Denník N

Minister Érsek odovzdal obchvat Bánoviec, ďalšia autostráda tento rok nebude

Na snímke minister dopravy Árpád Érsek (tretí zľava) predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (štvrtý zľava), predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Juraj Valent (druhý zľava) a primátor mesta Bánovce nad Bebravou Marián Chovanec (vpravo) Foto - Tasr
Na snímke minister dopravy Árpád Érsek (tretí zľava) predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (štvrtý zľava), predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Juraj Valent (druhý zľava) a primátor mesta Bánovce nad Bebravou Marián Chovanec (vpravo) Foto – Tasr

Predpokladá sa, že denne po novom úseku cesty Ruskovce – Pravotice prejde 10-tisíc vozidiel a šoférom ušetrí 4 minúty.

Pri Bánovciach nad Bebravou pribudlo 9,5 kilometra rýchlostnej cesty. Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) vo štvrtok odovzdal nový úsek cesty Ruskovce – Pravotice.

„Obchvat najviac pomôže obyvateľom Bánoviec, ktorých veľmi zaťažuje tranzitná doprava,“ vyhlásil.

Cesta od Trenčína v smere na Prievidzu je kapacitne vyťažená. Nový úsek šoférom podľa štátnych odhadov ušetrí 4 minúty.

Postavila ju spoločnosť Inžinierske stavby za 88 miliónov eur bez DPH.

mapka

„Úsek R2 Ruskovce – Pravotice preberie na seba významnú časť objemu dopravy. Predpokladá sa, že denne po ňom prejde 10-tisíc vozidiel,“ tvrdí ministerstvo dopravy.

Nejde o klasickú štvorprúdovú cestu, motoristom sú k dispozícii dva jazdné pruhy, jeden pre každý smer. Vzácna je tým, že to bude jediná cesta vyššej kategórie, ktorá tento rok v cestnej sieti pribudne.

Klasické diaľnice, ktoré sú parametrami podobné rýchlostným cestám, ale ich pruhy sú o čosi širšie, nepribudnú žiadne. Odovzdávka 17 kilometrov severnej diaľnice za Žilinou v smere na Poľsko sa nedávno odsunula na budúci rok.

Na tento rok je ešte formálne v pláne na strihanie pások zapísaná rýchlostná cesta za Zvolenom s koncovkou v Pstruši. Stavbári však už žiadajú odložiť termín dostavby na júl 2017.

Načas nebola hotová ani rýchlocesta pri Bánovciach nad Bebravou. Národná diaľničná spoločnosť na webe píše o augustovom termíne na odovzdanie cesty.

Ak sa nič nepokazí, na budúci rok štát odovzdá šoférom vyše 20 kilometrov diaľnic. Okrem spomínaných odsunutých 17 kilometrov je v pláne aj strihanie pásky štvorkilometrového obchvatu Žiliny. Ten je v pomeroch výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku historický cenou 60 miliónov eur za jediný kilometer.

Väčšie strihanie pások možno očakávať v predvolebnom roku 2019 či tesne po ňom. V roku 2019 majú stavbári dokončiť napríklad prvé kilometre obrieho projektu bratislavského obchvatu.

Pôjde o časť označenú ako R7, čiže o prípojku Bratislavy na Dunajskú Stredu. Tá je stavebne menej náročná než projektové úseky D4 od Jaroviec po Raču.

„Finálna časť výstavby sa začne podľa mojich informácií v marci budúceho roka,“ povedal Érsek Denníku N o obchvate.

Teraz je pred ním ešte kľúčové rozhodnutie o riešení dopravných problémov v Prešove. Či sa rozhodne podpísať zákazku na juhozápadný obchvat Prešova, ktorý vychádza na kilometer historicky najdrahšie na celej D1 a množia sa okolo neho podozrenia pre kartel, ešte minister nevie.

Čaká na posudzovanie vplyvov diaľnice na životné prostredie, nedostatky v tomto smere vyčíta Slovensku Európska komisia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie