Denník N

Manželka herca Williamsa: V mozgu mal teroristu, ktorý ho zabil

Herec Robin Williams na snímke z roku 2007. Foto – Tasr/Ap
Herec Robin Williams na snímke z roku 2007. Foto – Tasr/Ap

Druhý augustový týždeň sa zdalo, že hercove bludy ochabli. Dvojica spolu strávila krásny víkend. Keď išli večer spať, pozdravili sa „dobrú noc, láska“. „Jeho slová stále znejú v mojom srdci,“ hovorí Susan. O pár dní na to spáchal Robin Williams samovraždu.

Susan Schneiderová Williamsová, vdova po hercovi Robinovi Williamsovi, napísala pre časopis Neurology prípadovú štúdiu o dôvodoch smrti svojho manžela. Nazvala ju „Terorista v mozgu môjho manžela“.

Dvojica spolu žila sedem rokov až do augusta 2014, keď herec spáchal samovraždu. Umelcova manželka zachytáva necelý rok zo života herca až do jeho smrti.

Článok ulahodí nejednému fanúšikovi vedy. Je napísaný odborným žargónom, Schneiderová Williamsová chápe, že premenu osobnosti jej manžela si vyžiadali zmeny v jeho mozgu a neutieka sa k žiadnej uplakanej „záhadológii medzi nebom a zemou“.

Píše: „Môj manžel bol uväznený v pokrivenej architektúre svojich neurónov (mozgové bunky) a nech som urobila čokoľvek, nedokázala som mu pomôcť,“ alebo „V jeho prípade išlo o jednu z najhorších patológií, akú doktori vôbec videli. Stratil 40 percent dopamínových neurónov a takmer vo všetkých neurónoch mal Lewyho telieska, ktoré prenikali celý mozog a mozgový kmeň.“

Robin Williams, Susan Schneiderová
Susan Schneiderová Williamsová s manželom Robinom Williamsom na snímke z roku 2009. Foto – Tasr/Ap

City sa nevytratia

Na druhej strane, Schneiderovej Williamsovej spoveď je dojímavým záznamom o hlbokej láske dvojice, v ktorej sa partneri navzájom vážili, podporovali a milovali.

Mnoho ľudí má pomýlené názory, že pod tlakom vedy sa z našich vzťahov a prežívania vytrácajú city. Dokonale tak ukazujú, ako nerozumejú vede. To, že chápeme, že láska je evolučný produkt a výsledok biochémie mozgu, nijako nezmenšuje emócie, ktoré sa nás zmocňujú pri pohľade na milovanú osobu.

Demencia s Lewyho telieskami

Ale späť k štúdii. Tri mesiace po Williamsovej smrti dostala Susan pitevnú správu, že mozog jej milovaného manžela napadla demencia s Lewyho telieskami. „Ide o neurodegeneratívne ochorenie postihujúce mozog. Začína sa spravidla medzi 60. až 70. rokom života. Priemerný čas prežívania od začiatku klinických príznakov je 7 až 10 rokov,“ povedal pre Denník N lekár Stanislav Šutovský z I. neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB.

Odborník dodal: „Demencia s Lewyho telieskami sa nedá liečiť. Terapia je zameraná len na tlmenie príznakov parkinsonizmu a pamäťovej poruchy. V pokročilých štádiách ochorenia už chorý spravidla nie je schopný ovplyvniť svoje správanie. Časté sú prípady agresívneho správania v komunite, prípadne aj v domácom prostredí. Suicídiá sú zriedkavé, okrem iného aj vzhľadom na pacientovu obmedzenú schopnosť ho detailne naplánovať a následne realizovať.“

Bludy, zápach aj tras

To, že herec trpí uvedenou chorobou, však on ani nikto iný nevedel, symptómy zdanlivo nesúviseli a prichádzali a odchádzali ľubovoľne.

Na október 2013, druhé výročie svadby páru, spomína umelcova manželka takto: „Robin už bol v starostlivosti lekárov. Trápili ho symptómy, ktoré – ako sa nám zdalo – veľa nespájalo: zápcha, problémy s močením, pálenie záhy, nespavosť, čiastočná strata čuchu a stres. V ľavej ruke mal z času na čas mierny tras.“

„Keď prišla zima, problémy s paranojou, bludmi, zacyklovaním sa, nespavosťou, pamäťou, vysokou hladinou kortizolu – spomínam len niektoré z nich – na neho tvrdo udreli.“

Po pitve sa zistilo, že Lewyho telieska zasiahli aj hercovu amygdalu. Ide o oblasť mozgu, ktorá je spoluzodpovedná za spracovanie emócií. Schneiderová Williamsová si uvedomuje, že si to vyžiadalo zmenu jeho osobnosti. „Pravdepodobne to viedlo k jeho akútnej paranoji a emocionálnym reakciám, keď akoby nebol samým sebou,“ píše.

Nezapamätal si jednu vetu

V apríli, keď Williams natáčal film Noc v múzeu 3, ho prepadli stavy náhlej úzkosti. Predpísali mu antipsychotiká, ale Schneiderová Williamsová konštatuje, že lieky zhoršili prejavy demencie s Lewyho telieskami.

Manželka objasnila umelcove ťažkosti: „Počas natáčania filmu mal problém zapamätať si aj jednu vetu“ a dodáva, že ešte tri roky predtým si pamätal stovky viet na pľaci a nespravil pri nich jedinú chybu.

Koncom apríla diagnostikovali hercovi Parkinsonovu chorobu. Správna diagnóza demencie s Lewyho telieskami sa nepodarila, lebo, ako odhaľuje Susan, „pravdepodobne si časť svojich symptómov nechal iba pre seba“.

Dobrú noc, láska

Williams bral lieky, chodil na terapiu a cvičil. Nepomáhalo to, herec pomaly chradol. „Niekedy proste zastal a nebol schopný pohybu,“ popisuje jeho stav. „Mám pocit, akoby sa vo svojich symptómoch pomaly topil,“ opisuje Susan zúfalú situáciu svojho manžela.

Druhý augustový týždeň sa zdalo, že bludy ochabli. Dvojica spolu strávila krásny víkend. Keď išli večer spať, pozdravili sa „dobrú noc, láska“. „Jeho slová stále znejú v mojom srdci,“ hovorí Susan.

O pár dní na to spáchal Robin Williams samovraždu.

Dostupné z: doi: http://dx.doi.org/10.1212/WNL.0000000000003162

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie