Denník N

Tancujú v kaviarni a spomínajú na staré časy, v Trnave majú tančiareň pre seniorov

Keď sa seniori menia na parketových levov. Foto N - Vladimír Šimíček
Keď sa seniori menia na parketových levov. Foto N – Vladimír Šimíček

V kaviarni trnavského amfiteátra sa koná každý týždeň tanečná zábava. Nestačila im dychovka, chcú tancovať aj ako Elvis Presley.

V miestnosti je zažaté stropné svetlo, aj keď vonku ešte stále svieti slnko. Ľudia sa rozprávajú, usádzajú a z igelitových tašiek vyťahujú občerstvenie. Pri vchodových dverách je odstavený invalidný vozík. Aj keď sa zábava má oficiálne začať až o pár minút, hudba už hrá a tancuje starší pár, smejú sa z toho, že parket majú len pre seba. K sedemdesiatnikom, ktorí začali tancovať ako prví, sa postupne pridávajú ďalšie páry.

Ľudia na seba dobre vidia, ani na tanečnom parkete nie je šero. Sú to všetko dôchodcovia, ženy majú šaty či nohavicové kostýmy, muži sú v oblekoch.

„Ešte predtým, ako sme otvorili, stálo pred dverami v rade asi šesťdesiat ľudí,“ teší sa veľkému záujmu organizátorka trnavskej Tančiarne pre seniorov Žela Ondrušková.

Zakrátko sú oba parkety plné. Pri stoloch sú odložené francúzske barle a chodítka a všetci spievajú a tancujú na melódiu piesne od Elánu „Navždy sa zachová v pamäti stužková“.

Kapacita je obmedzená, počas slávnostného otvorenia museli odmietnuť štyridsať ľudí. Aj teraz sú všetky stoly obsadené, asi deväťdesiat ľudí, z väčšej časti ženy, sa výborne zabáva. Skupinka piatich dôchodcov živo diskutuje o svojich vnúčatách, ukazujú ich fotografie na smartphone.

V trnavskej tančiarni býva vždy plno. Foto N - Vladimír Šimíček
V trnavskej tančiarni býva vždy plno. Foto N – Vladimír Šimíček
Niektorí sa roztancujú už pred oficiálnym začiatkom. Foto N - Vladimír Šimíček
Niektorí sa roztancujú už pred oficiálnym začiatkom. Foto N – Vladimír Šimíček

Chodili na zábavy pre osamelých

Podobné tanečné zábavy pre dôchodcov v Trnave chýbali. „Kamarátky mi vraveli, že chodili do iných miest na zábavy pre osamelých, chceli viac sociálneho kontaktu,“ vysvetľuje zrod myšlienky Ondrušková.

Podobné akcie sú v Hlohovci či Topoľčanoch. Ešte ako predsedníčka Denného centra pre seniorov na Ľudovej ulici v Trnave organizovala fašiangové zábavy či plesy, na ktoré prišlo aj tristo dôchodcov, boli však len pre členov.

Do Tančiarne so živou hudbou si môžu prísť zatancovať všetci dôchodcovia z Trnavy, žiadne vstupné sa neplatí.

Celý projekt zorganizovalo šesť energických dôchodkýň, Žele Ondruškovej pomáhajú kamarátky Milada Nováková, Ema Čeledová, Marta Rabasová, Terézia Prochasková a Viera Hlinková.

Myšlienka Tančiarne vznikla ešte minulý rok, keď samospráva v Trnave vyhlásila projekt participatívneho rozpočtu. Ľudia mohli prichádzať s myšlienkami a projektmi, ktoré im v meste chýbajú. „O najlepších projektoch hlasovali obyvatelia mesta, dalo sa to cez internet, ale aj papierovými hlasovacími lístkami,“ vysvetľuje Dáša Ondrušková, ktorá svojej mame Žele pomohla vypracovať projekt.

Tančiareň pre seniorov ako štvrtá v poradí získala vyše dvetisíc eur.

Najskôr mali problém s priestormi, napokon obsadili kaviareň Mestského amfiteátra. „V lete mala kaviareň prenajímateľa, ten odišiel a výberové konanie na nového sa začne až po Novom roku,“ vraví Dáša Ondrušková.

Seniori nezačali vôbec skromne, prvá tancovačka bola 18. septembra a pokračovať sa bude každú nedeľu do konca roka. Organizátori už teraz naplánovali predsilvestrovskú, ktorá bude výnimočne v piatok. Podľa organizátorky to na poslednej zábave bude hotová módna prehliadka spoločenských šiat.

Býva tu veselo. Foto N - Vladimír Šimíček
Býva tu veselo. Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tanečný národ

Tancovanie trnavských seniorov baví a hovoria, že po Novom roku by to nemalo skončiť. „Je tu krásne. Len škoda, že nemáme jeden veľký parket,“ hovorí jedna z návštevníčok Tančiarne.

Priestory kaviarne sú dvojposchodové, na jednom hrá kapela Due Expres, na druhom znie hudba len z reproduktora. Organizátori dúfajú, že sa im do budúcna podarí nájsť priestory s väčšou kapacitou a jednou veľkou, spoločnou sálou.

Na oboch parketoch sa tancuje a spieva, pesničky všetci poznajú, sú z ich mladosti. Parket je však rovnako plný aj pri rokenrolovom kole, mnohí napodobňujú Elvisa Presleyho. „Minulý týždeň sme zábavu ukončili ruským kazačkom,“ smeje sa Želmíra Ondrušková.

Polhodinu po oficiálnom začiatku zábavy je na dverách prilepený odkaz „kapacita je vyčerpaná“. „Sme tanečný národ,“ hovorí jedna z organizátoriek Milada Nováková.

Organizátorky majú po celý čas plné ruky práce, na zábavu je času už menej. „Ale občas si zatancujeme aj my, mňa práve vykrútil jeden dedko,“ ukazuje na pána v bielej košeli dôchodkyňa Viera Hlinková.

Tancujú sa všetky štýly. Foto N - Vladimír Šimíček
Tancujú sa všetky štýly. Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Netreba byť v klube dôchodcov

Tisícsedemsto seniorov v Trnave je členom nejakého dôchodcovského klubu. Funguje ich asi šesť. V meste je približne 13-tisíc ľudí v seniorskom veku. Každú nedeľu si môžu prísť zatancovať všetci, nemusia byť registrovaní v žiadnom klube.

Cieľom projektu je vytiahnuť seniorov medzi ľudí a rovesníkov. Tančiareň je pre nich spomienkou na obľúbené zábavy, ktoré boli v minulosti v hoteli Imperiál. „Ja s mojou manželkou sme v mladosti chodili tancovať každú sobotu, veľmi nám to na dôchodku chýba. Sme tu teraz po prvýkrát, ale prídeme každý týždeň,“ teší sa z podujatia Jaroslav, podľa ktorého sa aj človek na dôchodku musí vedieť odreagovať.

Seniori v Trnave sa doposiaľ nemali kde zabávať, mesto pre nich neorganizuje pravidelné podujatia. V lete môžu prísť len na koncert dychovej hudby v Mestskom amfiteátri.

Preto si Tančiareň užívajú, tancuje sa od prvej do poslednej minúty celé tri hodiny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie