Denník N

Po Krátkom procese rušia koncert exspeváka Bieleho odporu, zhodili ho trollovia na Facebooku

Foto - FB Ondreja Ďuricu
Foto – FB Ondreja Ďuricu

Bratislavský klub Atelier Babylon ruší októbrový koncert speváka Ondreja Ďuricu. Pozvánku na Facebooku zaplavili satirické a odmietavé komentáre.

Spevák Ondrej Ďurica, obľúbený medzi slovenskou krajnou pravicou, v októbri nevystúpi v bratislavskom klube Atelier Babylon. Producenti klubu krátko oznámili, že termín, keď mal Ďurica v klube vystúpiť, „bol rezervovaný iným usporiadateľom“ a koncert je zrušený.

Rozhodnutiu predchádzalo množstvo satirických komentárov, ktoré zaplavili udalosť ku koncertu na Facebooku. Vytvoril si ju sám spevák. „Môj rok narodenia je 1988, dajakú zľavičku by sa nedalo?“ pýtali sa ho ľudia napríklad s odkazom na nacistický pozdrav Heil Hitler, zaznačovaný číslami 88.

Ľudia reagovali na Ďuricovu minulosť a jeho popularitu medzi sympatizantmi krajnej pravice. „Dobrý deň, chcel by som vedieť, či si mám brať fakle na sprievod po koncerte, alebo budeme páliť knihy a oheň zabezpečí organizátor? P.S.: Už cvičím, aby som vedel pravicou ukázať, aká veľká je priemerná alpaka,“ písalo sa v ďalšom komentári.

durica

Pesničkár z Bieleho odporu

Ďurica dnes vystupuje ako sólový pesničkár. Jeho skladby s názvami ako Jeden národ – jeden hlas či Vlasť moja drahá si pred voľbami na mítingoch z reproduktorov púšťali aj kandidáti Kotlebovej ĽSNS.

Texty zväčša obsahovali verše ako „Národ môj drahý, čo ti to spravili, za cudzie zlato vlastní ťa zradili, celý čas klamárom slepo sme verili, a tí si pokojne našu zem delili.“

Ďurica je však známy aj ako bývalý spevák nitrianskej kapely Biely odpor, ktorá často vystupovala na neonacistických koncertoch a hojne sa odvolávala na severskú mytológiu.

V piesni Hriech proti rase napríklad spieval: „Stavajme šibenice smrti, onedlho príde náš čas, deň odplaty sa blíži, už počujem nepriateľov plač. Vyhlásme im neúprosný boj, každým nádychom musia trpieť, hriech proti krvi a rase si zaslúži ten najukrutnejší trest.“

dar1

V Trnave zrušili Krátky proces

Denník SME v utorok informoval, že v Trnave po podobných protestoch zrušili koncert kapely Krátky proces v podniku City club. Krátky proces patrí podobne ako Biely odpor k najznámejším kapelám, ktoré obľubujú prívrženci krajnej pravice. Jeho líder, herec Rastislav Rogel, v marci kandidoval do parlamentu za Kotlebovu stranu.

„Nechceme konať proti ľuďom. Reakcia obyvateľstva bola blesková, verejnosť je skrátka proti tomu,“ vysvetľoval svoje rozhodnutie prevádzkar trnavského klubu Laco Eugen.

Rogel je známy aj tým, že mal v roku 2008 vyprovokovať bitku v bratislavskom klube Obluda, v ktorom sa schádzali antifašisti. Ľudia z podniku pôvodne na polícii vypovedali, že útočníci im nadávali do židovských svíň, no potom si už na tieto výroky nespomínali. Rogela následne súd oslobodil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie