Denník N

Denník Illah van Oijen: Odpad

FOTO - TASR
FOTO – TASR

Je jednoduché byť lenivý. Ale kto po nás poupratuje náš neporiadok?

Cesta do škôlky s mojou dcérkou je každý deň jedno veľké dobrodružtvo. Je polovica februára. Biela deka, ktorá prekrásne pokryla bratislavské ulice, sa pod slnkom pomaličky roztápa. Vystúpime z autobusu na Patrónke a kráčame hore smerom na Železnú studienku. „Mama! sneh sa roztopí, slnko svieti! Už prichádza jar a budú kvetinky!“

V Rusku vraj každú jar, keď sa roztopí ľad a sneh, nájdu zopár mŕtvych bezdomovcov. Na našej ceste do škôlky nájdeme iba plechovky od piva, krabičku od tic-tacov, igelitky, prázdnu fľašu Captain Morgan, zopár PET fliaš, ľudské hovno pekne s papierikom vedľa a tristo špakov od cigariet.

Pre moju dcéru sú to všetko zaujímavé poklady. Rovnako ako cestou do škôlky objavuje a menuje napríklad farby áut či vtáčiky v kríkoch, zaujíma ju aj mimoriadne miniatúrna fľaša Jack Daniels. „Nechytaj to moja, je to špinavé.“ „Prečo?“ „Je to odpad, ktorý niekto vyhodil namiesto toho, aby ho dal do smetí.“ „A prečo to nehodil do smetí, mama?“ „Neviem, možno bol lenivý a nechcelo sa mu.“ „A kto to upratuje, mami?“

Mám takú spomienku z detstva, s kamarátom sa vraciame na bicykli zo školy domov. V potravinách sme si kúpili nejaké cukríky. Môj kamarát cukrík rozbalil a obal odhodil za seba. Za pár sekúnd nás dobehli policajti na motorkách a kamarát dostal pokutu 30 guldenov za odhadzovanie smetí na verejnom priestranstve. A ešte sa aj musel vrátiť a zodvihnúť ten papierik. Pamätám si zmiešané pocity hanby a hnevu – veď policajti majú riešiť vážnejšie problémy, nie? No nikdy potom mi nenapadlo iba tak odhodiť odpad na ulici.

Žijeme v dobe, keď sa pomaličky dozvedáme, aký vplyv má náš životný štýl na našu planétu. Každý rok sa produkuje viac a viac plastov, výsledkom sú tony a tony plastu v oceáne, ktorý potom rozpadnutý na mikročastice končí v rybách na našich tanieroch. A to je iba vrchol ľadovca.

Tieto správy sú také bizarné a predstavujú taký veľký globálny problém, až je ťažké predstaviť si, že by sme mohli niečo zmeniť. Ľahšie sa nám potom chlácholí, že existujú väčšie problémy než to, keď si kúpim kávu so sebou v plastovom obale, alebo že netriedim svoj odpad, prípadne odhodím špak z cigarety do trávy. Je jednoduché byť lenivý. Kto to však poupratuje?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie