Denník N

Referendum bude vo februári, môže byť úspešné (+video)

Foto - TASR
Foto – TASR

Takzvané referendum o rodine vypísal prezident Andrej Kiska na sobotu 7. februára.

Takzvané referendum o rodine vypísal prezident Andrej Kiska na sobotu 7. februára. Spravil tak po tom, ako si preštudoval rozhodnutie Ústavného súdu, v ktorom odobril tri referendové otázky zo štyroch. Kiska zároveň vyhlásil, že mu zostali pochybnosti o ústavnosti aj ďalších otázok.

„Sobota 7. februára sa ukázala byť jediným možným termínom, kedy rodiny s deťmi ešte necestujú na jarné prázdniny alebo sa z nich nevracajú,“ povedal prezident Andrej Kiska. Termín konzultoval s ministrom vnútra a Štatistickým úradom.

Zároveň vyzval všetky názorové strany, aby bola kampaň „slušná, tolerantná a plná pochopenia z každej strany“.

Aliancia za rodinu povedala, že je s termínom referenda spokojná. Kampaň chce platiť z darov ľudí a cirkví, ktoré oslovila. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska odmietol Projektu N povedať, či a koľko cirkev prispeje. „Iniciátorom referenda je Aliancia za rodinu. Tým je povedané všetko,“ opakoval aj po viac krát položenej otázke.

Z pôvodne štyroch otázok, ktoré cez referendum presadila Aliancia za rodinu, sa bude na budúci rok hlasovať o troch. Jednu zamietol Ústavný súd.

Ľudia tak nemôžu hlasovaním rozhodovať o tom, či by odopreli práva, ktoré majú manželia, podobným zväzkom, napríklad registrovaným partnerstvám.

Prezident povedal, že po prečítaní rozhodnutia Ústavného súdu má pochybnosti aj o ústavnosti ďalších otázok.

Kiska sa zúčastní

Kiska už v minulosti povedal, že sa referenda zúčastní.

Áno plánuje odpovedať na otázky, či súhlasí, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, a či súhlasí, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí.

Plánuje však hlasovať za to, aby len školy rozhodovali, ako budú učiť sexuálnu výchovu.

Slosiarik pripúšťa dostatočnú účasť

Budúcoročné referendum bude v poradí ôsme, úspešné bolo zatiaľ len to o vstupe do Európskej únie. Na ostatných sa zúčastnila menej ako polovica oprávnených voličov.

Petíciu, ktorú odovzdala prezidentovi Aliancia za rodinu, podpísalo viac ako 400-tisíc ľudí. Aby bolo referendum platné, k urnám by museli prísť dva milióny ľudí.

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus nevylučuje, že toľko ľudí k urnám naozaj príde.

„Záleží na spôsoboch mobilizácie. Potenciál na úspešnosť to referendum má. Ide o to, či sa iniciátorom podarí zvoliť také formy mobilizácie, ktoré privedú ľudí do hlasovacích miestností,“ povedal.

Focus meral nálady verejnosti na referendové otázky v septembri. Väčšinový názor bol proti adopcii detí homosexuálnymi pármi a proti nazývaniu manželstvom iný zväzok ako muža a ženy a v prospech práva rodičov rozhodovať, ako sa deti budú v škole učiť o sexuálnych otázkach.

Celkovo podľa merania Focusu zvažujú účasť na referende približne tri štvrtiny ľudí. Pevnejšie rozhodnutá ísť hlasovať bola v septembri menej ako polovica.

Aká bude kampaň

Aliancia za rodinu sa s prezidentovou výzvou na slušnú kampaň stotožňuje. Už v septembri pritom Rada pre reklamu rozhodla, že jeden z jej bilbordov bol neetický a diskriminoval rodiny odlišné od tradičnej predstavy. Aliancia vtedy Radu obvinila, že vychádza v ústrety „pomýleným pohľadom na rodinu“.

„Budeme vyzývať ľudí, aby sa na referende nezúčastnili,“ povedal Martin Macko zo združenia Inakosť, ktoré zastupuje záujmy LGBT komunity. „Budeme sa snažiť vysvetľovať, že problémy slovenských rodín, sa nevyriešia, ak sa ľudom LGBT komunity zakáže adopcia detí.“ Míňať peniaze na kampaň proti referendu neplánujú.

Rozhodnutie ústavného súdu stále nie je na webe. Súd čaká na potvrdenie, že materiál dostala Kancelária prezidenta, aj Aliancia za rodinu.

„Čakáme na návratky od obidvoch účastníkov konania. Keď ich dostaneme, rozhodnutie okamžite zverejníme, povedala Projektu N hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová. Materiál je podľa nej obsiahly, k 50 stranám samotného zdôvodnenia sú pripojené aj odlišné stanoviská sudcov Lajosa Mészárosa a Ladislava Orosza na ďalších 18-tich stranách.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie