Denník N

Kaliňák odporučil zákazku na hranici Turčanovi, ktorý mu dohodol kšeft s Bašternákom a podniká s ním

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo vnútra podporilo dotáciu 92-tisíc eur pre Marka Turčana od ministerstva zahraničných vecí.

Advokát Marek Turčan, ktorý je susedom a priateľom Roberta Kaliňáka a podniká zároveň s Ladislavom Bašternákom, bol úspešný pri obchodovaní so štátom. Denník SME informoval, že Turčanova firma Erupsi v roku 2013, keď bol Kaliňák ministrom vnútra a Smer vládol sám, dostala dotáciu 92-tisíc eur na vypracovanie projektu ochrany hranice Čiernej Hory.

Projekt schválila Agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu, ktorej šéfuje ministerstvo zahraničných vecí, partnerskou organizáciou však bolo ministerstvo vnútra.

Kaliňák 5. júna 2012 Čiernu horu osobne navštívil. O návšteve sa nedávno písalo, pretože Kaliňák v ten istý deň kupoval podiel vo firme za jedno euro od Róberta Pintéra a zápisnica z valného zhromaždenia ukázala, že Kaliňák dokument podpísal v čase, keď nebol na Slovensku. Skrutátorom valného zhromaždenia bol Turčan, ktorý ministrovi poskytuje právny servis a kedysi s ním bol aj v advokátskej kancelárii.

Idea vznikla počas rokovania s Kaliňákom

Zastupiteľský úrad v Podgorici v dokumente tvrdí, že práve na tejto návšteve vznikla idea zákazky pre Turčana.

„Ministerstvo vnútra ani minister vnútra nemali nijaký vplyv na jeho prípravu či realizáciu,“ napísalo o zákazke denníku SME ministerstvo.

Erupsi sa pritom pri zákazke odvolávala na skúsenosti, ktoré má Slovensko so schengenskou hranicou s Ukrajinou, a v prílohe žiadosti o grant to uvádza ako projekty realizované žiadateľom. Posilnenie ukrajinskej hranice pred vstupom do schengenu doteraz aj premiér Robert Fico označuje za jeden z najväčších úspechov Roberta Kaliňáka.

Ako svoju ďalšiu referenciu firma uviedla aj spoluprácu na budovaní Integrovaného záchranného systému spolu za desať miliónov eur, ktorý tiež patrí pod ministerstvo vnútra.

Robert Kaliňák na rokovaní v Čiernej Hore v roku 2012. Foto - mzv
Robert Kaliňák na rokovaní v Čiernej Hore v roku 2012. Foto – mzv

S Bašternákom cez Turčana

Keď dostal na ministerstve hospodárstva zákazku švagor ministra Pavla Pavlisa, Kaliňák dával Pavlisovo odstúpenie za príklad politickej kultúry. Tvrdil, že hoci zákazka bola zadaná v súlade so zákonom, je neetické, aby na ministerstve zarábal príbuzný ministra.

„Pán Pavlis neodstúpil preto, že by porušil zákon. Firma jeho švagra sa zúčastnila aukcie, dala najnižšiu cenu, splnila všetky kritériá transparentného súťaženia, ale nemyslím si, že môj brat alebo švagor by mal na ministerstve vnútra upratovať, to je etická vec,“ hovoril Kaliňák. Turčan síce nie je ministrov brat, ale v skutočnosti má k nemu v biznise ešte bližšie.

„Cez Marka Turčana,“ odpovedal Kaliňák v júni tento rok novinárom na úrade vlády na otázku, kto mu dohodol výhodnú cenu, za ktorú od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Obchod teraz vyšetruje NAKA. Turčan je s Bašternákom doteraz vo viacerých firmách, Kaliňák tvrdí, že Bašternáka štyri roky nevidel.

Video: Štyri roky som ho nevidel, hovorí minister, ktorý vodí dieťa do tej istej škôlky ako Bašternák
Autor: Eugen Korda

Kauza Bašternák

Ladislav Bašternák si v roku 2012, po nástupe Smeru do vlády, vypýtal od štátu 8-miliónov eur na vratkách DPH. Ako podklad mu na to poslúžil podozrivý kšeft s bytmi v bytovke, ktorú postavil Marián Kočner.

Bašternák kúpil 7 bytov za 12 miliónov eur, hoci ich hodnota mohla byť tak 1,5 milióna. Všimol si to Kriminálny úrad finančnej správy a podal na Bašternáka trestné oznámenie. Polícia však vo veci ani len nezačala stíhania a prípad odmietla. Jej rozhodnutie odsúhlasil aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý si pridelil dozor v tejto kauze. Kaliňák za nevyšetrenie prípadu odmieta vyvodiť akúkoľvek zodpovednosť.

Kováčik prikázal prípad znovu vyšetrovať po tom, čo o tom v marci napísal Denník N a Trend.

Turčan nie je len Kaliňákov sused, ale vlastní byt aj na najvyššom poschodí v rezidencii Bonaparte vedľa Roberta Fica. Ten si prenajíma byt od Bašternáka.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie