Denník N

Markovič s Breinerom po 23 rokoch: Bavili aj plačom Mečiara (foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Úspešní satirici opäť glosovali politiku. Na festivale Amplión v Banskej Štiavnici naložili starým tváram, ale aj Kotlebovi a Kollárovi.

Aj keď vystupovali v dome smútku medzi dvoma cintorínmi, ľudí rozosmiali. „Neviem si predstaviť lepšie prostredie na zábavu,“ začal Peter Breiner hneď v úvode vtipkovať s Milanom Markovičom. Po 23 rokoch sa spolu v sobotu večer objavili na jednom pódiu, aby opäť bavili politickým kabaretom. A podarilo sa.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Televíziu vymenili za netradičné prostredie, ktoré vybrali organizátori prvého ročníka festivalu Amplión v Banskej Štiavnici. Rovnako ako v ére mečiarizmu aj teraz diváci čakali, ako si pouťahujú z politikov a ich prešľapov. Tak ako kedysi im to fungovalo aj v momentoch improvizácie.

Na zábavu dokázali obrátiť aj haprujúci zvuk, ktorý by za iných okolností hneval. Keď Breiner žijúci v New Yorku s iróniou rozprával, ako má po 23 rokoch priaznivejší vzťah k domovine, bolo jasné, že nenaráža iba na politikov, ale aj na zvukára. „Kde sa pozrieš, samý profesionál. Kedysi sme boli postkomunistický, skorumpovaný štát, ale teraz? Kdeže!“

Sami vraj zostali prekvapení, keď zistili, že texty pesničiek z 90. rokov môžu ponechať v pôvodnej verzii, lebo sedia aj na súčasnosť. „Neviem, či to je pesničkami alebo krajinou,“ prihováral sa Breiner. „Tu sa nič nezmení, ani keď tento kostol bude mať tritisíc rokov. Psychopatov nahradili iní psychopati,“ pridával Markovič, ktorému občas vypadlo slovo v pesničke. Ale aj to uhral so šarmom. Na rozdiel od minulosti si dvojica tentoraz vystačila bez hostí.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čím zabávali?

Chceli porovnávať americkú politiku so slovenskou. No na celom svete to začína byť akési rovnaké, sú však veci, ktoré sa môžu stať len tu. „Pozri, pred 23 rokmi nikto netušil, že banda birmovaných SZMákov, spriahnutých do spolku, Moskvou vyškolených oligarchov založí stranu. Stranu, ktorá spustoší Slovensko horšie ako turecké nájazdy, maďarská nadvláda či česká okupácia. To nikto netušil,“ povedal Breiner a vypredaná sála búrlivo tlieskala.

Veľkým zjavom na scéne je americký kandidát na prezidenta Donald Trump. Paralely so Slovenskom sa hľadajú ťažšie. „Čosi to má s tvojím rodiskom. Chemlon Humenné,“ utrúsil Markovič a ľudia sa rehotali.

Došlo aj na slzy Vladimíra Mečiara. Bývalého premiéra a zakladateľa HZDS, ktorého v televíznych Večeroch Milana Markoviča výdatne kritizovali. Nikdy neprijal pozvanie, aj rok dopredu bol zaneprázdnený presne v dni vysielania.

Pred mikrofón ho dostali iba raz, do rozhlasovej relácie Pod pyramídou, ktorú robili ešte pred televíznou érou.

„Mali sme pripravenú kompletnú popravu, všetky otázky, na ktoré by sa nedalo odpovedať. Mali sme to tak pripravené, že keby došiel, museli by ho vyniesť v troch papierových sáčkoch. No a pred predstavením sme sedeli v šatni a milý Mečiar začal, a ja už do tej politiky… Plakal, nariekal. A že jeho žena ho už nikdy neuvidí, on sa na to už vykašle, do politiky už nepôjde. Tak sa rozplakal… A my sme boli mladí a blbí, samozrejme, zľutovali sme sa,“ spomínal Breiner.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico presluhuje

V premiérskej stoličke je to stále o tom istom. Mečiarov klon Robert Fico sľuboval, že v roku 2014 nebude v politike. „Keď on, chudáčik, kalkuloval, že bude prezidentom,“ glosoval Markovič. „Aj by sme mu odpustili, že dva roky mešká. No bože.“

Pri nových tvárach sa pristavili, keď rozoberali, ako sa zvyknú z najväčších bojovníkov proti homosexualite vykľuť homosexuáli. „Na prvý pohľad Kotleba vyzerá, že by mohol účinkovať ako vedľajšia postava v šikovnom nemeckom porne zo 70. rokov. Je len otázkou času, kedy sa aj ten Boris Kollár so svojím šálikom prizná, že celoslovenské rozsievanie semena je len takým pláštikom na zakrytie jeho skutočných náklonností,“ glosovali nekompromisne súčasnú politickú scénu komici.

Už roky sa hovorí, ako politický kabaret nik nerobí, lebo oň nie je záujem. V Banskej Štiavnici sa ukázalo, že ľudia ho majú radi a stále je čo glosovať.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie