Denník N

Starosta Števčík si pri zatváraní krčiem len zachraňuje kožu, vraví jeho vicestarosta a odstupuje

Radoslav Števčík pri otvorení dunajskej promenády. Foto – TASR
Radoslav Števčík pri otvorení dunajskej promenády. Foto – TASR

Poslanec Ľubomír Boháč tvrdí, že ho starosta vťahoval do viacerých sporov ako napríklad pre kontajnery na Šafárikovom námestí a naposledy pri riešení otváracích hodín podnikov.

Vicestarosta Starého Mesta Ľubomír Boháč (Nova) odstupuje z funkcie pre spory so starostom Radoslavom Števčíkom (nezávislý s podporou Smeru).

„Od prvých dní nástupu do funkcie som bol vťahovaný do starostom vytvorených sporov ako kontajnery na Šafárikovom námestí, exteriérové terasy, otváracie hodiny a podobne,“ hovorí miestny poslanec Boháč (Nova).

Tvrdí, že aj napriek enormnej snahe o hľadanie dohody boli výsledky v dôsledku tvrdohlavého postoja starostu minimálne.

Nie je empatický k mestu

„Moja spolupráca so starostom, ktorý nie je empatický k problémom mesta, nedodržuje slovo a účelovo sa snaží vylepšiť si pošramotenú povesť na úkor iných, nie je už viac možná. Starosta Radoslav Števčík stratil moju dôveru,“ hovorí Boháč.

Tvrdí, že starostovi vyhovuje zatváranie podnikov o desiatej hodine, a preto nechcel nové nariadenie. Boháč bol jedným z autorov nového nariadenia, ktorým chceli poslanci predĺžiť otváracie hodiny podnikov do polnoci a do jednej ráno v piatok a v sobotu, ak zadebnia okná, osadia dvere a nainštalujú vzduchotechniku. Podzemné podniky a prevádzky na ukotvených lodiach by mohli byť otvorené až do piatej ráno.

Števčík v septembri toto nariadenie nepodpísal. Všetky podniky v centre by preto oficiálne mali zatvárať už o desiatej hodine večer, radnica však zatiaľ toleruje pôvodné prevádzkové doby.

Ľubomír Boháč, končiaci vicestarosta bratislavského Starého Mesta. Foto - TASR
Ľubomír Boháč, končiaci vicestarosta bratislavského Starého Mesta. Foto – TASR

Do návrhu vstupoval a potom to popieral

„Starosta prostredníctvom poslancov a úradníkov v plnom rozsahu vedel o všetkých detailoch a napokon aj aktívne vstupoval do tvorby tohto všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Jeho vyjadrenie o tom, že išlo o návrh poslancov, o ktorom nemal vedomosť, sa teda nezakladá na pravde. Aj jeho argumentácia o nepodpísaní uznesenia z dôvodu nezákonnosti schváleného VZN je účelová. Návrh VZN bol vopred zverejnený na internetovej stránke Starého Mesta a starosta mal možnosť ho podrobiť právnej analýze ešte pred schvaľovaním v miestnom zastupiteľstve.“

Boháčova Nova pred voľbami vytvorila v Starom Meste koalíciu, ktorá v boji o post starostu podporovala dnešného poslanca parlamentu za OĽaNO-Nova Gábora Grendela. Po víťazstve Števčíka sa stal Boháč jeho vicestarostom.

Števčík tvrdí, že sa o Boháčovom rozhodnutí odísť z funkcie dozvedel až z médií.

„Považujem za jeho osobné a ľudské zlyhanie, že mi to doteraz nedokázal povedať priamo do očí. Som prekvapený, že mne vytýka projekty, ktoré boli v jeho plnej kompetencii a ktoré od nástupu do funkcie odborne aj politicky zastrešoval,“ vraví starosta.

Števčík hovorí, že by mal každý niesť osobnú aj politickú zodpovednosť za svoju prácu.

„Zbavovať sa tejto zodpovednosti takýmto spôsobom považujem za zbabelé a nechlapské. V piatok popoludní sme medzi štyrmi očami hovorili o situácii, ktorá by nastala po schválení jeho návrhu nariadenia o otváracích hodinách. Hovorili sme aj o výhradách poslancov k jeho práci a prístupu k členom zastupiteľstva. Ako nezávislý starosta som od začiatku vyzýval poslancov, aby nepolitikárčili a nevťahovali stranícke záujmy do riešenia problémov Starého Mesta a jeho obyvateľov.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nočný život v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie