Denník N

Európski rabíni sa cvičia v sebaobrane

Rabíni sa začali učiť sebaobranu v Prahe. FOTO - TASR
Rabíni sa začali učiť sebaobranu v Prahe. FOTO – TASR

Židia majú pocit, že štáty nerobia dosť pre ochranu židovských objektov a ich samotných.

Posledná vlna násilných antisemitských útokov v Európe dohnala Európsku asociáciu rabínov k akcii. Rozhodla sa, že bude školiť rabínov v sebaobrane a poskytovaní prvej pomoci. Prvý kurz je tento týždeň v Prahe.

Rabíni sa podľa AP na kurze učia, ako sa brániť, ak ich útočník napadne nožom, a ako poskytnúť prvú pomoc pri takomto útoku. Rabín Menachem Margolin z rabínskej asociácie povedal, že jeho kolegovia dostali základný kurz.

Po Kodani

Margolin sa už po útoku na synagógu v Kodani, kde zastrelili jedného muža pred synagógou, vyjadril, že Európania strkajú hlavu do piesku a nerobia dosť pre ochranu židovských objektov a Židov samotných.

Po útokoch na Charlie Hebdo zase islamistický terorista zaútočil v Paríži na kóšer obchod a zabil tam štyroch židov.

Rabíni, ktorí sú pre svoje oblečenie ľahko identifikovateľní, podobne ako Židia s jarmulkami, sú pomerne častými terčami antisemitských útokov. Od slovných provokácií až po bitky.

Krav maga

Vo viacerých židovských komunitách v Európe, ale aj v Spojených štátoch sa v poslednom čase zvýšil záujem o kurzy sebaobrany občas poskytované izraelskými inštruktormi bojového umenia krav maga.

Jeho autorom je maďarský Žid Imre Lichtenfeld, ktorý pred druhou svetovou vojnou žil v Bratislave.

Reprezentant Československa v gymnastike vyvinul špeciálne bojové umenie čerpajúce prvky z boxu aj ázijských bojových umení na ochranu bratislavských Židov pred antisemitskými útokmi v 30. rokoch minulého storočia.

Emigroval do Izraela, kde svoj systém ešte rozvinul a vychoval si nasledovníkov. Krav maga využíva izraelská armáda, polícia, tajné služby a učia sa ho aj civilisti. .

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie