Denník N

Vláda vysiela Procházku do Luxemburgu, morálny profil má podľa Kaliňáka dobrý

Radoslav Procházka. foto N – Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka. foto N – Tomáš Benedikovič

Ministri odsúhlasili bývalého šéfa Siete za nášho kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ bez výhrad, i keď ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská priznala istú rozpoltenosť. Proti nominácii Procházku sa ozvali aj niektorí advokáti.

Zhruba päť minút trvalo vláde, kým prerokovala návrh, aby sa bývalý šéf Siete Radoslav Procházka stal slovenským kandidátom na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Pred dvoma týždňami jeho kandidatúru odobrila Súdna rada, hoci sa voči nemu ozvali aj kritici spochybňujúci jeho morálny kredit. Teraz sa vyjadrí poradný výbor Súdneho dvora. Procházka sa netajil tým, že pred vypočutím v Luxemburgu má menšie obavy ako pred schvaľovacím procesom doma.

„Jeho životopis je impresívny, jeden z najlepších, aké Slovensko dokáže ponúknuť,“ reagoval na Procházku minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer). O morálke kandidáta hovoriť nechcel. „Nemôžem byť upratovačom úplne za všetky rezorty a vyjadrovať sa ku všetkému,“ dodal šéf diplomacie s tým, že musí predsa dôverovať kolegom, ktorí predkladajú návrhy.

Superlatívy od ministra vnútra

Pochybnosti o jeho kandidatúre nemá ani minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), ktorý povedal, že je určite špičkovým kandidátom. Práve stretnutie s ministrom vnútra zapieral Procházka krátko po voľbách.

To, že verejne klamal a bol ochotný si platiť prezidentskú kampaň aj z neoficiálnych zdrojov, Kaliňákovi neprekáža. „Myslím si, že má dobrý morálny profil. Nemôžete vždy spájať úplne politiku s odbornou činnosťou. V politike ste konfrontovaní často s názormi, ktoré majú dva druhy odpovedí, a novinári si väčšinou vyberú tú, ktorá nie je celkom pravdivá.“

Robert Kaliňák. Foto – TASR
Robert Kaliňák. foto – TASR

Kaliňák je presvedčený, že Procházka je lepším kandidátom ako bývalý generálny advokát Súdneho dvora a bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák, ktorý pri voľbe na súdnej rade neuspel. Chýbal mu jeden hlas. „Jednoznačne má Procházka väčšiu perspektívu aj skúsenosti aj odborné zázemie,“ dodal Kaliňák.

Procházka nedávno priznal ľudskú náklonnosť ku Kaliňákovi. „Každý máme v živote ľudí, pre ktorých máme slabosť, aj keď si to možno nezaslúžia. A ja som s tým vnútorne vyrovnaný. Ja mám Kaliho rád ako človeka. Bodka. To, že je politicky odpísaný, je podľa mňa dnes zrejmé aj jemu samému.“

Video: Procházkovo legendárne nie o rokovaniach o vláde
autorka: Martina Koník

Žitňanskej pochybnosti

Len ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most) hovorila o „istej rozpoltenosti“ pri hlasovaní. „Politická kariéra niekedy komplikuje ďalší odborný kariérny rast,“ vysvetľovala. Nie je si ani istá, ako Luxemburg nakoniec rozhodne. „V každom prípade dostaneme odpoveď a budeme mať jasné hranice, čo je prijateľné a čo nie, a to podľa inštitúcie, ktorá nie je zaťažená slovenskými pomermi.“

Nemá záujem o to, aby Slovensko utŕžilo ďalšiu hanbu v zahraničí, pretože už dlhodobo sa nám nedarí obsadzovať prestížne sudcovské medzinárodné funkcie. Je to podľa Žitňanskej aj preto, že nemôžeme medzi kandidátmi „vyberať priehrštím“.

Procházkovu nomináciu predložila na vládu predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková, ktorá vyšla z vlády bočným vchodom a vyhla sa tak médiám. Pred dvoma týždňami však verejne nezapochybovala o morálnom kredite kandidáta, ktorý dostal desať hlasov zo sedemnástich. Prešiel tak úplne tesne.

Foto N – Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Na otázku, či nezažije Slovensko opäť hanbu, keď nám Luxemburg nášho kandidáta vráti ako neprijateľného, povedala, že  nevidí „do hláv dám a pánov, ktorí o tom rozhodujú.“ Problémom by vraj nemuselo byť ani to, že Procházka sa o významnú sudcovskú funkciu uchádza priamo z funkcie politika. Hoci už nie je predsedom Siete, stále je poslancom v parlamente.

Procházku, ktorý bol v minulosti viackrát prichytený pri klamstve či polopravdách, navrhlo za kandidáta predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory (SAK). Za jeho nomináciou je člen súdnej rady a vládny nominant Ján Havlát. Mnohých slovenských advokátov nominácia Procházku zaskočila.

Nie všetci advokáti chcú Procházku v Luxemburgu

Advokáti z kancelárie Zárecký Zeman sa od nej v záujme ochrany nezávislosti slovenskej advokácie verejne dištancovali. Dôvody napísali aj advokátskej komore, ktorej pripomenuli, že „kolega Procházka svojím správaním a vystupovaním na verejnosti minimálne v období od prezidentských volieb 2014 do ostatného snemu strany Sieť v auguste 2016 v Trnave znížil vážnosť advokátskeho stavu a zároveň ním preukázal, že osobnostné a morálne predpoklady na výkon sudcu Všeobecného súdu EÚ nespĺňa“. Sú presvedčení, že predsedníctvo komory muselo o tom vedieť.

„Vzhľadom na súčasnú politickú situáciu, ktorá môže byť vnímaná tak, že je v záujme vládnej strany Procházku prirodzene odsunúť mimo dosahu verejného života bez toho, aby sa ho vládna strana musela vyslovene zriecť, môže byť uvedené rozhodnutie predsedníctva SAK vnímané aj tak, že predsedníctvo nekonalo nezávisle, ale na politickú objednávku, čo tiež môže závažným spôsobom poškodiť pohľad na advokáciu a zmysel jej poslania v spoločnosti,“ dodal partner tejto advokátskej kancelárie Tomáš Zárecký.

S návrhom zvážiť podporu nominácie sa na SAK obrátila len jedna kancelária, reagovala hovorkyňa komory Naďa Ondrišová. Povedala, že SAK komunikovala o procese návrhu otvorene podporili ho šiesti členovia predsedníctva „s presvedčením, že sú splnené všetky zákonné požiadavky pre nomináciu“. Predsedníctvo má deväť členov a troch náhradníkov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Radoslav Procházka

Slovensko

Teraz najčítanejšie