Denník N

Po šestnástich rokoch odišla zo Smeru: V tej korupcii som sa už išla udusiť

Foto N – Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

Renáta Kolenčíková bola od roku 2000 krajskou tajomníčkou Smeru v Nitre. Dnes už v strane nie je a hovorí, že moc funkcionárov Smeru zmenila a dnes zostávajú už len vo VIP salónikoch. Myslí si, že strana skončí ako HZDS a SDKÚ.

Ako ste sa stali členkou Smeru?

V Nitre sme založili Smer v roku 2000. Jedenásť rokov som žila s pánom Petrom Oremusom (zomrel v roku 2006). V roku 1999 ho počas vlády Mikuláša Dzurindu odvolali z funkcie šéfa plynární v Nitre. Ja som tam v tom čase pracovala 15 rokov. Cítili sme krivdu. Vtedy ma zaujal Robert Fico, svojou rétorikou, prístupom, odišiel z SDĽ. Napísala som Ferkovi Határovi, jeho tajomníkovi, ktorý je už nebohý. Zavolal ma do Smeru do Bratislavy, kde mi hovoril, že už je jedna skupina, ktorá chce v Nitre založiť Smer, ale pokúsila sa zasiahnuť do stanov na ustanovujúcom sneme a nie sú pre nich prijateľní. Fico potom prišiel do Nitry aj s Monikou Flašíkovou-Beňovou, stretli sme sa aj s Petrom Oremusom a vznikol Smer v Nitrianskom kraji. Veľmi som si Roberta Fica vážila, obdivovala som ho, je to politik veľkého rangu. Bol osobný priateľ môjho partnera, chodil aj k nám domov a mala som ho ako človeka rada, ale veľmi ma sklamal.

Čím?

Korupciou a klientelizmom, veľmi. V poslednom čase som sa v Smere dusila, už to bolo nad moje sily. Keď som odišla zo strany, vydýchla som si a cítim sa slobodná.

Video: Odišla zo Smeru, korupcia ju už dusila
Autor: Martina Koník

O korupcii v Smere sa píše už roky, nahrávka o tom, ako Robert Fico zháňa peniaze vlastnou hlavou, je tiež známa a písalo sa aj o tom, ako stranu údajne založili piati oligarchovia. Ako ste to vnímali?

Nevedela som o tom. Vedela som, že peniaze sú potrebné. Môj partner bol poslanec Národnej rady, krajský šéf Smeru. Keď sme stranu zakladali, museli sme, samozrejme, zohnať aj nejaké peniaze od sponzorov a naliať ich do strany, aby sme aj my mali na výplaty. Áno, tak sme začínali. Zarábala som nejakých 250 eur. Nikdy som však neskúmala, či to boli títo oligarchovia, nikdy sa o tom nehovorilo. Mala som asi ružové okuliare. Myslela som si, že naozaj nastane zmena, ale po toľkých rokoch v politike som presvedčená o tom, že či to je Fico, Mečiar, Dzurinda, Danko, je to všetko o tom istom.

Prečo ste teraz začali cítiť, že sa korupciou dusíte?

Vo februári som krajskému predsedovi Tiborovi Glendovi, ktorý ani nechodí do práce a úraduje len z vlastnej firmy Revis v Krškanoch, povedala, že ak bude za nového okresného predsedu zvolený pán Nemky, tak rozbije celý Smer. On to napriek tomu urobil a ja som odvtedy nebola v práci. Ďalší moment bola kauza Bašternák. To už som vedela, že tam nemám čo robiť. Podozvedala som sa aj o ďalších veciach a ľuďoch, ktorí riadia Smer a o ktorých radšej nechcem hovoriť. Bolo to pre mňa neprijateľné. Kým nezomrel môj partner v roku 2006, tak Tibor Glenda bol ako môj brat. Mladý Oremus a Silvia Glendová spolu sedem rokov chodili, Silvia bola u nás od osemnástich rokov každý deň a vďaka Petrovi Oremusovi sa dostala k Ficovi za hovorkyňu do strany. Dovtedy robila v nitrianskom rádiu. Keď sa Tibor Glenda stal po smrti Petra Oremusa krajským šéfom, začal na všetko hovoriť „opýtam sa Jána Richtera“. Ľudia z SDĽ boli starí aparátnici; my, čo sme Smer zakladali, sme to chceli robiť inak. Títo ľudia ovplyvňujú Smer doteraz. Richterov syn robí na VÚC šéfa verejného obstarávania a je tam obrovský klientelizmus.

Foto - renatakolencikova.sk
Renáta Kolenčíková sa narodila 28. augusta 1965 v Nitre. Do roku 1999 pracovala 15 rokov v administratíve SPP. V roku 2000 zakladala Smer v Nitre. Je tretie volebné obdobie poslankyňou mesta Nitra aj poslankyňou VÚC, je predsedníčkou sociálnej komisie. Zo Smeru vystúpila začiatkom septembra. Foto – renatakolencikova.sk

Prečo ste boli proti tomu, aby sa Martin Nemky, poslanec Národnej rady a viceprimátor Nitry, stal okresným predsedom?

Nemá žiadny charakter. Zatiahla som všetky voľby, pochodila som všetky obce a do dnešného dňa mi nikto nepoďakoval. Naozaj som pre stranu oduševnene robila. Vedela som, že ľudia si robia svoje kšefty, ale hovorila som si, že každý má svoje svedomie.

Ak ste videli, že si niekto robí svoje kšefty, prečo ste na to neupozornili? Korupcia je trestný čin.

Máte pravdu. Som sama a ľudia, ktorí sú v Nitre do toho zaangažovaní, nemajú problém človeku ublížiť. Znášala som to, ale to, čo sa deje posledný rok-dva, je už úplne neprijateľné. Doteraz bol okresným predsedom Zoltán Daniš, ktorý bol prinútený odstúpiť a nedostal sa na kandidátku. Robí teraz asistenta Nemkymu, čo ma sklamalo, lebo Zoltána Daniša som mala za charakterného človeka.

Čo si myslíte o kauze Bašternák?

Myslím, že tam Kaliňák nemá čo robiť a Fico nemá čo bývať v Bonapartovi. Bol tam jasný dôkaz o vratkách DPH. Keď to vyplávalo, tak obaja sa mali spakovať. Aj vy určite bývate v byte, na ktorý máte hypotéku. Každému inteligentnému človeku je jasné, čo sa deje. Už len na základe politickej kultúry mal Kaliňák odísť. Obhajuje neobhájiteľné a veľmi tým strane škodí.

Opozícia obviňuje Smer, že kryje podvodníkov s DPH. Čo si o tom myslíte?

Riaditelia daňových úradov sú politické nominácie. V roku 2012 sa stal riaditeľom v Nitre pán Uharka. Bolo nám povedané, že to je apolitická nominácia a nemáme sa do toho starať. Nič viac o tom neviem.

Na schôdzi o odvolávaní Kaliňáka opozícia hovorila, že Policajný zbor riadi majiteľ v štátnych zákazkách úspešnej firmy Bonul Norbert Bödör. Aj on je z Nitry. Poznáte sa s ním?

Poznám ho osobne, videli sme sa možno trikrát, raz som bola aj s členom Smeru pánom Hlavačkom v jeho firme. Naposledy sme sa videli asi pred rokom v reštaurácii Artin. Pán Bödör je majiteľom hotela Zlatý kľúčik. Jeden občan, ktorý býva na Zobore, čo je môj volebný obvod, chcel pri hoteli kúpiť mestský pozemok. Dal si žiadosť na výbor. Keď o tom išla mestská časť po pol roku rozhodnúť, tak pán Nemky poslal cez pracovníčku mestského úradu žiadosť, že pozemok chce kúpiť firma spätá s pánom Bödörom. Zastavila som to a povedala som, že to nepripustím. Zavolala som si pána Bödöra, pretože rada robím veci na rovinu, a povedala som mu, nech sa s tým pánom dohodne, lebo si neviem predstaviť, že pozemok schválime jemu, keď občan mal žiadosť o pol roka skôr. Potom sa dohodli. Vtedy na tom stretnutí som mu povedala, že Flašík si našiel veľmi dobrý produkt Roberta Fica, ale že on si našiel veľmi zlý produkt pána Nemkyho.

Firme Bonul sa darí. Štát si ju najíma nielen na stráženie, ale aj na bežné stavebné práce. Foto N – Tomáš Benedikovič
Firme Bonul sa darí. Štát si ju najíma nielen na stráženie, ale aj na bežné stavebné práce. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aký je podľa vás vplyv pána Bödöra na policajného prezidenta?

Viem, že sú rodina. Ja som tiež rodina s Gašparovou manželkou, ale vôbec sa nestretávame. Evidujeme sa a keď sa stretneme na nejakých podujatiach, pozdravíme sa. Viem, že pán Glenda je veľmi blízky priateľ staršieho pána Bödöra.

Prečo vás odvolali z funkcie predsedníčky poslaneckého klubu?

Bola som vtedy na dovolenke. Navrhol to Nemky. V zápisnici bolo napísané, že som nezvolávala koaličné rady, pritom som ich zvolávala vždy. Nemohla som sa ani brániť. So mnou odišli z klubu aj pani poslankyňa Šumichrastová a Moravčík. Veľa ľudí ma prehováralo, aby som to nerobila. V máji, keď bol okresný snem, ma veľa ľudí prehováralo, aby som kandidovala do okresnej rady, ale už vtedy som vedela, že s týmito ľuďmi nechcem robiť. Vtedy mi telefonoval pán Repák, ktorý je generálnym manažérom strany v zastúpení pána Richtera, že akú chcem zmluvu. Chceli, aby som bola ticho na sneme. Všetci krajskí tajomníci strany boli platení cez platy asistentov poslancov Národnej rady. Aj ja – tri volebné obdobia.

Ako vidíte svoju politickú budúcnosť?

O rok sú voľby do VÚC a určite budem kandidovať na poslankyňu. Veľa ľudí za mnou chodí a chce, aby som kandidovala aj na primátorku alebo na županku. Ešte nie som vnútorne presvedčená, čo ďalej. Čas ukáže. Ak budeme kandidovať, tak ako partia nezávislých. Myslím, že budúcnosť je skôr o nezávislosti ako o stranách. Keď sme začínali ako mimoparlamentná strana, boli sme úžasná partia. Postupne ako moji kolegovia dostali funkcie a stali sa poslancami, tak sa veľmi zmenili. Bolo to vidno aj na vedení strany. Prišli, zavreli sa do VIP salónu, plebs ostal mimo. Robím na meste predsedníčku sociálnej komisie a nemám problém sa s nikým porozprávať, ani s Rómami, ani s bezdomovcami. Všetci sme ľudia, ale moji kolegovia stratili pokoru.

Ako ste vnímali predvolebnú rétoriku Smeru o utečencoch? V Nitrianskom kraji Slovensko ubytovalo niekoľko kresťanov zo Sýrie a ľudia sa ich báli.

Nepáčilo sa mi, ako o probléme hovoril pán predseda, pretože všetci sme ľudia – či kresťania, alebo moslimovia. Naša skupina voličov sú hlavne starší ľudia. Na našich podujatiach vidno, ako sa pozerajú na Roberta Fica – ako na svätý obrázok. Čo povie, tak to podľa nich je. Ani vlastná rodina alebo ich deti ich nepresvedčia, že to je inak. Ak by im premiér povedal, aby sa utečencov nebáli, tak by to malo váhu.

Ako podľa vás zvláda Smer kauzu Čistý deň?

S pani Tomanovou sme mali k sebe kedysi blízko, keď bola prvé volebné obdobie ministerkou. Potom som sa už čudovala, akými ľuďmi sa obklopila, a nerozumela som tomu. Teraz na pani Tomanovú nadáva veľa ľudí, aj minule moja kozmetička. Ona ako človek vo svojej podstate nie je zlá, ale Čistý deň, to je celé zle. Všetko je o ľuďoch. V Nitre je vedúca odboru, ktorá má na starosti sociálnu kuratelu, pani Pekárová – úžasný človek. Keď odchádzal riaditeľ, tak som dúfala, že ona sa stane riaditeľkou, ale je ním člen Smeru a geodet Marek Illéš, ktorý kandidoval do Národnej rady. Ako môže viesť úrad práce geodet? V prípade Čistého dňa malo prísť k vyvodeniu politickej zodpovednosti. V zahraničí sa to deje okamžite. U nás vyvodili politickú zodpovednosť Radičová, keď hlasovala za poslankyňu, a teraz Lipšic pri nešťastí, ktoré sa stalo.

Sledovali ste v Nitre špekulácie súvisiace s pozemkami pod Land Roverom?

Samozrejme, je to môj volebný obvod Zobor – Dražovce. MH Invest veľmi úzko spolupracovala s pánom Nemkym a viem, že ani primátorovi sa to veľmi nepáčilo. Snažila som sa zistiť, kto môže byť za tým výkupom, ale nepodarilo sa mi to, doteraz neviem. Iba sa mi Dražovčania sťažovali, že to od nich vykupovali za lacné peniaze. Viem iba o súdnom spore pána Cerulíka.

Príprava pozemkov pre priemyselný park, v ktorom bude sídliť aj Jaguar Land Rover. Foto - Tasr
Príprava pozemkov pre priemyselný park, v ktorom bude sídliť aj Jaguar Land Rover. Foto – TASR

Ako vnímate odchod Borisa Zalu zo strany?

Pán Zala bol veľmi múdry človek, ale keď niekto v Smere povie, čo si myslí, tak je hneď na druhej strane, triedny nepriateľ. Ak by sa malo v Smere niečo zmeniť, musí prísť diskusia zvnútra, to sa nikdy nedialo. Vždy, keď je snem, konferencia, príde to nalinkované na papieri, odhlasuje sa to a je to. Pred dvoma rokmi som vystúpila na sneme v Bratislave a nechcite vedieť, čo sa vtedy dialo. Keď chce totiž niekto vystúpiť na sneme, musí to ohlásiť krajskému predsedovi, ako aj to, s čím chce vystúpiť. Tento režim priniesla do strany SDĽ. Ja som to, že vystúpim, vtedy nikomu nepovedala a pritom som len poprosila členov strany, aby sa všetci zapojili do kampane, lebo tu v Nitre si niektorí mysleli, že ich potiahne značka, predseda a že nemusia robiť nič. Glenda bol možno na troch podujatiach za posledné roky. Mali ste vtedy vidieť tie pohľady. V strane je veľké napätie. Nie každý smerák je blbec, sú tam aj múdri ľudia, ale majú obavy o prácu.

Kedy ste sa naposledy stretli s Robertom Ficom?

Videla som ho pred voľbami, keď sme mali veľký míting s Desmodom v športovej hale. Ale naposledy som sa s ním rozprávala na úrade vlády pred dvoma rokmi. Nahlásila som sa k nemu, pretože som chcela, aby mi napísal úvodné slovo do mojej knihy. Bolo ťažké sa k nemu dostať. Na prvý termín sa to nepodarilo. Už keď som tam sedela, povedal, že ma nestihne prijať, tak som prišla na druhý deň a potom ma už prijal. Rozprávali sme sa asi dvadsať minút. Aj som mu hovorila, že v Nitre to nie je dobré, ale povedal mi, že Glenda bude určite krajským predsedom do volieb a potom sa uvidí. Vidím to tak, že Smer skončí ako HZDS a SDKÚ.

Na najbližšom sneme by sa mali vymeniť podpredsedovia Paška a Čaplovič a mali by nastúpiť Žiga a Blanár. Pomôže to strane?

Juraja Blanára som vždy vnímala tak, že patrí k slušnej skupine smerákov, ale nemyslím si, že takouto zmenou sa Smer zmení.

Minister kultúry Maďarič povedal, že za svoju najväčšiu úlohu považuje to, aby Smer prežil aj bez silného predsedu. Kto by mal byť podľa vás novým predsedom strany?

Monika Flašíková-Beňová. Chcela by som, aby mali ženy v politike väčší priestor, v Smere sa to nedialo. Žena má na politiku úplne iný pohľad, už aj to sociálne cítenie má iné. Monika sa veľmi vypracovala ako politička a páčia sa mi jej názory.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bödörovci

Kolenčíková a korupcia v Smere

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie