Denník N

Za hackera FBI nikdy toľko neponúkala. Kto je Jevgenij Bogačev?

FBI ponúka odmenu za dolapenie Jevgenija Bogačeva. FOTO - FBI
FBI ponúka odmenu za dolapenie Jevgenija Bogačeva. FOTO – FBI

Tri milióny dolárov ponúka FBI za informáciu, ktorá by viedla k zatknutiu ruského občana, čo okrádal a vydieral ľudí cez svoj škodlivý softvér.

Tri milióny dolárov ponúka FBI za informáciu, ktorá by viedla k zatknutiu ruského hackera Jevgenija Bogačeva. Tak veľa za kyberzločinca USA ešte neponúkali. Kto je spomínaný ruský občan, ktorého FBI zaradila medzi desať najhľadanejších kyberzločincov?

Jevgenij Michailovič Bogačev na internete používa nicknamy (prezývky) ako lucky12345 alebo slavik. Americký úrad pre vyšetrovanie (FBI) ho obviňuje z organizovaného vydierania a šírenia škodlivého softvéru Zeus.

Vďaka nemu získaval údaje o bankových kontách či heslách a iných osobných informáciách svojich obetí, ktoré potom okrádal z ich účtov. Bogačevova skupina neskôr softvér vylepšila na GameOver Zeus, ktorý mal podľa FBI stáť za stratou až sto miliónov dolárov.

Pri svojich útokoch 31-ročný Bogačev tiež podľa Washington Post používal botnet, cez ktorý infikoval počítače malvérom Cryptolocker. Zablokoval na nich dokumenty svojich obetí a za odblokovanie si pýtal 750 dolárov, v opačnom prípade sa vyhrážal ich vymazaním. Infikoval údajne milión počítačov.

Výlety na jachte

„Bogačev bol naposledy obyvateľom ruskej Anepy. Vie sa, že si užíval výlety na lodi a môže cestovať po miestach pri Čiernom mori na svojej lodi. Vlastní tiež nehnuteľnosť v Krasnodare,“ píše FBI. Svoju výzvu zverejnila v angličtine, ruštine aj ukrajinčine.

Najhľadanejší hacker pre FBI, ktorá ho považuje za najväčšiu hrozbu amerického bankovníckeho systému, si však podľa britského denníka Daily Telegraph užíva doma obdiv. Britskí novinári navštívili jeho poslednú oficiálnu adresu na Lermontovovej 120 v luxusnom vežiaku v Anape na pobreží Čierneho mora v Krasnodarskom kraji neďaleko Krymu.

„Aký talentovaný muž,“ boli reakcie jedného z jeho susedov, keď sa dozvedeli, kým v skutočnosti „opravár počítačov“, ktorý sa premával na mori na jachte, bol. “Sedel doma pri počítači a nabúral sa do tábora nepriateľa a svojim ruským občanom neublížil,” citoval obyvateľa Anapy DailyTelegpraph.

Dolapený Drinkman

Ponuka dolapiť ho je podľa agentúry Bloomberg snahou vlády Baracka Obamu efektívnejšie zakročiť proti kyberzločinu, ktorý je na vzostupe. Škody, ktoré spôsobí, sa odhadujú až na 400 miliárd ročne.

V januári zaznamenali Američania úspech, keď holandský súd rozhodol o vyhostení ruského hackera Vladimira Drinkmana, ktorý ukradol detaily až o 160 miliónoch kreditných kariet. V jeho skupine boli štyria Rusi a jeden Ukrajinec. Traja sú podľa britského Guardianu stále na úteku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie