Denník N

Strašne pribrala, bola úplne najhoršia, hovorí Trump o misske, ktorú ponižoval

Bývalá Miss Universe Alicia Machado, ktorú pre váhu urážal kandidát na prezidenta USA Donald Trump. Foto – TASR/AP
Bývalá Miss Universe Alicia Machado, ktorú pre váhu urážal kandidát na prezidenta USA Donald Trump. Foto – TASR/AP

Clintonová v debate spomenula ženu, ktorú Trump kedysi nazval svinkou. Ten svoj názor na bývalú Miss Universe nezmenil.

Mala len 19 rokov, keď sa dostala na titulné strany. Alicia Machado v roku 1996 získala titul Miss Universe a s tým spojenú slávu aj pozornosť médií. Po 20 rokoch sa jej média venujú opäť.

Jej meno zaznelo počas prvej televíznej debaty kandidátov na post amerického prezidenta. Hillary Clintonová v nej upozorňovala na to, akými prezývkami už Trump stihol označiť ženy. V rámci toho uviedla, že Trump pred rokmi nazval Machado „Miss svinka“ (Miss Piggy).

„Tento muž ženy nazval prasatami aj psami a povedal, že tehotenstvo je nepríjemnosťou pre zamestnávateľov. Vyhlásil, že ženy si nezaslúžia rovnakú odmenu, ak budú robiť svoju prácu rovnako dobre ako muži,“ povedala Clintonová v debate.

„A jedna z najhorších vecí, ktoré povedal, sa týka žien v súťažiach krásy. Miluje súťaže krásy, podporuje ich a točí sa okolo nich. A jednu z takých žien nazval Miss svinka. Potom ju nazval Slečna gazdinka, pretože je z Latinskej Ameriky. Donald, ona má meno. Jej meno je Alicia Machado. A je z nej americká občianka a môžete sa staviť, že v novembri pôjde voliť.“

Musela cvičiť pred novinármi

Machado vystúpila aj vo videu, ktoré publikoval tím kandidátky Clintonovej na Twitteri. V ňom Machado opisuje, ako ju Trump urážal a ako sa jej vyhrážal, aby vrátila korunku krásy po tom, čo pribrala. Trump v tom čase túto súťaž krásy financoval.

„Bolo to strašné. Bála som sa ho. Kričal na mňa celý ten čas. Povedal mi: Vyzeráš strašne alebo Vyzeráš tučne,“ uviedla vo videu. „Niekedy sa mi vysmieval a povedal mi: Ahoj, Miss svinka, Ahoj, Miss upratovačka.“ Trump tým narážal na jej hispánsky pôvod, pretože pochádza z Venezuely.

Azda najviac ju ponížil, keď pozval novinárov, aby sa na ňu pozerali počas toho, ako cvičila.  Machado sa na nich síce usmieva, zo záberov je však jasné, že jej to nie je veľmi príjemné. Vo videu, ktoré z tohto predstavenia americké média vytvorili, vystupuje aj Trump.

Miss Universe Alicia Machado. Foto - TASR/AP
Miss Universe 1996 Alicia Machado. Foto – TASR/AP

„Vážila 53 kilogramov a pribrala na 72 alebo 77 kilogramov,“ povedal o nej. „Tak ako niekto, kto má rád jedlo.“

Alicia Machado celú túto príhodu opísala ako veľmi ponižujúcu. „Cítila som sa zle, ako laboratórna myš,“ povedala. „Premenilo sa to na cirkus, vtip Tučná Miss Universe. Veľmi mi to ubližovalo.“

Takéto zaobchádzanie u nej neskôr vyvolalo poruchy prijímania potravy. „Nejedla som, myslela som si, že som tučná, pretože mi to povedal mocný muž,“ uviedla.

Nebolo to prvýkrát, čo pre svoju hmotnosť trpela a mala zdravotné problémy. „Keď som sa pripravovala na Miss Universe, bola som posadnutá tým, aby som nepribrala,“ povedala v rozhovore pre Washington Post v roku 1997.

„Keď som vyhrala, vyzdravela som. Ale rok predtým som dokopy nič nejedla. A ak som aj niečo zjedla, vyvracala som to. Keď som vyhrala, vážila som 52 kilogramov. Bola som kosť a koža.“

Trump názor na Machado nemení

Trump svoj názor na Machado nezmenil ani po pondelkovej debate a obhajoval ho aj v utorkovom rozhovore pre Fox News. Povedal o nej, že bola „najhoršia (Miss Universe) akú sme kedy mali. Najhoršia. Absolútne najhoršia. Bola nemožná“.

„Zvíťazila, ale potom strašne pribrala, a to bol fakt problém… Nielen to, jej postoj,“ uviedol Trump v rozhovore. „A teraz sa Hillary hrabe v minulosti… našla toto dievča, hovorí o nej, akoby bola Matka Tereza, ale to nie je celkom v poriadku. Ale o. k. Hillary musí robiť to, čo musí robiť.“

Bývalá Miss Universe priznala, že tohtoročné prezidentské voľby sú pre ňu veľmi náročné. „Tieto voľby sú ako zlý sen,“ povedala. Napriek tomu chce ísť voliť.

Alicia Machado sa nedávno stala americkou občiankou, k čomu sa priznala aj na Twitteri. Uverejnila tam fotku s pasom a so správou: „Dostala som svoj pas. Môžem voliť vo svojej krajine, odovzdám hlas pre Hillary Clintonovú, pre svoju dcéru a pre pracujúce ženy.“

Na Twitteri sa Clintonovej tiež poďakovala a v španielčine napísala: „Ďakujem vám, Hillary Clintonová. Rešpektujete ženy a našu inakosť považujete za skvelú. Som s vami.“

Bývalá misska už dlhšie bojuje za práva žien v Amerike. V júni sa objavila aj na tlačovej konferencii vo Virgínii, kde vyzvala prisťahovalcov z Latinskej Ameriky, aby volili Clintonovú.

V júli prepožičala svoje meno na podporu žien v domácnosti. Navštívila zhromaždenie takýchto žien v štáte Južná Florida a aj akciu s cieľom získať viac práv pre ľudí v domácnosti na Floride.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie