Denník N

Erik Tomáš: Do prípadu Natálie som vstúpil, lebo opozícia vynášala rýchle súdy

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Poslanec a mediálny poradca premiéra Erik Tomáš odmietol o prípade Natálie hovoriť osobne alebo telefonicky. Ochotný bol odpovedať len na otázky zaslané mailom. Predtým mal ku kauze dve tlačové konferencie.

Čo si myslíte o prípade Natálie?

Vynorilo sa v ňom množstvo protichodných informácií. Nevnímam ho čierno-bielo. Ak niekto zlyhal, nech nesie zodpovednosť, ale rozhodnúť o tom musia príslušné orgány a nie politici. Práve politizácia a vynášanie rýchlych súdov našimi opozičnými kolegami bolo to, čo ma podnietilo do toho prípadu vstúpiť. Ale aj ja už by som bol najradšej, aby všetky kompetentné inštitúcie, ktoré sa prípadom zaoberajú, mali elementárny pokoj na prácu.

Boli rešpektované práva dieťaťa Natálie tým, že sa zverejňovala korešpondencia a informácie z jej života?

Je naozaj potrebné posúdiť, či poslankyňa za SaS Blahová neporušila práva dieťaťa Natálie tým, že podrobne zverejnila príbeh vyrozprávaný jej matkou. Rovnaká otázka vyvstáva aj smerom k niektorým médiám. Práve v časti listu, ktorú som zverejnil, Natália píše, že si neželá, aby bol zverejňovaný jej zdravotný a intímny stav. Pod listom je navyše podpísaný jej otec, ktorý ako zákonný zástupca nesúhlasí s medializáciou spomínaného príbehu, čím podporil želanie Natálie. Nie je teda pravda, ako to nesprávne interpretovali niektoré médiá, že nesúhlasil so zverejnením listu.

V čom zlyháva štát?

To, či nejako zlyhal alebo nezlyhal štát, budeme vedieť až po ukončení preverovania a vyšetrovania prípadu. Podľa mojich informácií v zariadení Čistý deň sa v týchto dňoch vykonávajú hádam všetky existujúce kontroly a zároveň polícia aj prokuratúra obnovili vyšetrovanie v trestnoprávnej rovine.

Čo chcete zmeniť?

Akékoľvek systémové zmeny môžu vyplynúť zo záverov kontrol. Počkám si na ne a potom mám ako poslanec parlamentu veľa možností.

Prečo hovoríte, že SaS zverejnila prípad s úmyslom škodiť vláde a nie pomôcť dieťaťu? Po zverejnení začala Čistý deň vyšetrovať polícia aj generálna prokuratúra.

Ak by to predstavitelia SaS mysleli úprimne, obrátili by sa priamo na orgány činné v trestnom konaní. Oni s tým však rovno utekali do médií.

V tejto kauze sa zráža verejný záujem s právom dieťaťa na ochranu súkromia. Neprekročili ste tú hranicu zverejnením listu, keď ste to nemali priamo odsúhlasené Natáliou? (Až dodatočne po zverejnení listu Erik Tomáš predložil novinárom Natáliin súhlas, poskytli mu ho pracovníci Čistého dňa. – pozn. redakcie)

Mal som písomný súhlas Natálie na zverejnenie časti listu a tú časť som aj zverejnil. Súhlas som poskytol všetkým médiám vrátane vášho. Zároveň naďalej trvám na tom, že verejným záujmom bolo poznať názor Natálie, na ktorej príbehu bol celý tento prípad postavený.

Stretli ste sa s otcom Natálie, ako ste plánovali? Čo ste sa dozvedeli?

Tak ako som avizoval, stretol som sa aj s otcom Natálie. Pripomínam, že to bolo na jeho žiadosť a v súlade s mojím vyhlásením, že ako člen parlamentného sociálneho výboru sa rád stretnem so všetkým aktérmi prípadu. Informoval ma, že on ako zákonný zástupca Natálie nesúhlasí s trestným oznámením na moju osobu a že podal na súd návrh na osvojenie si dieťaťa. Myslím, že to aj sám medializoval.

V prípade ste sa začali angažovať s tým, že chcete pomôcť. Ako vyzerá vaša pomoc?

Som poslanec najsilnejšej vládnej strany, pod ktorej gesciou je ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj ďalšie dôležité úrady. Nielen z titulu svojej funkcie, ale aj vzájomných vzťahov viem preniesť informácie, ktoré som získal, do odborných diskusií, z ktorých môžu vzísť konkrétne opatrenia, prípadne zákony v tejto oblasti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie