Denník N

Glenda o kritike funkcionárky Smeru: Je to žena s nenaplnenými ambíciami

Renáta Kolenčíková a Tibor Glenda (prvý sprava). Foto – renatakolencikova.sk
Renáta Kolenčíková a Tibor Glenda (prvý sprava). Foto – renatakolencikova.sk

Predseda strany Robert Fico kritiku svojej dlhoročnej krajskej tajomníčky nekomentuje. O nenaplnených ambíciách tak ako krajský predseda hovorí aj okresný šéf Smeru v Nitre.

„Vyjadrenia pani Kolenčíkovej hodnotím ako reakciu ženy ‚s nenaplnenými ambíciami‘, ktorá nevie stráviť, že po 15 rokoch aktívnej činnosti v štruktúrach strany Smer sa svojím správaním pričinila o svoj odchod,“ vyhlásil nitriansky krajský predseda Smeru Tibor Glenda o svojej bývalej krajskej tajomníčke Renáte Kolenčíkovej.

Kolenčíková v rozhovore pre Denník N kritizovala pomery v Smere. Zo strany teraz vystúpila. O Glendovi povedala, že nechodí do práce a úraduje len zo svojej firmy Revis v Krškanoch. Ľudia v strane si podľa nej bežne robia svoje kšefty. Vyhlásila tiež, že Glenda je dobrý priateľ otca Norberta Bödöra, ktorého firma Bonul je úspešná vo viacerých štátnych zákazkách; na jej večierky chodí Robert Fico.

Video: Kolenčíková: V tej korupcii som sa už nevládala dusiť
Autor: Martina Koník

Kolenčíková: Bez diskusie, obrovský klientelizmus

Kolenčíková tiež opísala, ako viceprimátor Nitry a poslanec parlamentu Martin Nemky predkladal na mesto návrh na odkúpenie pozemku v prospech Bödöra.

Podľa bývalej krajskej tajomníčky neprebieha v Smere vnútrostranícka diskusia. „Vždy, keď je snem, konferencia, príde to nalinkované na papieri, odhlasuje sa to a je to. Pred dvoma rokmi som vystúpila na sneme v Bratislave a nechcite vedieť, čo sa vtedy dialo. Keď chce totiž niekto vystúpiť na sneme, musí to ohlásiť krajskému predsedovi, ako aj to, s čím chce vystúpiť. Tento režim priniesla do strany SDĽ,“ povedala Kolenčíková.

Funkcionári Smeru v Nitre. Foto - renatakolencikova.sk
Funkcionári Smeru v Nitre. Foto – renatakolencikova.sk

Glenda na konkrétne otázky neodpovedal. Tvrdí, že to nepovažuje za dôležité, keďže „vyjadrenia pani Kolenčíkovej považujem za vymyslené a účelové“.

Denník N oslovil aj poslanca Národnej rady a okresného šéfa Smeru v Nitre Nemkyho a syna ministra práce Jána Richtera Juraja. „Richterov syn robí na VÚC šéfa verejného obstarávania a je tam obrovský klientelizmus,“ vyhlásila Kolenčíková.

„Čítal som to, nebudem komentovať absurdné vyjadrenia pani Kolenčíkovej, ktorá si touto cestou rieši nenaplnené ambície,“ povedal Nemky.

Nitriansky samosprávny kraj cez hovorkyňu odkázal, že budú odpovedať v utorok predpoludním.

Na otázky neodpovedal ani Robert Fico. „Veľmi som si Roberta Fica vážila, obdivovala som ho, je to politik veľkého rangu. Bol osobný priateľ môjho partnera, chodil aj k nám domov a mala som ho ako človeka rada, ale veľmi ma sklamal. Korupciou a klientelizmom, veľmi. V poslednom čase som sa v Smere dusila, už to bolo nad moje sily,“ povedala Kolenčíková, podľa ktorej by sa mal Fico odsťahovať z Bonaparta a Robert Kaliňák by mal pre kauzu Bašternák odstúpiť z funkcie ministra.

Flašíková-Beňová: Videla postupnú degradáciu Smeru

Kolenčíková si nemyslí, že na decembrovom sneme dôjde v Smere k zásadným zmenám. Za predsedníčku strany by chcela europoslankyňu Moniku Flašíkovú-Beňovú, ktorá pre kauzu Kaliňáka Smer kritizuje už niekoľko mesiacov.

„Poznám pani Kolenčíkovú, bola partnerkou Petra Oremusa, prvého krajského predsedu v Nitre. Keď zomrel v roku 2006, tak ho nahradila. Viem o jej kritickom postoji už dlhšie a neprekvapuje ma. Je v Smere od začiatku, videla vývoj a postupnú degradáciu,“ napísala Denníku N Flašíková-Beňová.

Europoslankyňa plánuje vystúpiť s kritickým príspevkom na programovej konferencii Smeru v októbri aj na decembrovom sneme. „Neviem o tom, že sa treba vopred ohlásiť u kohokoľvek ohľadom vystúpenia – ja som sa vždy prihlásila priamo počas snemu a nikomu som to neohlasovala vopred. Ak sa to skutočne dialo, je to hlúpe a nátlakové voči členom strany, ktorí pre jej úspech urobili často viac ako niektorí krajskí predsedovia.“

Ako Flašíková-Beňová vníma to, že ju chce Kolenčíková za predsedníčku strany? „Nechcem sa vyjadrovať k personálnym otázkam. Počkám najprv na programovú konferenciu, lebo tá naznačí, kam sa chce Smer ďalej uberať. Až keď bude jasný hodnotový profil, prídu na rad otázky, kto programové tézy bude realizovať,“ dodala Flašíková-Beňová.

Kolenčíková reagovala na Glendu na blogu. Tvrdí, že jeho ambície sú naplnené.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kolenčíková a korupcia v Smere

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie