Denník N

Deväťdesiat percent ľudí na Zemi dýcha znečistený vzduch

Mieru znečistenia pomáha sledovať nový interaktívny model sveta. FOTO - OSN
Mieru znečistenia pomáha sledovať nový interaktívny model sveta. FOTO – OSN

Viac ako 90 percent ľudí na svete dýcha znečistený vzduch. Podľa odborníkov z OSN je jedným z riešení nahradenie fosílnych palív obnoviteľnými zdrojmi energie.

Nový model kvality ovzdušia z dielne OSN potvrdzuje, že až 92 percent obyvateľov sveta dýcha taký znečistený vzduch, že prekračuje limity stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Najnovšia správa zverejnená v Ženeve obsahuje interaktívnu mapu, kde je možné vidieť najviac postihnuté oblasti.

Každý rok zomrie na dôsledky nevyhovujúcej kvality vzduchu pre ľudské zdravie až šesť a pol milióna ľudí.

„Rýchla akcia v boji proti znečistenému ovzdušiu nemôže prísť dosť skoro,“ povedala Maria Neirová, riaditeľka odboru verejného zdravia vo WHO.

Model obsahuje starostlivo zozbierané dáta zo satelitov aj z pozemných staníc. Výskumníci sa zamerali najmä na jemný prach, ktorého drobné čiastočky sú nebezpečné pre ľudské zdravie.

Dýcham, dýchaš, dýchame

Hodnoty, ktoré namerali, sú vo väčšine krajín vysoko nad limitmi, ktoré odporúča WHO. Podľa nej je ešte bezpečná hodnota 10 mikrogramov na meter štvorcový, no napríklad v Saudskej Arábii je objem zdraviu škodlivých častíc až desaťnásobne vyšší. Na svete je len málo oblastí, kde je skutočne bezpečné zhlboka sa nadýchnuť.

Na porovnanie, jednou z najmenej znečistených krajín je Nový Zéland, Portugalsko alebo aj USA. Množstvo jemného prachu sa tu pohybuje v rozmedzí od 5 do 9 mikrogramov na meter štvorcový. Slovensko má bezpečné hodnoty prekročené takmer dvojnásobne.

Smog zahaľuje mestá a znemožňuje ich obyvateľom dýchať čistý a hlavne bezpečný vzduch. FOTO – flickr/Olesya Kurpyaeva
Smog zahaľuje mestá a znemožňuje ich obyvateľom dýchať čistý a hlavne bezpečný vzduch. FOTO – flickr/Olesya Kurpyaeva

Teraz bude podľa nej možné vďaka komplexnejším dátam sledovať viac miest vo svete a umožní tak skvalitňovanie odhadov v súvislosti so zdravím.

„Tento nový model je veľkým krokom vpred smerom k ešte sebavedomejším odhadom k celosvetovému problému, čo má na svedomí viac ako šesť miliónov mŕtvych, ktorí boli vystavení znečistenému ovzdušiu v interiéri aj exteriéri,“ uviedla Neirová.

Zdroje znečistenia sú rôzne, od neefektívnych foriem dopravy, používania palív v domácnostiach až po spaľovanie odpadu. Riešením je podľa nej zefektívnenie týchto oblastí a celkové zníženie emisií v priemysle. Zahŕňa to používanie takzvaných čistých palív v domácnostiach a nahradenie fosílnych palív obnoviteľnými zdrojmi energie.

Nebezpečné častice všade okolo nás

Nie je to však len aktivita človeka, ale aj prírody. Znečistenie vzduchu zapríčiňujú podľa WHO napríklad aj piesočné búrky, ktoré výrazne ovplyvňujú jeho kvalitu predovšetkým v púštnych oblastiach.

Znečistené ovzdušie má za následok rôzne zdravotné problémy, chronické ochorenia pľúc alebo rakovinu, ale aj mozgovú mŕtvicu či kardiovaskulárne ochorenia.

Správa ďalej uvádza, že až 90 percent ľudí umierajúcich na dôsledky nevyhovujúcej kvality ovzdušia pochádza z krajín juhovýchodnej Ázie, východného Stredomoria a západného Tichomoria.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie