Denník N

Lajčák prehral v súboji o post šéfa OSN, vybrali Portugalčana Guterresa

Miroslav Lajčák a Antonio Guterres. Foto – AP
Miroslav Lajčák a Antonio Guterres. Foto – AP

Aktualizované – 19:47. António Guterres získal po šiestykrát najviac hlasov a ani jeden z piatich členov stálej Bezpečnostnej rady ho nevetoval.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák neuspel v súboji o post šéfa OSN. Novým generálnym tajomníkom sa stane Portugalčan António Guterres.

Ten podľa Financial Timesu získal už po šiestykrát najviac hlasov a ani jeden z piatich členov stálej Bezpečnostnej rady ho nevetoval.

Podľa agentúry AP Guterres dostal v Bezpečnostnej rade 13 hlasov „za“, žiaden hlas „proti“ a dva hlasy „nevyjadrujem sa“.

„Bola dosiahnutá dohoda. Členovia Bezpečnostnej rady OSN ma zvolia za nového generálneho tajomníka OSN. Som poctený a šťastný,“ reagoval Guterres na Twitteri.

Prehra východnej Európy

Portugalčan mal od začiatku suverénne najväčšiu podporu. Uspel napriek tomu, že nie je žena a nepochádza z východnej Európy, čo boli už dávno pred procesom voľby najčastejšie spomínané atribúty nového generálneho tajomníka.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin potvrdil, že Guterresovu kandidatúru formálne oznámia zajtra ráno.

Potom ešte o ňom bude hlasovať všetkých 193 krajín OSN. Oficiálne by ho mali členovia Bezpečnostnej rady zvoliť vo štvrtok tento týždeň.

Bývalý portugalský premiér a komisár OSN pre utečencov sa ujme pozície v januári, keď vyprší volebné obdobie Juhokórejčanovi Pan Ki-munovi.

Uškodil mu Robert Fico

Minulý týždeň na slovenskom ministerstve zahraničných vecí neskrývali sklamanie z posledných výrokov slovenského premiéra Roberta Fica. Výpady proti Britom či proruské vyhlásenia podľa slovenských diplomatov výrazne ubrali z Lajčákových šancí.

Fico bol za Lajčáka osobne lobovať v Kremli. Pred cestou do Moskvy znovu zopakoval, ako treba zrušiť sankcie proti Rusku.

Ďalším faktorom, ktorý mohol uškodiť Lajčákovi, je, že nedokázal sformovať koalíciu krajín z regiónu, ktorá by ho podporila. Dokonca ho nepodporili krajiny V4.

Keď Lajčák oznámil oficiálnu kandidatúru, Denník N tipoval, že jeho šance nie sú veľké. Argumentovali sme najmä tým, že mu môže uškodiť Fico, čo sa aj potvrdilo. Ukázalo sa však tiež, že v dvoch hlasovaniach bol hneď za Guterresom ako druhý.

Skôr technokrat než vizionár

Podľa diplomatického korešpondenta Juliana Borgera je rýchly konsenzus na Guterresovi prekvapením. Predpokladalo sa, že Moskva ho môže vetovať, pretože trvala na kandidátovi z východnej Európy.

Od začiatku však Guterresovo víťazstvo tipoval expert z amerického think-tanku World Policy Institute Jonathan Cristol.

„Guterres môže uspieť, pretože je skôr technokrat, než vizionár, so silnými postojmi, respektíve niekto, kto by sa postavil mocnostiam z veľkej päťky. A na druhej strane, síce by jeho víťazstvo narušilo princíp tradičnej geografickej rotácie, ale v budúcnosti by to umožnilo Rusku nájsť silnejšieho a proruskejšieho kandidáta ako teraz,“ povedal Cristol ešte pred týždňom pre Denník N.

Guterresovi k víťazstvu už cez Twitter zagratulovala Bulharka Kristalina Georgieva, ktorá vstúpila do súboja len minulý týždeň. Komisárka EÚ pre rozpočet však prišla veľmi neskoro, až po tom, ako neuspela jej krajanka a šéfka UNESCO Irina Boková.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa OSN

Svet

Teraz najčítanejšie