Denník N

Muž zavolal do televízie a potom v Uherskom Brode zastrelil osem ľudí i seba

Aktualizované 25. 2. 0:15 – V reštaurácii Družba vraždil starší miestny občan. Jeho manželka sa večer zabarikádovala v dome. Okolo jedenástej v noci polícia vtrhla do domu.


  • 62-ročný strelec zabil 8 ľudí, jedna žena je vo vážnom stave po operácii
  • pred útokom zavolal do televízie Prima a ohlásil svoj zámer
  • po spustení streľby sa niekoľkým ľuďom podarilo ujsť
  • manželka útočníka sa zabarikádovala v dome, polícia ju odtiaľ v noci vyviedla

 

Česko zažilo jednu z najhorších masakier vo svojich dejinách. V reštaurácii Družba v Uherskom Brode poobede ozbrojený muž zabil osem ľudí a potom aj seba.

Mesto sa nachádza asi 30 kilometrov od slovenských hraníc v smere na Trenčín. Nie je jasné, či sú medzi obeťami aj Slováci.

Z ôsmich obetí sa polícii podarilo určiť totožnosť u troch, povedal český minister vnútra Milan Chovanec po príchode do mesta.

Podľa starostu Patrika Kunčara muž vtrhol do reštaurácie a začal bezhlavo strieľať. So sebou mal dve zbrane, jedna z nich mala byť brokovnica. Podľa majiteľa reštaurácie si ľudia najskôr mysleli, že má iba plynovú pištoľ. Vypálil údajne okolo 25 rán.

Medzi obeťami je sedem mužov a jedna žena. Zranenie utrpela mladá žena, ktorá je po operácii vo vážnom stave. Podľa záchranára už nemali na mieste komu pomáhať.

Podozrivým je 62-ročný miestny občan Zdeněk K., podľa štátneho žalobcu nemal kriminálnu minulosť. Mal zbrojný preukaz, či strieľal legálne kúpenou zbraňou, polícia zatiaľ nevie.

So svojou manželkou býval v rodinnom dome v časti Olšava. Jeho manželka sa večer zabarikádovala v dome a odmietla vpustiť políciu. Podľa servera idnes.cz polícia dom obkľúčila, vypla elektrinu a okolo 23. hodiny vtrhla do domu. Ženu odviezla okolo polnoci sanitka.

Volal do televízie

Pred útokom muž zavolal do televízie Prima, ktorej povedal, čo chce urobiť. Informáciu potvrdil redaktor Pavel Lebduška. Podľa televízie novinár následne informoval políciu.

Útočníka zrejme stretol jeden zo zákazníkov reštaurácie Petr Gabriel.

„Keď som išiel po schodoch do reštaurácie, predbehol som staršieho, prešedivelého človeka v modrej bunde. Vravel som mu: ‚Predbehnem vás, som mladší, ale určite sa obed ujde aj vám,‘“ povedal pre MF DNES.

Muž neskôr išiel na toaletu, čo ho zrejme zachránilo. Podľa neho bolo v tom čase v reštaurácii asi 20 ľudí. Pre Lidovky dodal, že útočník strieľal aj na policajtov.

Niektorým sa podarilo ujsť

Polícii streľbu nahlásil Vlastimil Šmíd, riaditeľ Centra plaveckých aktivít Delfín, ktoré je vedľa reštaurácie, informovalo aktualne.cz.

„Štyria ľudia utiekli z reštaurácie zadným vchodom a ukryli sa u nás. Neboli zranení, len vydesení. Zavolal som políciu, ktorá takmer okamžite prišla. Na ich pokyn sme centrum z bezpečnostných dôvodov uzavreli,“ povedal.

K tragédii sa vyjadril aj český premiér Bohuslav Sobotka.

„Som rovnako ako väčšina občanov šokovaný. Rád by som vyjadril hlbokú ľútosť a úprimnú sústrasť rodinám a príbuzným obetí, ktoré si vyžiadala streľba,“ uviedol vo vyhlásení. Momentálne je na pracovnej návšteve v Južnej Kórei.

O útoku informujú aj svetové médiá ako americká televízia CNN či BBC.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie