býva, ani to, že ministrom vnútra je človek, proti ktorému je vedené oficiálne vyšetrovanie pre majetkové podvody. Kde sú tie Ficove reči, že do troch sekúnd odvolá každého člena vlády s podozrením?

Pýtajú sa vás na kauzu Roberta Kaliňáka v Bruseli?

Na chodbách áno, teraz už pomenej, skôr, keď sa začínalo predsedníctvo. Ale hanba to je. Tí ľudia o tom vedia, ale nemajú ako vyvíjať tlak na Kaliňákovo odstúpenie, keď Fico povedal, že nie.

Stretávate sa v europarlamente s Monikou Flašíkovou-Beňovou, ktorá je ostrá kritička vedenia Smeru?

Všetci europoslanci sa stretávame raz do mesiaca na takzvanom štrasburskom týždni. Vtedy vždy nejaký europoslanec pozve všetkých ostatných na obed, veľakrát je tam pozvaný aj veľvyslanec.

Ako jej kritiku Smeru vnímate?

Tak, že už sa na to nemôže dívať. Neprekvapuje ma, že práve europoslanci sú kritickí, pretože už sú nasiaknutí vyššou politickou kultúrou.

Nie preto, že sú odtrhnutí od reality a so zabezpečeným dôchodkom, ako hovorí Fico?

Fico aj s Dankom sú poslední, čo by mali spomínať peniaze. Zohnať 30 miliónov vlastnou hlavou je teda oveľa viac ako dôchodok europoslancov. Koľko dôchodkov by Zala mohol mať z jedného milióna eur?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako vnímate think-tank a možno budúcu politickú stranu Progresívne Slovensko, ktorú zakladá Ivan Štefunko?

Ivan Štefunko je slušný človek a ľavičiar, takže dobre.

Vnímate ich ako svoju konkurenciu? Sú liberálne orientovaní.

Nevnímam ich ako konkurenciu, ale bude sa to u nich musieť kryštalizovať. Ivan Štefunko je ľavičiar, ale napríklad Michal Truban je skôr pravičiar, ak sa bavíme o miere ekonomických slobôd. Zrejme si to ešte budú musieť vydiskutovať a uvidíme, ako sa to vyvinie.

Budete sa teraz k svojim ľuďom v strane správať tak, aby nikto k Štefunkovi neodišiel?

Budem sa správať tak ako doteraz.

Prečo ste odvolali z funkcie tímlídra pre školstvo Martina Poliačika, ktorý bol vo voľbách úspešný a prekrúžkoval sa na vyššie miesto?

Moja požiadavka na tímlídrov je, že sa venujú výlučne svojej oblasti. Martin Poliačik sa vyjadruje k množstvu iných vecí – k Borisovi Kollárovi, utečencom, v poriadku, môže to robiť, ale nie ako tímlíder. Išlo o asi tridsiatu výmenu tímlídra v histórii SaS, menili sme ich pomerne často.

Je to chyba, že sa Poliačik vyjadroval k utečencom?

Nie je to chyba, ale tímlíder sa má venovať výlučne svojej oblasti, má byť s ňou spájaný.

Toto vysvetlenie vyzerá nedôveryhodne, ak si nezanedbával svoje povinnosti. Skôr to vyzerá tak, že ste potrestali svojho kritika.

Vy nie ste autorita, ktorá to má posudzovať. Veď nie je už Martin poslancom? Nemôže ma kritizovať? Zobral som mu Facebook? Naďalej môže robiť, čo chce, vyjadrovať sa, k čomu chce. Okrem toho, že som predseda strany, tak som aj predseda výboru pre program a tímlídri sú skupina, ktorú priamo vediem, chcem tam mať ľudí, ktorí sa venujú svojim oblastiam. Deväť členov z jedenástich na republikovej rade sa stotožnilo s mojou argumentáciou. Ja si myslím, že Martinovi Poliačikovi je v SaS dobre a nemá dôvody odchádzať. Ja som ho tu dlhé roky obhajoval.

Prečo?

Jeho názory sa vždy odchyľovali od hlavnej straníckej línie a hovoril som, že aj takých ľudí tu musíme mať a buďme tolerantní. Spýtajte sa Martina.

Čo si myslíte o jeho názoroch na utečencov, ktoré sú úplne opačné ako vaše?

Myslím si, že nie sú správne. On si myslí to isté o mojich, ale obaja sa zhodneme na tom, že dokument, ktorý máme na stránke – pozícia SaS k utečeneckej kríze – platí a ten je záväzný.

Čo by sa zmenilo na pozícii Slovenska k utečencom, ak by nebol premiérom Robert Fico, ale vy?

Nehovoril by som zbytočné výroky typu, že budeme monitorovať každého moslima.

Čo by sa zmenilo na počtoch úspešných žiadateľov o azyl?

Nie veľa, nevidím dôvod to meniť. V podstate by sa nezmenilo nič. Ale toto nie je jediná téma, je množstvo iných tém, kde sú naše názory a názory Smeru diametrálne odlišné.

Čomu sa teraz venujete?

Nachádzam sa vo fáze prípravy. Nie je to obdobie, keď by sme mali predstavovať veľké reformy, ale musíme byť pripravení na to, ak by prišli predčasné voľby. Máme už dosť veľa vecí nachystaných. Za priority do konca tohto roku považujem prípravu a realizáciu programovej konferencie, na rozdiel od iných ju nejdeme presúvať a bude 12. novembra. Dúfam, že prídete. Chcem tiež dokončiť stratégiu k VÚC voľbám a to bude hlavná téma budúceho roka. Budeme mať troch kandidátov na župana a chceme urobiť dobrý výsledok. Postavíme kandidátov v Bystrici, Bratislave a Trenčíne.

Takže v Banskej Bystrici nominovaním Martina Klusa pokazíte dohodu všetkých strán proti Marianovi Kotlebovi?

Neviem o žiadnej takejto dohode, mňa nikto neoslovil.

Veď pani Laššáková, krajská predsedníčka Smeru v Banskej Bystrici, o tom rokovala aj s pánom Klusom. Vy o tom neviete?

Možno sedeli, ale ja o tom nemám žiadnu informáciu. Pán Klus však nie je ani len členom strany. Ak sa niekto chce so mnou baviť, stačí zavolať. Navyše pri dvojkolovej voľbe je to úplne jedno.

Myslíte si, že Klus má šancu poraziť Kotlebu?

Posnažíme sa o to.

Takže vyšlete signál, že politické strany nie sú schopné sa zjednotiť ani pri takej extrémistickej hrozbe, ako je Kotleba?

Tým, že ide o dvojkolovú voľbu, tak to nie je pravda. V prvom kole je takáto dohoda nepodstatná a dôležité je dohodnúť sa v druhom kole. V ňom sme schopní sa dohodnúť.

Predchádzajúce voľby ukázali, že ak sa do druhého kola dostane neschopný kandidát s Kotlebom, tak Kotleba môže vyhrať.

To vôbec nie je pravda. Maňka to mal prakticky vyhraté, ale keď sa jeho stranícky šéf postavil na tlačovku a arogantne povedal, že pána Kotlebu porazí aj vrece zemiakov, tak sa potom nemôže čudovať.  Neviem, aký dehonestujúcejší výrok sa dá aj voči vlastným voličom vysloviť. Tieto voľby prehral Maňkovi Fico.

V druhom kole sa ukázalo,že Maňka je pre časť voličov neprijateľný, aj preto Kotleba vyhral. Prečo nie je dobré sa už v prvom kole dohodnúť na prijateľnom kandidátovi a znížiť riziko úspechu Kotlebu na minimum?

Nevidím dôvod to robiť v prvom kole. Martin Klus bude mať podporu asi aj klubu OĽaNO, a to nie je málo. V Bratislave postavíme Juraja Drobu a v Trenčíne Renátu Kaščákovú.

Akú mapu to máte za sebou na stene?

Sú to moje preferenčné krúžky v porovnaní s výsledkom volieb SaS. Sfarbenie závisí od toho, či som bol lepší alebo horší, ako bol priemerný výsledok SaS. Tam, kde je červený krúžok, som získal relatívne menej ako strana a je to pre mňa potenciál. Keď budú najbližšie voľby, budem chodiť po tých dedinách, kde som červený. Každý dostal takúto mapu a dúfam, že nebudete hodnotiť ako veľký prejav egocentrizmu, že v mojej kancelárii visí mapa s mojimi krúžkami.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

 

 

 

 

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie