Denník N

Kto zarába v zdravotníctve najviac? Na prvý pohľad neviditeľné laboratóriá

Poisťovne nie sú jediné firmy v zdravotníctve, ktorých zisky sa oplatí sledovať.

Najviac ziskové v zdravotníctve sú laboratóriá, o ktorých sa málo hovorí, lebo nie sú až tak na očiach verejnosti. Pomerne slušne zarábajú aj nemocnice a zdravotné strediská. Lukratívnym biznisom je aj obchod s materiálom a pomôckami pre kardiopracoviská a pracoviská s prístrojovou diagnostikou. Najnižšiu ziskovosť majú lekárne s liekmi alebo – inak povedané – je len málo lekární, ktoré majú nadštandardnú výnosnosť.

„Tvrdenie, že v zdravotníctve nie je dosť peňazí, je pochybné,“ hovorí analytik Aliancie Fair-play Peter Kunder. Spolu s kolegami sa pozreli detailnejšie na ziskovosť takmer 1300 väčších firiem v zdravotníctve.

Čo porovnávali

Analytici vychádzali z účtovných závierok firiem, ktoré podnikajú v zdravotníctve. Ich zistenia potvrdzujú, že zužovať debatu len na zisky zdravotných poisťovní nie je celkom rozumný nápad. A biznis v zdravotníctve je podstatne širší ako nákupy CT prístrojov, obdobné tomu v Piešťanoch, ktoré stálo miesto vo vysokej politike Pavla Pašku zo Smeru.

Analytici najprv zo zhruba 160-tisíc firiem vybrali približne 9-tisíc, ktoré podnikajú v zdravotníctve. Do užšieho zoznamu spomínaných 1300 firiem vybrali následne tie, ktorých obrat v roku 2014 prevýšil 600-tisíc eur ročne (to je 50-tisíc eur mesačne). Pri menších firmách môžu výsledky výraznejšie ovplyvniť vyplácané mzdové náklady či podiely na ziskoch. A začali porovnávať ich rentabilitu tržieb, teda ziskovosť.

Za nadštandardnú výnosnosť označili 12 percent. Jednak preto, že v debatách sa pomerne často označuje 14 percent ako spoločensky neprijateľný zisk (pre zdravotnú poisťovňu), tiež preto, že zhruba takú výnosnosť prekračuje len desatina firiem. Nadštandardnú výnosnosť dosiahlo zhruba 130 firiem.

„Doteraz sa občas zverejňovali jednotlivé príklady predraženia či neobvykle výnosných zdravotníckych firiem. Analýza ukázala, že nejde o ojedinelé výnimky, ale desiatky firiem,“ hovorí Kunder. Keď sa zrátajú zisky firiem s výnosnosťou nad 12 percent, dôjdeme k číslu 83 miliónov.

Lekárne najviac nezarábajú

Na prvý pohľad pekne upravené priestory, v skutočnosti však lekárne až na pár výnimiek nezarábajú v zdravotníctve najviac. Štát im reguluje ceny, ale treba zase povedať, že lekárne takmer nekrachujú.

Lepšie sa darí distribútorom liekov a zdravotníckeho materiálu, hoci ich štát reguluje podobne ako lekárne. Oproti lekárňam však majú výrazne vyššiu ziskovosť. Keď si zoberieme dvadsiatku najziskovejších firiem, sú medzi nimi najmä distribútori špeciálneho zdravotníckeho materiálu pre kardiopracoviská a pracoviská, ktoré využívajú prístrojovú diagnostiku.

Veľké porovnanie cien liečiv robil aj Denník N – z porovnania nákupov 52 rôznych druhov a balení kontrastných látok, ktoré nakúpilo vlani 14 štátnych nemocníc na CT vyšetrenie, sa ukazuje, že firmy predávajú tieto látky predražené aj o viac ako o sto percent a aj s týmito látkami obchodujú firmy, ktoré ročne majú na všetok predávaný materiál marže aj nad 20 percent. Dôvod? Veľmi voľné pravidlá súťaží a výberu firiem, veľmi voľné cenové stropy a aj viditeľne nevýhodné nákupy od sprostredkovateľov, ktorí cenu výrazne zdvíhajú. Nemocnice nerobia riadne súťaže, oslovia iba vybrané firmy.

Ešte viac vysoko ziskových firiem treba hľadať medzi nemocnicami, zdravotníckymi strediskami, teda poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Ukazuje sa, že výška platieb do poisťovní nie je dobre nastavená.

Takmer polovica zdravotníckych laboratórií má ziskovosť vyššiu ako 16 percent. Nejde o veľký trh, aj tak je otázka, či je tam dostatočná konkurencia, alebo či dokonca nejde o monopolizáciu trhu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie