Denník N

Podnikateľ Elon Musk predstavil plán kolonizácie Marsu

Elon Musk na Medzinárodnom astronautickom kongrese v Mexiku hovorí o pláne kolonizovať Mars. Foto - Ap
Elon Musk na Medzinárodnom astronautickom kongrese v Mexiku hovorí o pláne kolonizovať Mars. Foto – Ap

Elon Musk chce osídliť Mars, cena letenky by sa mala dostať pod 200-tisíc dolárov. Aby bola populácia na Marse udržateľná, musí dosiahnuť asi milión ľudí.

Na Medzinárodnom astronautickom kongrese v mexickej Guadalajare hovoril Elon Musk o vízii spoločnosti Space X kolonizovať Mars.

Otázkou je, prečo kolonizovať Mars a ako to dosiahnuť.

Keď máte dôležité informácie na počítači, je dobrý nápad si ich zálohovať na externom disku, nikdy neviete, čo sa môže stať – porucha, krádež alebo ich omylom zmažete.

Kolonizovať Mars je ako zálohovať ľudstvo, nikdy neviete, čo sa môže stať – smrteľný vírus, jadrová katastrofa alebo náraz obrovského meteoritu.

Z planét a mesiacov v našej slnečnej sústave nemáme veľmi na výber, buď na nich panujú drastické podmienky, ako napríklad na Merkúri alebo Venuši, niečo podstatné im chýba, ako napríklad Mesiacu atmosféra, alebo sú trochu ďaleko, ako napríklad Európa, jeden z mesiacov Jupitera.

Mars z toho vychádza ako jasná voľba, vzdialený je pár mesiacov letu a parametrami sa radikálne nelíši od Zeme.

Milión ľudí

Aby bola populácia na Marse udržateľná, čiže aby dokázala prežiť aj v prípade, že by nešťastná udalosť znemožnila život na Zemi, musí dosiahnuť asi milión ľudí.

Len pripomeniem, že program Apollo dostal na Mesiac 12 ľudí, pričom celkové náklady presahovali 20 miliárd dolárov. Ako teda zaplatiť prepravu milióna ľudí na Mars (to je oveľa ťažšie ako ich dostať na Mesiac)?

Hlavným nástrojom na zníženie ceny lístka je vytvoriť vesmírne plavidlo, ktoré sa bude dať využívať opakovane. Ak by boli lietadlá len na jedno použitie, cena letenky by bola veľmi vysoká.

Medziplanetárny dopravný systém (Interplanetary Transport System) má vyniesť ľudí na Mars. Zdroj – Youtube

Cena letenky

Z toho pohľadu je významný nedávny úspech, keď sa vôbec po prvýkrát podarilo pristáť s prvou časťou rakety, ktorá sa po vyhorení paliva odpája a donedávna sa nechávala padať do oceánu. Podľa Muskových odhadov by sa malo podariť stlačiť náklady na zhruba 200-tisíc dolárov.

To je stále dosť veľa (hlavne ak pôjde iba o dovolenku), no ide o čiastku, ktorú si už bude môcť dovoliť kritické množstvo ľudí, čo majú o život na Marse záujem.

Je možné, že sa práve začína príbeh, ktorého sledovanie bude ešte napínavejšie ako pristátie človeka na Mesiaci. A s trochou šťastia už žijú prví ľudia, ktorí budú tráviť dôchodok na inej planéte.

Vizionár Musk

Kto je Elon Musk, ktorý stojí za projektom? V mladosti si kládol otázku, čo najviac ovplyvní budúcnosť ľudstva. Možné odpovede okresal na päť: internet (nedivte sa, bolo to už dávno), udržateľné zdroje energie, objavovanie vesmíru (hlavne osídľovanie), umelá inteligencia a úprava genetického kódu.

Posledné dve možnosti môžu mať aj tienisté stránky, no prvé tri z nich sú výhradne pozitívne, a tak sa do nich pustil.

Najprv nasadol na štartujúcu vlnu internetu. Zip2 a X.com, z ktorých neskôr vznikol PayPal, mu vyniesli rozprávkové bohatstvo.

Po ukončení pôsobenia v týchto firmách stál pred dilemou, ktorú väčšina ľudí vo veku 31 rokov nemusí riešiť: čo so stámiliónmi dolárov?

Musk investoval do rizikových projektov, ktoré v daných oblastiach často nemali obdobu. No ich prípadný úspech by bol veľkým prínosom pre ľudstvo.

Tesla a Gigafactory

Toto všetko sa odohrávalo na začiatku tisícročia, poskočme v čase do súčasnosti. Spoločnosť Tesla má miliardové tržby, celosvetovo predala už 140-tisíc elektromobilov, a to ešte nespustila predaj najdostupnejšieho Modelu 3.

V Nevade sa buduje Gigafactory, ktorá má zdvojnásobiť svetovú produkciu lítiových batérií. SpaceX je prvou súkromnou spoločnosťou na svete, ktorej raketa dosiahla orbitu, dostala plavidlo na medzinárodnú stanicu či vyniesla geostacionárny satelit.

A je prvou spoločnosťou vôbec, ktorej sa podarilo opätovne pristáť s najväčšou časťou rakety, doteraz bývala považovaná iba za odpad.

Všetko nasvedčuje tomu, že Elon Musk má potenciál dosiahnuť to, čo si zaumieni, nech už to pôsobí akokoľvek ambiciózne. Uvidíme, ako dopadne jeho nápad kolonizovať Mars.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie