Denník N

Pilot stíhačky zostrelil civilné lietadlo. Či je vinný alebo nie, rozhodnú diváci

RTVS odvysiela film Verdikt naraz so štyrmi európskymi televíziami a jeho koniec môže byť v každej krajine iný.

Je to jedna z najsilnejších tém súčasnej psychológie a má svoj vlastný názov – problém dreziny. Ide o morálne dilemy,  pri ktorých je strata jednotlivca kompenzovaná dobrom pre väčší počet ľudí.

Existujú dve základné verzie popisované na konkrétnych situáciách. V tej prvej môžete zabrániť smrti piatich ľudí na železničnej trati tým, že drezinu presmerujete na inú koľaj, kde však usmrtí jedného nevinného človeka, a v tej druhej smrti piatich ľudí na trati možno predísť tak, že z lávky, ktorá vedie nad traťou, zhodíte nevinného človeka, ktorý svojím telom drezinu zastaví.

Otázka znie: čo urobíte?

Jedna vec je, keď takéto situácie modelujú pri výskumoch odborníci a my si o tom len čítame, premýšľame, ako by sme sa zachovali. Teraz si to môžeme vyskúšať.

Našťastie len pred televízorom – v pondelok 17. októbra na Dvojke v hlavnom vysielacom čase o 20.00 h. O tom, ako sa skončí triler s názvom Verdikt totiž budú rozhodovať diváci. Film sa bude dať sledovať v televíznom vysielaní aj online na webe RTVS.

Po odvysielaní prvej časti filmu prebehne hlasovanie divákov, ktoré spustí a ukončí moderátor Michal Havran. Po zrátaní výsledkov a ich zverejnení sa odvysiela divákmi zvolená verzia 2. časti filmu (VINNÝ alebo NEVINNÝ). Po jej skončení sa uskutoční záverečná diskusia s Michalom Havranom a jeho hosťami. RTVS na webe sprístupní aj verziu, ktorá získa menej hlasov.

Ako sa bude hlasovať

Divácke hlasovanie sa uskutoční po skončení prvej časti filmu. Má dve formy:

1. cez SMSky: kto považuje pilota za vinného, pošle na štvorčíslie 6677 správu v tvare V, v prípade neviny musí  esemeska obsahovať písmeno N

2. On-line hlasovanie na webe www.rtvs.sk/verdikt – diváci vo formulári zakliknú vinný alebo nevinný.

Ešte zaujímavejšie je, že hlasovať o závere filmu sa bude nielen na Slovensku. Ide o koprodukčný projekt, ktorý v premiére synchrónne uvedie päť európskych televíznych staníc. Okrem RTVS aj nemecká, rakúska, česká a švajčiarska.

Keď teroristi unesú lietadlo a smerujú s ním na plný futbalový štadión, vojenský pilot stíhačky ho zostrelí. Desaťtisíce ľudí prežijú, ale zomrú všetci pasažieri na palube civilného lietadla. Problém je, že pre nedostatok času armádny letec nedostal súhlas nadriadených a tak sa ocitne pred súdom.

Televízni diváci si v prvej časti filmu vypočujú argumenty jeho obhajoby aj výpovede všetkých svedkov a o tom, aký bude rozsudok rozhodnú sami. Výsledok ich hlasovania určí záver filmu.

„S projektom Verdikt sme sa po prvýkrát stretli vlani na veľtrhu Mipcom v Cannes. Oslovila nás predovšetkým kvalita spracovania spoločensky aktuálnej témy, keďže autori sa nekĺžu iba po povrchu a nesnažia sa morálne otázky zľahčovať či bulvarizovať,“ hovorí televízny programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

Koncept interaktívneho filmu nie je nový. Medzi prvými ho otestovali aj v Československu. V roku 1967 vznikol film Kinoautomat, ktorý sa stal hitom svetovej výstavy v Montreale. Autori nakrútili viacero variantov deja a niekoľkokrát nechali divákov v kine hlasovať o tom, čo majú spraviť postavy. Stále to funguje, o čom sa dalo presvedčiť aj pri nedávnom uvedení filmu počas otvorenia košického kina Úsmev.

Kinoautomat chce primárne baviť, Verdikt mieri na niečo úplne iné. Jeho centrálna morálna dilema je v kontexte nedávnych teroristických útokov na bruselskom letisku a v Paríži ešte silnejšia.

Preto bude po uvedení filmu nasledovať diskusia s moderátorom Michalom Havranom a jeho hosťami. Témou bude rozhodnutie divákov (ktoré môže v každej krajine dopadnúť inak) aj otázky týkajúce sa svetovej bezpečnosti a terorizmu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie