Denník N

Referendum bolo Orbánovou generálkou na parlamentné voľby

Foto -TASR/AP
Foto -TASR/AP

Maďarský volebný systém je nastavený tak, že Fidesz voľby vyhrá aj s menšinou voličov, ak ich úspešne mobilizuje. Práve to si pri referende odskúšal.

Dohromady stálo maďarské referendum o utečeneckých kvótach asi 20 miliárd forintov, čo je zhruba 65 mili­ónov eur. V tom sú započítané i náklady na konanie referenda vrátane honorárov pre členov volebných komisií.

Viac ako dve tretiny z celej sumy však išli na politickú agitáciu. Priamo zo štátneho rozpočtu na vládnu kampaň priznane vyčlenili okolo 11 miliárd forintov, do presviedčania sa však masívne zapojili i samosprávy ovládané vládnou stranou Fidesz. Aj ony robili stranícku agitáciu z verejných peňazí.

To všetko sa utratilo v podstate len na podporu jediného stanoviska, vládou presadzovaného odmietnutia kvót. Náklady na veľmi vlažnú kampaň opozície boli oproti tomu zanedbateľné.

Drahšie ako americké voľby

Odborník na politickú komunikáciu Krisztián Nyáry vypočítal, že pri referende sa na každého maďarského voliča utratilo zhruba 2500 forintov, čiže asi osem eur. Viac ako dve tretiny z toho išli len na jeho presviedčanie. Každý hlas „nie“ odovzdaný v referende, a to znamená hlas pre Orbána, stál Maďarsko 6500 forintov.

Často počúvame, aké strašne drahé sú americké prezidentské kampane. Podľa údajov Federal Election Commisson citovaných Nyárym utratila do minulého týždňa Hillary Clintonová na svoju kampaň 288 miliónov dolárov, čiže o niečo viac ako dolár na jedného voliča. Trump dal na získanie potenciálneho hlasu oficiálne len 50 centov. Aj keby sa ich náklady do volieb zdvojnásobili (hlasovať sa bude 8. novembra), budú výdavky na prezidentskú kampaň oboch kandidátov dohromady v prepočte na voliča výrazne nižšie, než stála v Maďarsku kampaň v prospech jediného Orbána. Nehovoriac o takej drobnosti, že americké prezidentské kampane sú hradené zo súkromných zdrojov, nezneužívajú sa na ne vo veľkom verejné rozpočty.

Fideszu sa to oplatilo

Pre Maďarsko boli náklady na referendum premrhané peniaze, pre Orbána a Fidesz nie. Premiér potrebuje neustále dokazovať, že väčšina národa stojí za ním a preto si môže robiť, čo len chce. Po úspešnom referende by sa mu to, samozrejme, tvrdilo ľahšie. Nízka účasť po takom obrovskom úsilí je pre orbánovcov veľkým sklamaním, nech teraz hovoria čokoľvek.

Dôvodom nedostatočnej účasti pravdepodobne bolo i to, že to s vládnou kampaňou prehnali a mnohých tým nahnevali. Navyše sa Orbánovi podarilo všetky celoštátne hlasovania za posledných 15 rokov premeniť v akési referendá o svojej osobe a o svojom režime.

K voľbám preto nešli ani takí, čo síce súhlasia s Orbánovým nemilosrdným postupom proti utečencom a imigrantom, jeho samého však z nejakého dôvodu nemusia a preto ho nechceli podporiť. Neúspech referenda však neznamená, že by väčšina maďarských voličov s vládou ohľadne utečencov nesúhlasila. Predreferendová kampaň bola rovnako ako všetky predchádzajúce vládne kampane zameraná proti nejakej hrozbe zvonka. A všetky dohromady boli úspešné aspoň v tom, že v Maďarsku skutočne silnejú xenofóbia a strach.

Z pohľadu Fideszu je však podstatné to, že referendum nie sú parlamentné voľby. Z 3,3 milióna voličov, čo hlasovali v súlade s prianím vlády, treba odpočítať voličov krajne pravicového Jobbiku. A našli sa aj takí, čo hlasovali naozaj len proti utečencom, ale Fideszu by vo voľbách hlas nedali. Pre vládnu stranu je však najdôležitejšie, že aj bez nich prišlo k urnám dosť jej prívržencov, aby s nimi vyhrala ďalšie parlamentné voľby, ktoré budú najneskôr v roku 2018.

Pri parlamentných voľbách v roku 2014 získala celoštátna kandidátka Fideszu iba 2,26 milióna hlasov z viac ako osem miliónov registrovaných voličov. To spolu s mandátmi z väčšinových jednomandátových obvodov stačilo na tesnú dvojtretinovú väčšinu v parlamente.

Pre Fidesz bolo referendum najmä generálnou skúškou pred parlamentnými voľbami a ako také dopadlo uspokojivo. Volebný systém si orbánovci nastavili tak, že stačí, aby dostatočne mobilizovali svojich prívržencov. Aj keď ich potom bude výrazná menšina, oni zostanú pri moci.

Prieskum a mobilizácia

Referendum poslúžilo ako veľká skúšobná mobilizácia. Migrácia sa v celku osvedčila ako hlavná téma volieb, verejnoprávne média tiež okamžite po referende pokračovali v štvaní proti utečencom. Ukázalo sa, že niektoré veci ešte treba vybrúsiť a z kampane možno treba trochu ubrať alebo ju robiť mierne inak. To však nie je problém.

Strana si tiež urobila prieskum toho, ako si kde stojí, ako fungujú miestne organizácie. Tam, kde bola účasť v referende obzvlášť nízka, budú padať hlavy a miestnych bosov nahradia noví, ešte snaživejší. Peňazí na kampaň bude tiež určite dosť, aj keď sa tie verejné budú využívať menej zjavne. Občania však majú istotu, že aj parlamentnú kampaň Fideszu zaplatia celú oni, v najhoršom cez predražené zákazky pre sponzorov strany. A tiež majú istotu, že zaplatia veľmi veľa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Komentáre

Teraz najčítanejšie