Denník N

Roky sa venuje extrémizmu, za zvláštnych okolností mu rozbili auto

Rozbité auto Radovana Bránika. Foto – archív R. B.
Rozbité auto Radovana Bránika. Foto – archív R. B.

Publicista Radovan Bránik pátral po nelegálnych aktivitách ľudí blízkych kotlebovcom. Krátko nato mu niekto zničil auto. Prípad vyšetruje rakúska polícia.

Publicista Radovan Bránik pred niekoľkými týždňami dostal zaujímavú informáciu, ktorú začal hneď aj preverovať, a tak sa stretol s niektorými ľuďmi blízkymi Ľudovej strane Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Priamo s nimi konfrontoval svoje informácie o podozreniach, že si osoby z okruhu banskobystrického župana snažia prilepšiť „ochranou“ tamojších podnikateľov.

Tému chcel spracovať do článku, venoval sa tomu niekoľko týždňov a v jednom z bratislavských nákupných centier mal napríklad aj stretnutie s jedným z kotlebovcov.

V stredu 7. septembra – deň po tomto stretnutí – našiel zdemolované svoje auto. Zaparkované bolo pri hrádzi na rakúskej strane Dunaja. Na hrádzi mal od 19.00 stretnutie, ktoré trvalo len zhruba dvadsať minút. Keď sa vrátil na parkovisko, auto malo rozbité bočné aj zadné sklo.

Radovan Bránik. foto – Matúš Zajac (archív Radovana Bránika)
Radovan Bránik. Foto – Matúš Zajac (archív Radovana Bránika)

Neparkoval na mieste, kde je to zakázané, ani na mieste, kde by niekomu prekážal. Auto nerozbili zvonka, ale zvnútra. Jeho volkswagen bol pritom zamknutý a zabezpečený a bez použitia násilia sa doň dostane len človek, ktorý sa v autách a ich zabezpečení musí naozaj dobre vyznať.

Sklá rozbili, peniaze nechali

O krádež zjavne nešlo. „V aute zostali v otvorenej priehradke peniaze v hotovosti v troch menách v celkovej hodnote takmer tisíc eur, lieky, notebook, môj pas a pas kolegyne, ktorý si u mňa zabudla. Nechali to v ostentatívne otvorených priehradkách,“ opisuje Bránik. Zmizla len taštička jeho syna, v ktorej mal prehrávač a cestovný pas. Páchatelia si nechali len synov pas a ostatné sa našlo neďaleko odhodené.

foto - archív R.B.
Foto – archív R. B.

Zvláštne sú aj ďalšie okolnosti tohto incidentu. „Kamera, ktorú mám v spätnom zrkadle a slúži na záznam situácie pred autom, bola zresetovaná, dátová karta sformátovaná a nenachádzal sa na nej žiaden záznam,“ vraví Bránik. Aj z fotografií je na prvý pohľad jasné, že auto zničili zvnútra.

Bránik žije v Rakúsku neďaleko slovenských hraníc, na miesto zavolal rakúsku políciu. „Vyšetrujú to ako vandalizmus a poškodzovanie cudzej veci,“ hovorí bezpečnostný analytik a publicista, ktorý sa dlhodobo venuje téme pravicového extrémizmu. Okoloidúci videli pri aute dvoch ľudí, nič bližšie však zatiaľ známe nie je. Rakúska polícia podľa neho spravila po zdemolovaní jeho auta aj ďalšie „adekvátne opatrenia“, čo sa dá chápať tak, že ho po útoku na auto stráži.

Rakúska polícia na mieste činu. foto - archív R.B.
Rakúska polícia na mieste činu. Foto – archív R. B.

Bránik sa pravicovému extrémizmu venuje roky. Písal o Slovenských brancoch, ale aj o oveľa radikálnejších a nebezpečnejších skupinách. S ľuďmi z týchto skupín sa väčšinou aj osobne stretol. Tak to bolo aj teraz s ľuďmi blízkymi ĽSNS. „Neexistuje iný dôvod, iný subjekt a iná príčina, pre ktorú by niekto so mnou potreboval takto zaobchádzať. Ja ho (Kotlebu) neobviňujem, ale domnievam sa, že to boli ľudia z jeho okruhu,“ hovorí Bránik o rozbitom aute.

Kotlebovci: O ničom nevieme

Kotlebovci tvrdia, že s demolovaním auta nič nemajú. „Akokoľvek sa s našimi názorovými oponentmi nestretneme, určite by sme sa nikdy neznížili na takúto úroveň, že by sme niekomu poškodzovali auto, alebo nebodaj na neho útočili. Niektorí oponenti nám za to dokonca ani nestoja,“ reagoval podpredseda strany „pre propagáciu“ a poslanec Milan Uhrík.

„Ak sa pánovi Bránikovi niečo také stalo, my s tým nemáme nič spoločné a ani úprimne netuším, kto by to mohol byť,“ tvrdí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie