Denník N

V Nemecku prvýkrát od vojny vyjde Mein Kampf. Poznámky budú hrubšie ako text

Foto - TASR
Foto – TASR

V decembri vypršia Bavorsku autorské práva ku knihe, spolková krajina sa vydaniu doteraz bránila.

Mníchovský Inštitút pre novodobú históriu v týchto dňoch dokončuje práce na poznámkovom aparáte k autobiografii a politickému manifestu nacistického lídra Adolfa Hitlera. Knihu vydajú v Nemecku na budúci rok po prvýkrát od konca druhej svetovej vojny.

Autorské práva na knihu má Bavorsko, a to celý čas bránilo jej vydaniu. V decembri mu však práva vypršia. Kniha doplnená o rozsiahly poznámkový aparát, kritiky textu aj analýzy Hitlerovej ideológie vyjde hneď mesiac potom.

Hrozba neonacistov

Pôvodný Hitlerov text mal okolo sedemsto strán, doplňujúce texty však rozsah knihy zvýšili na dvetisíc strán. Kniha vyjde v dvoch zväzkoch. Minulý rok sa totiž Nemecko rozhodlo, že ak Mein Kampf vydá, tak jedine s vysvetľujúcimi poznámkami.

Skupina nemeckých historikov, ktorá podporuje vydanie spisu, tvrdí, že komentované vydanie je jedinou cestou, ako zabrániť tomu, aby knihu vydali nejaké obskúrne skupiny.

,,Keď Bavorsku vypršia autorské práva, je tu nebezpečenstvo, že rôzni šarlatáni a neonacisti sa budú snažiť si Mein Kampf privlastniť,“ vysvetľuje bavorský politik Wolfgang Huebisch.

Otvoríte Pandorinu skrinku

Bavorská vláda podľa denníka Washington Post najprv sľúbila finančnú podporu vydaniu knihy, ale potom ju po tlaku židovských organizácií z Nemecka aj Izraela stiahla.

,,Tá kniha je najväčšie  zlo. Je to najhorší antisemitský pamflet, návod na holokaust. Je to Pandorina skrinka. Ak ju raz otvoríte, nepôjde už zatvoriť,“ hovorí predstaviteľka mníchovskej židovskej obce Charlotte Knoblochová.

Predstavitelia židovských organizácií sa obávajú, že kniha len prispeje k rozširovaniu zvrátenej ideológie v čase, keď pribúda antisemitských útokov.

Magnus Bretchken z Inštitútu pre novodobú históriu rozhorčenie chápe. ,,Na druhej strane si myslím, že toto vydanie bude užitočným nástrojom na historickú výchovu a vzdelávanie. Publikácia s riadnymi poznámkami by mohla prispieť k tomu, aby sa už nikdy neopakovali traumatické udalosti.“

Cez internet sa dá kúpiť

V Nemecku a Rakúsku, ale napríklad aj v Rusku je Mein Kampf zakázaný. V Spojených štátoch či Kanade to neplatí. Kniha niekoľkokrát vyšla vo Švédsku. Populárna je v Turecku či Indii. Bavorsko nevlastní autorské práva na preklady.

Mein Kampf je dostupný aj na internete, hoci Bavorsku sa podarilo dohodnúť s internetovými predajcami, aby odmietali zákazníkov s nemeckými adresami.

Na čom sa zhodujú odporcovia aj podporovatelia nového vydania Mein Kampfu, je to, že v pôvodnej verzii je neprijateľný. ,,Táto kniha je pre širokú verejnosť nebezpečná,“ hovorí Florian Sepp z Bavorskej štátnej knižnice.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie