Denník N

Poľky idú štrajkovať po islandsky, parlament im môže zakázať potraty aj v prípade znásilnenia

V apríli protestovali Poľky proti sprísneniu zákazu potratov vešiakmi, ktorými sa kedysi robili nelegálne interrupcie. Foto – tasr/ap
V apríli protestovali Poľky proti sprísneniu zákazu potratov vešiakmi, ktorými sa kedysi robili nelegálne interrupcie. Foto – tasr/ap

V Poľsku sa chystá Čierny pondelok. Ženy si berú voľno z práce a od detí, aby vyjadrili nesúhlas s návrhom takmer úplného zákazu interrupcií.

V jeden októbrový piatok roku 1975 si ženy na Islande zobrali deň voľna. A to skoro všetky a od všetkého.

Deväťdesiat percent Islanďaniek vtedy nešlo do práce, odmietli variť, starať sa o domácnosť či o deti. Chceli tak upozorniť na fakt, že nemajú rovnaké postavenie v spoločnosti ako muži. Hoci Island patril medzi prvé krajiny, kde mohli ženy voliť, v parlamente mali do tých čias dokopy len 9 poslankýň.

Mnohí muži v ten deň nešli do práce tiež, pretože sa miesto žien museli postarať o deti (boli zatvorené aj škôlky či školy). Tento deň volali neskôr Dlhý piatok a BBC mimo iného píše, že v potravinách bol akútny nedostatok párkov, ktoré mali deti na večeru.

Štrajk žien mužom na Islande otvoril oči a z ostrovného štátu sa stala jedna z rodovo najrovnejších krajín na svete. Prešlo päť rokov a Island si ako vôbec prvá krajina v Európe za prezidenta zvolil ženu.

Solidarity ani za groš

Na islandský príklad si na Facebooku spomenula nedávno poľská herečka Krystyna Jandová. Silu žien na Islande vyzdvihla v súvislosti v tým, že poľský parlament momentálne zvažuje úplný zákaz potratov v krajine.

Poľkám by zakázal interrupciu aj v prípade znásilnenia či incestu, za ilegálny potrat by im hrozil až päťročný trest väzenia. Poľsko by sa tak zaradilo k siedmim krajinám sveta s najtvrdšími zákonmi proti interrupciám.

„(Islandský príklad) je iba taký návrh. Nanešťastie, medzi poľskými ženami nie je solidarity ani za groš,“ napísala na Facebooku herečka.

Stalo sa však, čo zrejme nečakala. Vyburcovala tým ženy v Poľsku, ktoré sa budúci pondelok po celej krajine chystajú štrajkovať. Protestovať proti návrhu zákona chcú vo vyše 50 mestách. Aj keď taká masová účasť ako na 300-tisícovom Islande sa nečaká, na Facebooku sa ich zatiaľ prihlásilo skoro 70-tisíc.

„Tretieho októbra nepôjdeme do práce či do školy. Berieme si voľný deň od starostlivosti o deti, neplatené voľno, využijeme akúkoľvek legálnu možnosť. Čo budeme robiť? Budeme organizovať protesty a happeningy v našich mestách,“ píšu organizátorky. Oblečú sa do čiernych šiat, aj preto sa akcia volá Čierny pondelok.

Protestovať sa bude aj v iných mestách Európy, vrátane Bratislavy.

Peklo pre ženy?

Poľky tak reagujú na snahu o sprísnenie už aj tak prísnych zákonov proti interrupcii. Poľský Sejm minulý týždeň riešil dve občianske petície, ktoré sa týkajú potratov. Jedna z nich zákony liberalizovala, chcela interrupcie bez dôvodu do 12. týždňa plodu, ako to je napríklad aj na Slovensku. Túto parlament odmietol.

Druhá iniciatíva organizácie Stop Aborcje, ktorú podpísalo 450-tisíc občanov, chce takmer úplný zákaz potratov v krajine. Momentálne sa v Poľsku môže interrupcia vykonať iba v prípade znásilnenia, incestu, keď sa očakáva, že dieťa bude postihnuté napríklad Downovým syndrómom a v prípade ohrozenia života matky. Navrhovaný zákaz by ponechal len poslednú možnosť. Ak by došlo k znásilneniu alebo incestu, dieťa by sa muselo narodiť.

„Potrat je peklom pre ženy. Citlivým spôsobom vplýva nielen na ich psychické zdravie, ale môže mať dôsledky aj na fyzické zdravie,“ povedala médiám aktivistka Karolina Pawlowská z konzervatívnej nadácie Ordo Iuris.

„O čom hovorí všeobecný kompromis (tak sa volá zákon z roku 1993, pozn. red)? O tom, že možno zabiť dieťa v lone matky,“ povedal poslanec za vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) Jacek Żalek. Takmer všetci poslanci strany hlasovali za zákon, a tak ho posunuli ďalej.

Do päť rokov

Kritici to vidia inak. „Tehotné 11-ročné dievča, ktoré znásilnil jej vlastný otec, by nemalo žiadnu ďalšiu možnosť, iba porodiť,“ píše Amnesty International. Podľa Tygodniku Powszechného došlo v roku 2014 iba k dvom interrupciám z dôvodu znásilnenia.

Zákon tiež sprísňuje trest za nelegálny potrat. Tomu, kto ho úmyselne vykoná, hrozí trest väzenia od troch mesiacov do piatich rokov. Týka sa to lekára aj matky, aj keď návrh zákona vraví, že v prípade matky sa môže trest znížiť až odpustiť“.

Protest za sprísnenie potratov z minulého týždňa. Foto - tasr/ap
Protest za sprísnenie potratov z minulého týždňa. Foto – TASR/AP

Legálne sa v Poľsku vykoná tisíc potratov. Nelegálne to však môžu byť ďalšie tisíce. Navyše, mnohé Poľky chodia na potratovú turistiku aj do zahraničia, viackrát sa už spomínali aj kliniky na Slovensku. Podľa poľskej Federácie žien a plánovania rodiny nelegálne doma alebo legálne v zahraničí podstúpia Poľky 80- až 100-tisíc potratov ročne.

Podľa kritikov zákon tiež môže ohroziť život matky. Niektorí lekári tvrdia, že budú vykonávať potrat len v akútnom ohrození života matky. Kým v súčasnosti zasiahnu skôr (už keď je riziko zjavné), podľa navrhovaného zákona budú v obave, aby nešli do väzenia, čakať na poslednú možnosť.

„Ak budem mať pacientku s preeklampsiou (plod nedostáva dostatok krvi od matky, tá má zvýšený krvný tlak) v 32. týždni tehotenstva, musím ju aj dieťa nechať umierať. Musím, pretože ak sa rozhodnem porodiť cisárskym rezom a dieťa umrie, pretože sa narodí predčasne, hrozí mi trest do troch rokov väzenia,“ povedal podľa Rádia Tok FM gynekológ Romuald Dembski.

Osem najprísnejších

Schválením by sa Poľsko pridalo v otázke potratov k najprísnejším štátom sveta. Zákaz interrupcií okrem prípadu ohrozenia života matky majú podľa gazeta.pl v Európe Vatikán a Malta, v Latinskej Amerike Salvádor, Čile, Dominikánska republika, Guatemala a Nikaragua.

Napriek tomu, že vládna strana Právo a spravodlivosť má v parlamente po minuloročných voľbách väčšinu, stále nie je isté, že prejde. Sprísnenie súčasného stavu podľa prieskumov podporuje len 14 percent Poliakov, takmer polovica je za zachovanie súčasnej legislatívy, štvrtina by potraty liberalizovala.

Je otázne, či si strana Jaroslawa Kaczyńského trúfne pohnevať takú veľkú časť voličov. Podľa BBC tak je možné, že návrh zákona bude držať v parlamentnom výbore, kam sa posunul, tak dlho, ako sa len bude dať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie