Denník N

Pravidlá pre nočný život v Bratislave budú možno koncom roka, debata so starostom sa skončila bez riešenia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Starosta Števčík, poslanci, obyvatelia ani podnikatelia sa zatiaľ na nočných pravidlách pre podniky nedohodli, nový návrh nariadenia bude jasný možno až v decembri.

Nové pravidlá pre zatváranie podnikov v centre Bratislavy budú pravdepodobne najskôr až v decembri alebo v januári. Poslanci ešte môžu na októbrovom zastupiteľstve prelomiť veto starostu Radoslava Števčíka, ktorý hovorí, že pôvodný návrh nepodpísal pre jeho nezákonnosť.

Starosta v stredu večer diskutoval v 14. časti debaty Bratislová v KC Dunaji o nočnom živote spolu s podnikateľmi, so zástupcami nespokojných obyvateľov a s poslancami. Debatu s témou Potrebuje Bratislava ticho? organizovalo združenie My sme mesto.

Majiteľ KC: Nebrali ohľad

Z debaty zatiaľ vôbec nie je jasné, ako bude nočný život v centre mesta vyzerať a či sa všetky strany zhodnú.

Pôvodné nariadenie zrušil v decembri Najvyšší súd, poslanci odvtedy nové podmienky pre podniky neprijali. Oficiálne tak platí základný prevádzkový čas do 22. hodiny, dlhšie môžu byť podľa starostu otvorené iba podniky, ktoré dostali výnimku na neurčito. Podniky ako KC Dunaj, ktorému sa povolenie skončilo minulý týždeň, by mali zatvárať už o desiatej.

Poslanci pri schvaľovaní nových pravidiel podľa majiteľa kultúrneho centra Ivana Pätoprstého nebrali ohľad na podnikateľov s dlhodobými nájmami či so zamestnancami, keďže nariadenie malo platiť už od 10. októbra.

„Trvalo by mi to zničilo život,“ reagoval Pätoprstý na prísne pravidlá, podľa ktorých by možno musel zatvárať výrazne skôr ako doteraz. Taký výrazný zásah do podnikania s obmedzením prevádzkových hodín za taký krátky čas nie je podľa neho v poriadku.

Z jednej ráno môžu byť tri

Podniky v centre mali podľa nového nariadenia pri splnení technických podmienok zatvárať v piatky a soboty maximálne o jednej hodine ráno. Poslanec Ľubomír Boháč, ktorý od Števčíka pre spory odchádza z funkcie vicestarostu a pripravoval aj nariadenie, hovorí, že by sa časom mohli otváracie hodiny predĺžiť napríklad aj do tretej.

Poslanec Starého Mesta Ondrej Dostál hovorí, že je pripravený podporiť nové nariadenie, ak nenastaví plošné obmedzenia. Pravidlá by podľa neho mohli vyzerať tak, že budú podmienky, za ktorých môže byť podnik otvorený aj po 22. hodine, a keď ich nedodrží, obmedzí sa mu otvárací čas.

S tým veľmi nesúhlasí časť Staromešťanov. „Chceme iba pokojne spať. Nechcem sa stretnúť s tým, že lekárka vstane do 24-hodinovej služby nevyspatá a ide zachraňovať vás alebo vašu manželku,“ hovorí Karol Hederling.

Otvárací čas má byť podľa zástupcu nespokojných obyvateľov regulovaný a mal by sa nájsť kompromis. Spôsob, keď hodiny nie sú regulované a trestá sa iba hriešnik, podľa neho nefunguje.

Ulica duní, polícia nezasiahne

Števčík hovorí, že radnica nemá ako riešiť hluk a musel by sa zmeniť zákon. Preto by to mala riešiť štátna alebo mestská polícia, tie však hluk nemerajú.

Ani jednej z najhlučnejší diskoték v centre, Antinori, nevedeli po meraní dokázať, že hluk vychádza z jej priestorov. „Je to absurdná situácia a pre mňa záhada. Pýtam sa štátnych aj mestských policajtov, ako je možné, že keď má niekto vonku vyložené reproduktory, celá ulica duní a vy nezasiahnete.“

„Je zlý pohľad obmedzovať niečo za každú cenu, sú to konkrétne prevádzky,“ hovorí Pätoprstý. Tvrdí, že ak budú zatvárať skôr, turisti zostanú na ulici, a mestská časť priznáva, že ich nemá ako ustrážiť. „My robíme aj kultúru a alkohol k nej patrí.“

Riešme konkrétne podniky

Rušenie nočného pokoja bežne merajú od desiatej hodiny večer do šiestej rána, no podľa akustika Petra Zaťka vie odborník vyrátať prekročenie hluku aj za dve a pol hodiny. „Je absurdná situácia, aby dve a pol hodiny meral a vystavoval obyvateľov hluku. To je choré,“ reagoval starosta Starého Mesta Števčík.

Malo by sa podľa neho nájsť riešenie, aby mohli merať hluk aj štátni alebo mestskí policajti. Zatiaľ to nerobia.

Dostál hovorí, že by sa mali riešiť konkrétne podniky, ktoré porušujú nočný pokoj, a ak nebudú fungovať napríklad sankcie, mali by sa im obmedziť prevádzkové hodiny.

Podnikatelia sa sťažovali, že sa s nimi radnica o návrhu nerozprávala. Števčík tvrdí, že pred prvým marcovým návrhom k otváracím hodinám podnikov bolo 4 alebo 5 stretnutí s podnikateľmi a obyvateľmi. Moderátor debaty Matúš Vallo však hovorí, že boli všetci veľmi prekvapení, keď bol návrh v marci zverejnený.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nočný život v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie