Denník N

Toto je spôsob, ako sa postaviť k tradícii invenčne

Ondrej Jób urobil okrem mobilnej aplikácie aj mozaiku portrétov, ktorá je súčasťou výstavy Fulla - inšpirácie a interpretácie v ružomberskej Galérii Ľudovíta Fullu. Foto - archív O.J.
Ondrej Jób urobil okrem mobilnej aplikácie aj mozaiku portrétov, ktorá je súčasťou výstavy Fulla – inšpirácie a interpretácie v ružomberskej Galérii Ľudovíta Fullu. Foto – archív O.J.

Špecializuje na dizajn písma, teraz si skúsil trochu programovania a stvoril virálny hit. Jeho online aplikácia vyrobí portrét, akoby ho nakreslil klasik Ľudovít Fulla.

Nevie vraj hovoriť nie. Má rozpracované písmo, na ktorom mu chýbajú len dva týždne sústredenej práce, ale už rok si tie dva týždne nevie nájsť. Vždy príde ktosi s dobrým projektom, chce od neho dizajn výstavy, katalóg, vizuálnu identitu alebo logo a on povie áno. Povie áno, lebo ho to baví, hoci priorita je stále jasná: písmo.

Áno povedal aj Lenke Sršňovej a Nine Šoškovej, ktoré ho zavolali na tvorivú rezidenciu do ružomberskej galérie Ľudovíta Fullu.

Ondrej Jób urobil online aplikáciu, ktorá vám vytvorí jedinečný portrét v štýle Fullových kresieb. Stačí zadať svoje meno, algoritmus ho preráta a na základe šesťdesiatich parametrov poskladá váš portrét. Každý je originál.
„Fullu mám veľmi rád, páči sa mi spôsob, akým motívy na svojich maľbách či kresbách skladal. Sú geometrické, minimalistické a výrazne štylizované, a to mi sedí,“ hovorí Ondrej Jób.

autoportretÚspech aplikácie ho prekvapil, vôbec nerátal s tým, že by to ľudí mohlo baviť a menili by si svoje profilovky na Facebooku za portréty od Fullu. S aplikáciou plánuje ďalej pracovať. Napríklad, počas sviatku Všetkých svätých v nej objavíte malý dočasný update, ktorý sa oplatí vyskúšať. Medzitým si však môžete odskočiť do Ružomberka na výstavu Fulla – Inšpirácie a interpretácie, kde sú diela ďalších umelcov tvorivej rezidencie Vytvorené na Slovensku, ale aj originály Ľudovíta Fullu.

Fulla je inšpiratívny aj dnes

„Ak mám čas, chcem zažiť a vidieť všetko,“ hovorí Ondrej Jób na otázku, prečo prijal pozvanie na rezidencie Niny Šoškovej a Lenky Sršňovej. Vlani bol s nimi na niekoľko dní v Čičmanoch a vytvoril digitálne písmo inšpirované čičmianskymi vzormi, teraz mala rezidencia zázemie v Galérii Ľudovíta Fullu, ktorá je v správe Slovenskej národnej galérie.

„Už sedem rokov sa snažím špecializovať iba na dizajn písma, ale keď mám pred sebou nejakú inú výzvu a môžem aspoň na chvíľu robiť čosi celkom iné, idem do toho. Navyše, rád objavujem Slovensko a zbieram popri tom nápisy vo verejnom priestore. Na ružomberskom cintoríne som si ich odfotil asi štyridsať,“ hovorí Ondrej Jób.

V Galérii Ľudovíta Fullu sa spolu s ostatnými umelcami zišli v posledný augustový víkend, ktorého súčasťou boli prednášky aj tvorivé dielne pre verejnosť. Potulovali sa v galérii, ktorá bola zároveň Fullovým domom a ateliérom, potom mali mesiac na to, aby vytvorili vlastné dielo, ktoré je teraz vystavené v galérii.

„Od začiatku som vedel, že urobím niečo digitálne, interaktívne, lebo väčšina ostatných autorov pracuje skôr v tradičných fyzických médiách,“ hovorí Ondrej Jób. Prostredie galérie aj mesta je mu blízke. Kedysi práve do Ružomberka chodieval na Základnú umeleckú školu.

Ukážka portrétov z Fullovho generátora.
Ukážka portrétov z Fullovho generátora.

„Fullove obrazy dobre poznám, najprv som uvažoval nad generátorom, ktorý by vám podľa názvu mesta alebo obce urobil panorámu s budovami a strechami, typickými pre Fullu. Geometria, minimalizmus, farebné plochy – po­užíval ľahko digitálne napodobniteľné prvky, a to som chcel využiť,“ hovorí Jób.

Napokon sa rozhodol pre portréty, vychádzajú najmä z Fullových kresieb z rokov 1959 – 1960. Tie nie sú pre jeho tvorbu najviac charakteristické, on však dokázal využiť ich jednoduchú lineárnu kresbu a niekoľko základných prvkov, ktoré program pri každom mene dokáže poskladať do iného finálneho obrázka. „Nie som pokročilý programátor, všetko je to veľmi jednoducho urobené, ak by sa na to pozrel profesionál, iste by to urobil lepšie, ale funguje to,“ hovorí so smiechom Ondrej.

Nápadov je dosť

Svoj portrét si môžete vytvoriť na akomkoľvek počítači alebo mobile, ale aj priamo v Galérii Ľudovíta Fullu, kde Ondrej Jób vytvoril aj špeciálnu mozaiku z vygenerovaných portrétov. Zuzana Gažíková, riaditeľka galérie a kurátorka výstavy, sa rozhodla, že mozaiku si na oknách smerujúcich do átria ponechajú dlhšie, než je plánované trvanie výstavy.

v-galerii

„Mám z toho veľkú radosť, ale naozaj sa oplatí pozrieť si celú výstavu. Vedel som, na čom každý z prizvaných umelcov pracuje, ale výsledok ma aj tak príjemne prekvapil. Ak tam príde aspoň trochu vnímavý človek, iste ho tam niečo osloví – sú tam totiž zastúpené rôznorodé médiá, každý z autorov pracoval na niečom inom – na grafike, kresbe, graffiti, maľbe, textilnom dizajne či keramike, ale je tam, napríklad, aj zvuková inštalácia Petra Machajdíka.“

Na výstave nájdete aj diela Evy Činčalovej, Simony Janišovej, Pauliny Rypákovej Vårregn, Martina Popoviča, Niny Šoškovej, Lenky Sršňovej, Braňa Matisa, Zuzany Liptákovej a dvoch študentiek ružomberskej školy úžitkového výtvarníctva – Moniky Peknej a Jany Vaterkovej.

Celý nápad organizátoriek projektu Vytvorené na Slovensku považuje Ondrej Jób za skvelý. Špeciálne z toho dôvodu, že môže pomôcť, aby sme tradičné miesta a veci skúsili dnes vnímať a prezentovať trochu inak.

„Keď sa pozrieme na to, ako sa Slovensko snaží prezentovať navonok, vždy vidíme prírodu a folklór. Nie je na tom nič zlého, akurát sa mi zdá, že by sa to dalo poňať aj iným spôsobom, než to bežne vídame aj pri veľkých udalostiach, akou bolo, napríklad, predstavenie loga k nášmu predsedníctvu v Európe. Verím tomu, že stále existuje spôsob, ako sa k dedičstvu a tradícii postaviť invenčne a ukazuje to aj tento projekt,“ hovorí Ondrej Jób.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie