Denník N

EÚ bude vracať do Afganistanu toľko azylantov, že na letisku v Kábule pribudne nový terminál

Utečenci z Afganistanu v Pakistane. Foto – TASR/AP
Utečenci z Afganistanu v Pakistane. Foto – TASR/AP

Viac ako sedemdesiat štátov na dvojdňovej konferencii v Bruseli diskutovalo o situácii v Afganistane. Do krajiny chcú vracať neúspešných žiadateľov o azyl, hoci Afganistan nie je bezpečný.

Európska únia sa tento týždeň dohodla s vládou v Afganistane, že Afganistan bude prijímať späť svojich občanov, ktorí v krajinách EÚ neuspeli so žiadosťou o azyl. Bude sa to týkať desaťtisícov ľudí a často pôjde o násilné deportácie. Tento postup však vyvoláva pochybnosti, keďže v Afganistane sa stále bojuje a krajina nie je bezpečná.

To, že dohoda, ktorá môže byť zo strany EÚ aj reakciou na protiimigrantské a antimoslimské nálady a snahou znížiť počet utečencov, nie je celkom kóšer, môže naznačovať aj skutočnosť, že ju podpísali v čase, keď sa v Bruseli konala veľká darcovská konferencia pre Afganistan. Európa bola najštedrejším sponzorom.

Zdvorilý nátlak

Mimovládne organizácie, humanitárni pracovníci, ktorí pôsobia priamo v Afganistane, a anonymne aj niektorí afganskí vládni predstavitelia naznačujú, že dohoda by mohla byť aj výsledkom tlaku či až vydierania.

„Niektorí predstavitelia nám povedali, že to síce bolo v diplomatickom tóne, ale išlo o zdvorilú hrozbu a že ak by dohodu nepodpísali pred darcovskou konferenciou, mohlo by to ovplyvniť objem pomoci, ktorú Afganistan dostane,“ konštatovala televízia al-Džazíra, ktorá hovorila s viacerými ľuďmi zainteresovanými do rokovaní.

Denník Guardian zase uviedol, že dohodu nepodpísal minister pre utečencov a repatriáciu, ale len jeho námestník. EÚ, samozrejme, takýto výklad udalostí odmieta.

Z dohody vyplýva, že prvých šesť mesiacov bude môcť byť z Európy deportovaných v rámci jedného charterového letu maximálne 50 ľudí, pritom nie je zrejmé, koľko letov môže odletieť v jeden deň. Po polroku zmizne už aj táto podmienka.

Afganci sú druhou najpočetnejšou skupinou žiadateľov o azyl, pričom zhruba 60 percent ich žiadostí zamietnu. Minulý rok žiadalo o azyl asi 200-tisíc Afgancov a do Európy stále prichádzajú – napriek tomu, že Únia už v krajine vedie informačnú kampaň o tom, že získanie azylu nie je také jednoduché, ako sa im snažia nahovoriť rôzni prevádzači.

Očakáva sa, že deportácie neúspešných žiadateľov o azyl vrátane detí budú rýchle a hromadné. Objavili sa aj informácie o tom, že na letisku v Kábule zriadia špeciálny terminál určený len na prijímanie letov s azylantmi. Celý proces, ktorý by sa aktuálne mohol týkať 80-tisíc ľudí, bude hradiť EÚ.

Vracanie azylantov z Európy môže inšpirovať aj susedov Afganistanu, kde už dlhé roky žijú afganskí utečenci, aby ich začali vytláčať domov. Len v Iráne a Pakistane žijú 3 milióny afganských utečencov.

Odkedy je Afganistan bezpečná krajina?

To všetko sa bude diať napriek tomu, že aj podľa interných dokumentov EÚ z jari tohto roka sa dá očakávať zhoršovanie bezpečnostnej situácie v Afganistane, kde sa stále nepodarilo uzavrieť mier medzi vládou a militantmi a teroristické útoky sú stále veľmi bežné. „Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v Afganistane a aj na zvyšujúci sa tlak na afganských utečencov v Pakistane a Iráne je tu vysoké riziko ďalšej migrácie do Európy,“ píše sa v dokumentoch EÚ.

Niektorí odborníci sa pýtajú, či Únia touto dohodou neporušuje svoje medzinárodné záväzky poskytovať útočisko ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním. Expertka na imigráciu Liza Schusterová, ktorá pôsobí v Kábule, hovorí, že ľudia sa budú vracať do prostredia, ktoré im nezabezpečí žiadnu ochranu a kde je vysoká miera násilia.

Často zostávajú v Kábule, ktorý je preplnený, čo len prispieva k nestabilite, chudobe a radikalizácii. Nechápe, ako môže EÚ také pomery považovať za bezpečnú krajinu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Teraz najčítanejšie