Denník N

Smer dostal hroznú ranu, aká tu ešte nebola

Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalá funkcionárka Smeru z Nitry prišla s novým druhom kritiky, na aký v strane nie sú zvyknutí.

Keď Smer kritizujú poslanci z Bruselu, jeho predsedovi sa ich výhrady ľahšie odbíjajú tvrdeniami o strate kontaktu s realitou. Keď však to isté len v omnoho väčšej miere zopakuje dlhoročná krajská tajomníčka z Nitry, Robert Fico si bude musieť vymyslieť menej trápnu výhovorku.

Renáta Kolenčíková v rozhovore pre naše noviny o svojej už bývalej partaji porozprávala všetky zlé veci, aké o nej už roky vravia kritici zvonka. A ešte čosi pridala. Korupcia, klientelizmus, nesloboda v strane a nekompetentní ľudia vo funkciách tvoria zničujúci obraz úpadku.

Smer má teraz v podstate dve možnosti, ako na svoju niekdajšiu krajskú funkcionárku reagovať. Lenže ani jedna napáchané škody nenapraví. Buď jej vyjadrenia budú ignorovať s tým, že ide o bezvýznamnú figúrku, alebo sa pokúsia spochybniť Kolenčíkovej motívy. Akokoľvek sa na Súmračnej rozhodnú, dosiaľ nebývalá smršť odsudkov z úst výborne informovaného človeka je na svete. To, že si o nich prečítajú voliči, je navyše len časťou problému.

Možno ešte väčšou katastrofou je, že v strane padla doteraz neprekonateľná hranica. Pred rokmi tu už síce bol Bohumil Hanzel a v posledných týždňoch Boris Zala a Monika Flašíková-Beňová (plus Anton Martvoň, ktorého nikto neberie vážne), ale inak všetci radoví a bezmenní členovia doteraz pôsobili dojmom bezduchých robotov, ktoré nevidia ani tie najväčšie chyby svojich kolegov nad sebou a iba slepo plnia príkazy nadriadených.

Po Kolenčíkovej to však už neplatí. Nielen Slovensku, ale najmä bývalým spolustraníkom ukázala, že nespokojnosť so Smerom nie je len výmyslom neprajných médií, a že už nie je tabu o tom hovoriť.

Keby Smer prinajmenšom v posledných rokoch navonok nepôsobil ako sekta zbožne oslavujúca svojho gurua, nebola by preň Kolenčíková až takým problémom. Pretože v každom ľudskom kolektíve sa vyskytujú spory. No v prostredí, ktoré dlhé roky programovo potláčalo akúkoľvek verejnú diskusiu, nie je nikto pripravený na ich prekonávanie.

A presne to zo svojej strany za horlivého pritakávania svojich poskokov vybudoval Robert Fico. Teraz na to doplatí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kolenčíková a korupcia v Smere

Komentáre

Teraz najčítanejšie