Denník N

Mečiar v Trenčíne sponzoruje súťaž Miss, s dievčatami sa aj odfotografoval

Aj Vladimír Mečiar podporuje súťaž krásy v Trenčíne. Foto – Miss Original
Aj Vladimír Mečiar podporuje súťaž krásy v Trenčíne. Foto – Miss Original

Organizátorke súťaže krásy v Trenčíne minulosť bývalého premiéra neprekáža, politikou sa nezaoberá. Súťažiace majú okrem fotografií s bývalým premiérom aj zábery s pištoľami, „lebo doba je ťažká“.

Osem mladých žien v maskáčoch a uprostred nich bývalý premiér a predseda HZDS Vladimír Mečiar. Aj takouto fotografiou propaguje organizátorka Gabriela Ježíková súťaž Miss Original 2016. Súťaž prebehne 1. októbra v Trenčíne, fotografia je z leta z Dolnej Poruby, kde má usmievajúci sa Mečiar chalupu a veľa rozľahlých pozemkov s ovocnými sadmi.

„Oslovila som ho, je naším sponzorom a dievčatá aj uňho na chalupe nakrútili videoklip, ktorý sa bude púšťať na súťaži,“ povedala Ježíková. Mečiar podľa nej prispel „normálnou, nie horibilnou“ sumou.

„Je odtiaľto a viem, že viacerým ľuďom v Dolnej Porube pomohol – futbalistom, kostolu,“ vysvetľuje organizátorka, prečo Mečiara oslovila.

Vladimír Mečiar a súťažiace v Dolnej Porube. Foto - Miss Original
Vladimír Mečiar a súťažiace v Dolnej Porube. Foto – Miss Original

Dolná Poruba je 25 kilometrov od Trenčína a kúsok od Trenčianskych Teplíc, kde má Mečiar vilu Elektra.

„Je cekom fajn, aj sa s ním stretávam, on sa rád rozpráva,“ hovorí Ježíková. Súťažou chce vyvolať rozruch, a tak ju robí inak, ako sa zvykne robiť na iných Miss. „Dievčatá sa napríklad fotia s pištoľou, lebo doba je ťažká.“ Mečiar podľa nej na súťaž nepríde, pretože jeho manželka Margita v ten deň oslavuje 71. narodeniny.

Sady a chalupa v Dolnej Porube. foto N - Tomáš Benedikovič
Sady a chalupa v Dolnej Porube. Foto N – Tomáš Benedikovič

Trojnásobný premiér (1990-1992, 1992-1994 a 1994-1998) odišiel z politiky v roku 2010, keď sa HZDS nedostalo do parlamentu, a odvtedy na verejnosti vystupuje len zriedka, naposledy sa ukázal v júni na pohrebe straníckeho kolegu Romana Hofbauera.

Počas Mečiarových vlád prebehla na Slovensku privatizácia, v ktorej sa podniky často rozdávali straníkom HZDS a im spriazneným ľuďom za podozrivých okolností.

Mečiarovské sídlo v Trenčianskych Tepliciach. foto N - Tomáš Benedikovič
Mečiarovské sídlo v Trenčianskych Tepliciach. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mečiar počas politickej kariéry nadobudol majetok, ktorého pôvod nevedel vysvetliť, polícia ho však počas jeho vyšetrovania z ničoho neobvinila. Vyšetrovanie sa začalo, keď Denník SME zverejnil faktúry, ktoré predseda HZDS uhrádzal za výstavbu sídla Elektra. Výška faktúr vysoko presahovala sumy, ktoré mohol Mečiar v politike zarobiť. Politik tvrdil, že pôžičku na rozľahlú vilu splatil majetkovými právami svojej manželky, ktorá bola lekárkou.

Keď bol Mečiar predseda vlády, Slovenská informačná služba uniesla prezidentovho syna do Rakúska a bol zavraždený hlavný svedok únosu Róbert Remiáš. Slovensko v tom čase vypadlo, na rozdiel od okolitých postsocialistických štátov, z integračného procesu do Európskej únie a NATO.

„Neriešim politiku, čo robil, ako robil, ťažko povedať, čo urobil dobre, čo zle,“ hovorí organizátorka súťaže Ježíková o jeho minulosti.

Mečiarovci dnes predávajú prémiové destiláty pod vlastnou značkou MGTA, ktoré vyrábajú vo svojej pálenici v Dolnej Porube. V ponuke majú napríklad „Porubský poklad“, do darčekovej truhlice balia marhuľovicu, slivovicu, čerešňovicu či jablkovicu. Osem pollitrových fliaš v truhlici stojí vyše 320 eur.

Vladimír Mečiar a Porubský poklad. Foto MGTA
Porubský poklad od Mečiarovcov. Foto – MGTA

Liehovar vlastní firma MGTA, v ktorej je Mečiarova manželka Margita s deťmi. Firma je zatiaľ stratová, vlani skončila v mínuse takmer osemtisíc eur, tržby mala takmer 60-tisíc eur.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie