Denník N

Vyšívajú radikálne pocity s iróniou a umožňujú to aj iným

Výšivkou v boji proti konvenciám. FOTO - Michal Banaš
Výšivkou v boji proti konvenciám. FOTO – Michal Banaš

Aktivistky zo zoskupenia Kundy Crew dodávajú ľuďom odvahu vyjadriť sa nahlas prostredníctvom tradičnej výšivky.

Tlmené svetlo, košík s ihlami a niťami dopĺňa zvuk hojdacieho kresla. Spomienky pripomínajúce ticho sediacu babičku, ktorá na kolenách vyšíva, zažívajú renesanciu. Ihiel sa chopili mladé dievčatá, ktoré prevzali motívy ľudového umenia a dopĺňajú ho udalosťami rezonujúcimi v dnešnom svete.

Aj na Slovensku sa môžeme pýšiť aktivizmom, ktorý spája pokojné tvorenie so silnými slovami a dobrou dávkou irónie. Pred šiestimi rokmi si pri pive Iva a Eva začali vyšívať a ironicky ventilovali svoje sklamanie nad svetom.

Ich výšivky si začalo všímať okolie a po troch rokoch takzvaného krčmového vyšívania sa zoskupenie rozrástlo o dve nové členky, Gabiku a Ninu. Všetky už od začiatku aktívne podporovali iniciatívy proti homofóbii a v zásade akýmkoľvek prejavom násilia a nenávisti. Svojím rukopisom sa vyšili rýchlo do pamäti a dostávali čoraz viac ponúk na rôzne spolupráce. To im umožnilo vystavovať v Prahe, Budapešti a Viedni.

Nie sú to len výstavy, ale predovšetkým ich obľúbené workshopy, kde sa stretávajú priamo s ľuďmi. Nenaučia ich len zručnosti v práci s ihlou a niťou, ale predovšetkým im dodajú odvahu vyjadriť svoje pocity prostredníctvom úderných hesiel. Tie potom môžu nevinne visieť v domácnostiach, dodávať guráž nebyť pasívnym.

Kým boli členky Kundy Crew Gabika a Nina, pohrúžené do výšiviek, Eva hovorila o tom, že vyšívanie môže byť vyjadrením nesúhlasu s násilím a nenávisťou v spoločnosti. FOTO - Michal Banaš
Kým boli členky Kundy Crew Gabika a Nina pohrúžené do výšiviek, Eva hovorila o tom, že vyšívanie môže byť vyjadrením nesúhlasu s násilím a nenávisťou v spoločnosti. Foto – Michal Banaš

Tupou ihlou zmeniť svet

Ivu inšpirovala k spojeniu tradičného remesla a búraniu stereotypov, a k následnému založeniu spolku Kundy Crew, aktivistka z austrálskeho Melbourne. Rayna Fahey spolu so zoskupením The Radical Cross Stitch dlhé roky štrikovali na pletivo okolo opusteného domu rôzne odkazy. Poukazovali tak na problematiku nedostatku bývania v súvislosti s mnohými opustenými budovami.

„Bola to snaha vytvárať dialóg a o veciach diskutovať, než niekde na protestoch vykrikovať a mávať banermi,“ objasňuje začiatky radikálneho vyšívania v Austrálii Eva.

Existuje dokonca špeciálny termín kraftivizmus, ktorý autorka Betsy Greerová opísala ako angažovanú aktivitu, ktorej snahou je upozorňovať na politickú a sociálnu problematiku v spojení s kreatívnou tvorbou.

Keďže nad jednou výšivkou možno stráviť aj niekoľko hodín, v dnešnej uponáhľanej dobe funguje vyšívanie ako dobré upozornenie napríklad na konzum a nadspotrebu, keď je jednoduchšie kúpiť si sveter v sieti rýchlej módy za pár eur než stráviť tridsať hodín jeho štrikovaním.

Forma ostáva, no myšlienky sa búria

Po nejakom čase zisťovali aktivistky z Kundy Crew viac informácií o pôvodných slovenských výšivkách, s ktorými súvisí aj výšivkárske hnutie. Pripomínajú však, že slovenská výšivka a ženy, ktoré ju tvorili v ére vojnového Slovenského štátu, sa stali akýmsi nacionalistickým konceptom, keď sa snažili deklarovať šikovnosť slovenského národa. Túto tradíciu sa aktivistky snažia otočiť naruby. 

Výšivkové heslá sa dostali aj na tričká Kompotu.
Výšivkové heslá sa dostali aj na tričká Kompotu.

„Vkladáme do našich výšiviek úplne opačné posolstvá, skôr antifašistické,“ povedala Nina a vysvetlila, že teraz prenášajú predtým izolovanú ženskú prácu do verejného priestoru, aby bola dostupná pre každého bez rozdielu.

Práve takýmto spôsobom sa snažia vytvárať nové tradície, ktoré nebudú založené na rodových alebo iných stereotypoch, avšak si zachovajú tradičnú vizuálnu formu.

„My sa snažíme robiť opak, ísť von a provokovať,“ vysvetľuje Nina novú podobu vyšívania, ktorá v minulosti často ženy izolovala od vonkajšieho sveta. Dnes sa čoraz viac objavuje vo verejnom priestore a jemná vzorka v kombinácii s ironickým nápisom dodáva nádych nevinnosti a trvácnosti. V tom spočíva sila ich hesiel.

Naučiť sa tradičné remeslo v novom šate a súčasne upozorňovať na politické a sociálne problémy. FOTO - Michal Banaš
Naučiť sa tradičné remeslo v novom šate a súčasne upozorňovať na politické a sociálne problémy. Foto – Michal Banaš

Nie je to len o feminizme. Je to spojenie absolútne všetkých udalostí, ktoré majú niečo spoločné s nerovnosťou v spoločnosti.

„Tým, že sa ľudia musia pri vyšívaní naozaj sústrediť, o akejkoľvek náročnejšej téme, pri ktorej by sa obyčajne rozohnili, dokážu diskutovať pokojnejšie,“ opisuje Nina dynamiku pri workshopoch, ktoré účastníkom vytvárajú bezpečné prostredie.

Vyšívať môže ktokoľvek, rôznorodosť účastníkov vytvára o to špecifickejšiu atmosféru. Aktivistky majú workshopy vo veľkej obľube, umožňujú im stretávať sa napríklad aj s učiteľmi dejepisu. Tí pri výšivkách čerpali inšpiráciu z postavenia žien v protifašistickom odboji, ktoré v rukách nedržali len zbrane, ale aj ihly.

„Niekto musel prišiť partizánom gombíky,“ dodáva s úsmevom Nina.

Nevieš problém vysloviť? Vyši si ho

Je to originálna metóda, ktorá môže pomôcť zbaviť sa nielen hnevu či zlosti, ale aj závislostí. Viacerí ľudia práve vďaka tomuto koníčku napríklad skoncovali s fajčením.

„Úplne ma to donútilo sústrediť sa len na jednu vec a tri hodiny ubehli ako voda,“ povedal mladý programátor Miloš. Pochvaľuje si kombináciu tak trochu pasívnej aktivity so šírením silných myšlienok do sveta, pričom vznikne umelecký produkt.

Aktuálne udalosti z Poľska napríklad priviedli Danu k vyšitiu hesla súvisiaceho so zákazom potratov.

 

Kundy Crew nerobí len samotné pomenovanie, ale predovšetkým to, ako sa zachovajú v prípade nejakého problému. Ide hlavne o jedno, neostať ticho. To si často žiada veľkú dávku odvahy a vytrvalosti, nenechať konvencie plynúť.

„Kunda, to nie je pojem, to je pocit,“ povedala hrdo Gabika. Podľa nej majú slová len taký význam, aký im sami dáme.

A tak steh po stehu je možné vyjadriť svoj postoj k akejkoľvek problematike a postaviť sa proti útlaku a nenávisti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie