Denník N

Veľkú súťaž na údržbu stromov v Bratislave preveria, podmienky mohli byť diskriminačné

Stromy na Štefánikovej ulici v Bratislave sú v zlom stave, v minulosti už padali, niektorým zabetónovali aj korene. Foto N – Tomáš Benedikovič
Stromy na Štefánikovej ulici v Bratislave sú v zlom stave, v minulosti už padali, niektorým zabetónovali aj korene. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bratislava hľadá správcu zelene za 14 miliónov eur na nasledujúce štyri roky.

Bratislavské stromy sú v mimoriadne zlom stave a mnohé sa už nepodarí zachrániť, ďalšie potrebujú citlivé zásahy a záchranu.

Magistrát Iva Nesrovnala pripravil na najbližšie štyri roky veľkú súťaž na starostlivosť o stromy za takmer 14 miliónov eur bez DPH.

Mimovládka Transparency International, ktorá na súťaž upozornila na svojom Facebooku, spochybňuje jej férovosť.

Podmienky súťaže preveria

Na prihlásenie do súťaže bolo málo času a diskriminačné môžu byť aj jej podmienky.

Do tendra sa môžu prihlásiť iba firmy, ktoré sa už starali o zeleň v Bratislave alebo v podobne veľkých a väčších mestách v zahraničí. Mesto totiž vyžaduje, aby uchádzač mal referenciu na orezávanie stromov a údržbu zelene z mesta s minimálnym počtom obyvateľov 350-tisíc, čo je na Slovensku iba Bratislava.

Transparency International podala v pondelok podnet na prešetrenie podmienok, Úrad pre verejné obstarávanie ho začne riešiť, keď dostane podklady od radnice.

Úrad pre verejné obstarávanie tvrdí, že súťažiaci musia mať čas aspoň 35 dní od odoslania a zverejnenia obstarávania alebo 15 dní, ak by mesto o tendri počas posledných rokov priebežne informovalo.

Súťažiaci mali na predkladanie ponúk pôvodne 16 dní, magistrát v pondelok upravil podmienky a lehotu predĺžil na 26 dní do 7. októbra. Tvrdí, že tak urobil na žiadosť jedného zo záujemcov.

Gabriel Šípoš z Transparency International hovorí, že 16 dní je čas, odkedy magistrát odoslal súťažné podmienky do vestníka. No reálne mali podľa neho firmy iba 6 pracovných dní na podanie ponúk, oznámenie bolo zverejnené až po niekoľkých dňoch.

“To je veľmi málo na akúkoľvek serióznu ponuku. Skúste si predstaviť za 6 pracovných dní reálne pozrieť všetky parcely, ktoré by firma mala obsluhovať, vypýtať všetky referencie a vykalkulovať a spísať ponuku a preložiť ju do slovenčiny,” hovorí Šípoš.

Pílenie chorých stromov v centre mesta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pílenie chorých stromov v centre mesta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Magistrát: V Európe je 49 takých miest

Právnik Pavel Nechala z Transparency International hovorí, že ak aj lehotu pod tlakom predĺžili, ostatné podmienky tam až do zrušenia súťaže zostanú.

Obstarávanie podľa Nechalu vyzerá ako nastavené na pôvodného dodávateľa služieb – konzorcium A.R.K. zložené z troch firiem. Konzorcium sa okrem zelene stará napríklad aj o upratovanie a odhŕňanie snehu. Magistrát tvrdí, že A.R.K. pre mesto dnes nerobí služby, o ktoré sa súťaží.

„Nie je pravda, že konzorcium A.R.K. je jediné schopné splniť určenú podmienku účasti podľa jej znenia,“ bráni sa magistrát. Tvrdí, že v čase odoslania ponuky vedeli aspoň o piatich subjektoch, ktoré by splnili podmienku skúseností z Bratislavy. Medzi nimi majú byť aj dve firmy, ktoré sa starajú o zeleň v mestských častiach, či firmy Carni Herba a Slovclean a A.R.K.

Zákazka je navyše podľa mesta určená aj pre trh Európskej únie. Magistrát nepovedal, koľko uchádzačov sa do súťaže prihlásilo.

„Aj podmienka, aby firma mala skúsenosť s podobnou starostlivosťou v meste nad 350-tisíc obyvateľov, má racionálne vysvetlenie: vyplýva z toho, že ide o európske verejné obstarávanie, ktoré je otvorené pre firmy a konzorciá z celej Európskej únie. Verejný obstarávateľ v čase začiatku zadania zákazky disponoval informáciou, že v rámci kontinentálnej Európy existuje minimálne ďalších 49 sídiel s uvedeným počtom obyvateľov, kde je vytvorený predpoklad pre obdobné špecifiká poskytovania služieb ako v Bratislave,“ vysvetľuje mesto.

Nechala nepredpokladá, že by sa do súťaže prihlásil aj niekto zo zahraničia.

Počet obyvateľov priamo nesúvisí s množstvom zelene v meste, magistrát sa o ňu v Bratislave navyše nestará sám. Časť drevín majú v správe mestské časti.

Brno má vlastnú firmu na údržbu zelene aj s odborníkmi

Ďalšie podmienky súťaže sú napríklad faktúry na 2,8 milióna eur bez dane za podobné služby počas posledných troch rokov, preukázanie pokosenia aspoň 1,2 milióna metrov štvorcových za najviac 21 dní, či zloženie zálohy 230-tisíc eur.

Podľa Nechalu by pri takej veľkej sume celého tendra by možno bolo jednoduchšie vybudovať vlastné technické služby mesta, ktorými vie mesto reagovať flexibilnejšie na potreby.

Takto sa o stromy stará napríklad Brno, podobne veľké mesto ako Bratislava.

Príspevková organizácia Verejná zeleň mesta Brna udržiava zeleň vo väčších parkoch a asi 17-tisíc stromov popri cestách. Má 50 zamestnancov, do 9 arboristov, z toho jeden je certifikovaný. Špecialistov si najímajú napríklad na práce s elektrinou. Ročne ich starostlivosť o zeleň stojí v prepočte asi 1,5 milióna eur.

Riaditeľ organizácie Jozef Kasala tvrdí, že sa mu podmienka referencie s určitým počtom obyvateľov nepáči. „Ale ako si to nastavia, tak to je.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie