Denník N

Lajčák prekážal USA a Británii, dostal hlasy Ruska a Číny

Lajčák na pôde OSN. Foto – TASR/AP
Lajčák na pôde OSN. Foto – TASR/AP

Proti kandidatúre slovenského diplomata boli dvaja stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN, diplomatické zdroje hovoria o Veľkej Británii a USA.

Imidž špičkového diplomata, lobovanie slovenského premiéra v Kremli či boj proti ruským sankciám, ale ani skutočnosť, že je kandidátom z východnej Európy, Miroslavovi Lajčákovi nepomohli v jeho túžbe stať sa generálnym tajomníkom OSN.

V rozhodujúcom hlasovaní po šiesty raz za sebou vyhral Portugalčan António Guterres a veľmi prekvapivo rýchlo sa na ňom v stredu dohodli všetci 15 členovia Bezpečnostnej rady OSN. Jeho zvolenie vo Valnom zhromaždení OSN by malo byť už len formalitou, ako oznámil ruský veľvyslanec Vitalij Čurkin.

Ruské naliehanie na kandidáta z východnej Európy sa tak ukázalo ako nie veľmi pevné.

K víťazstvu Guterresovi už zagratuloval aj „druhý“ Miroslav Lajčák. Skončil s rovnakým počtom hlasov ako Srb Vuk Jeremić, ktorý mal však o jedno veto zo skupiny stálych členov BR OSN viac než Lajčák.

Lajčákovou nevýhodou mohlo byť, že si nezískal ani len podporu krajín V4. Ich väčšiu podporu napríklad očakával aj slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Komu prekážal Lajčák

Slovenský minister dostal dva červené lístky od stálych členov bezpečnostnej rady. Kedže na nich nie je meno krajiny, môžeme len neoficiálne odhadovať, kto sa zdržal, kto bol proti nemu a kto ho podporil.

Podľa diplomatických zdrojov Denníka N aj reportérky RTVS Aleny Taranovej vo Washingtone nimi mali byť Veľká Británia a Spojené štáty. Francúzi sa zdržali a svoje áno dali Lajčákovi Rusi a Číňania. Viac ako výkon slovenského ministra mohli pre jeho zablokovanie rozhodnúť xenofóbne, proruské či protibritské vyhlásenia slovenského premiéra Roberta Fica.

Líder jednej africkej krajiny, ktorá je členom Bezpečnostnej rady OSN, sa vyslovene pýtal na Ficove výroky o moslimoch.

Lajčák ako víťaz

„Miroslav Lajčák bol perfektný – kompetentný, skúsený a inšpirujúci kandidát.“ Tak napríklad hodnotí výkon slovenského ministra zahraničných vecí riaditeľ výskumu think-tanku Globsec Jakub Wisniewski. To, že nakoniec uspel Portugalčan António Guterres, je podľa neho smutným dňom pre strednú Európu. „A zapadá do stereotypu, že náš región nie je vhodný na to, aby sa ujal globálnej zodpovednosti.“

Veľmi vysoko hodnotí výkon Miroslava Lajčáka a jeho tímu aj bývalý slovenský minister zahraničných vecí a občiansky aktivista Pavol Demeš.

„Je to úctyhodný výsledok. Naša diplomacia navyše získala cenné skúsenosti s procesom, pri ktorom sa ocitla vôbec prvý raz. Dostali sme sa tiež do pozornosti krajín, ktoré o nás zrejme doteraz nič netušili,“ povedal Demeš pre Denník N.

Lajčák na svojom Facebooku napísal, že jeho umiestnenie predstavuje „bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie“ a je dôstojnou účasťou v súťaži o najvýznamnejšiu medzinárodnú pozíciu vo svete. Zdôraznil, že Slovensko viedlo korektnú, transparentnú a pozitívnu kampaň postavenú na obsahu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa OSN

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie