Denník N

Starostovia zaútočili na Nesrovnala, magistrát podľa nich nefunguje

Primátor Ivo Nesrovnal. Foto N - Tomáš Benedikovič
Primátor Ivo Nesrovnal. Foto N – Tomáš Benedikovič

Starostovia zo 17 mestských častí kritizujú primátora za rozbité cesty, nevymáhanie zákona či zmiznutie petičných hárkov za zákaz hazardu.

Starostovia Bratislavy sa postavili primátorovi Ivovi Nesrovnalovi, magistrát je podľa nich nefunkčný. Kritizujú ho za výtlky ešte po minulej zime, neriešenie osvetlenia v parku, zmiznuté hárky petície proti hazardu a chýbajúce nariadenie, po ktorom by obce získali peniaze od developerov.

Magistrát podľa starostov nedoplnil štatút mesta a neprijal nariadenie, ktoré by obciam umožnilo získať príspevok na rozvoj od developerov. Zákon schválil parlament vlani.

Mestské časti prichádzajú o peniaze developerov

Primátora kritizuje aj starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa, ktorý s Nesrovnalom robil kampaň a jeho syn bol v Nesrovnalovom volebnom štábe.

“Aplikácia zákona o príspevku na rozvoj je pre mestské časti mimoriadne dôležitá, veď Bratislava a jej obyvatelia môžu z príspevkov ročne získať asi 10 miliónov eur,” hovorí Krúpa.

Mesto tvrdí, že hoci mu patrí poplatok na rozvoj, primátor navrhol starostom rozdelenie príjmov na polovicu. Tlačové oddelenie odkázalo, že poplatok môžu zaviesť až po účinnosti zákona, no nové nariadenie pripravujú už v predstihu.

Nedokončené nájomné byty a tmavý park

Starosta Petržalky Vladimír Bajan upozorňuje na zabrzdenú výstavbu nájomných bytov v Petržalke, ku ktorým mesto už niekoľko mesiacov nevedelo dať záväzné stanovisko.

Ružinov sa sťažuje na tmavý park Andreja Hlinku, kde má byť osvetlenie v správe mesta. Po dvoch rokoch park osvetlila mestská časť so zhotoviteľom.

“Výtlky na mestských cestách zo zimy nemáme opravené doteraz. Denne máme pri výjazde z mestskej časti zápchu, potrebujeme predĺžiť Eisnerovú ulicu, projektovú dokumentáciu k tomu mi pán primátor sľúbil už minulý rok. Základná umelecká škola je v zúfalom stave, magistrát nekoná,” hovorí starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor.

Z radnice zmizla petícia

Mesto podľa starostu Lamača Petra Šramka po zmiznutí petičných hárkov za zákaz hazardu spochybňuje ich doručenie a nerieši problém na magistráte, kde sa stratili.

“Kým magistrát nevyrieši stratu hárkov, nemôže prijať nariadenie a hazard v Bratislave bude mať aj naďalej zelenú,” hovorí Šramko.

Starostovia chcú, aby ich Nesrovnal bral ako partnerov a zvýšil profesionalitu a efektivitu. Odporúčajú mu, aby zriadil kanceláriu na kontakt mesta a mestských častí. “Nechceme už ďalej čakať a prizerať sa, ako mesto nerieši závažné, systémové problémy ale ani bežné agendy,” vraví Krúpa.

Nesrovnal reaguje, že chce so starostami vyriešiť zásadné projekty, ktoré sa týkajú kompetencií a prerozdeľovania peňazí, čo sú podľa neho ale vždy náročné témy. „Rozumiem, že si starostovia vytvárajú nejakú komunikačnú pozíciu proti mestu, ale nemyslím si, že na toto sú ľudia zvedaví. Ich zaujímajú výsledky a verím, že tie nakoniec dosiahneme, tak ako vždy doteraz.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie