Denník N

Šefčovič organizuje spoločný ťah Únie na Gazprom, chce lacnejší plyn

Foto - TASR
Foto – TASR

Brusel môže potrestať Gazprom za to, že zneužil veľkosť a silu pri dohodách o cenách plynu pre krajiny Únie. Chce tiež presadiť, aby ceny za plyn neboli pre niektoré štáty vysoké a pre iné nízke.

Jednej krajine tak, druhej inak. Také faktúry za plyn posiela Gazprom jednotlivým krajinám Európy.

Európska komisia chce teraz Rusov pritlačiť, aby nezneužívali plynárenský monopol a prestali pri účtovaní cien niektorých zvýhodňovať, kým iných nechajú preplácať.To je jeden z cieľov, ktorý má pomôcť dosiahnuť spojenie krajín do ,,energetickej únie“.

Balík opatrení predstavil v stredu eurokomisár pre  energetiku Maroš Šefčovič. ,,Európska únia ako najväčší klient na energetickom trhu si zaslúži oveľa lepší prístup a lepšie ceny. Budeme sa  musieť naučiť váhu Únie lepšie využívať aj pri rokovaniach o dodávkach plynu,“ vyhlásil.

Ako chce Únia dotlačiť Gazprom, či krajiny, ktoré sa tešili z výhodnejších cien plynu, aby si ich nedohadovali ad hoc podľa iných kritérií než tých, ktoré núka trh?

Úradníci z Bruselu budú vstupovať priamo do rokovaní národných dodávateľov plynu s Gazpromom. Už by to nemalo byť tak, že sa jedna krajina dozvie sumu na faktúre tej druhej prinajlepšom aspoň neoficiálne, cenu riadne nahlási do Bruselu, vymenúva slovenský eurokomisár.

Kto koľko platí

Komu by pomohlo, keby sa tieto plány naplnili a účty za kubíky v Únii by sa priblížili?

Keďže ruské ceny sú podľa zmlúv tajomstvom, možno hovoriť iba o odhadoch. Podľa nich by mali mať nižšie faktúry za plyn napríklad Nemci či Holanďania.

Ukrajina platí za tisíc kubíkov plynu takmer 400 dolárov. Hovorí to dočasná dohoda, ktorá môže každým dňom prestať platiť.

Vláda Roberta Fica sa chváli tým, že s Gazpromom dohodla zľavu pre SPP. Za koľko asi nakupuje, nie je oficiálne známe. Mohlo by to byť okolo 300 dolárov za tisíc metrov kubických.

Podľa čoho sa odvíjajú ceny?

Vo všeobecnosti môžu Rusi účtovať tým viac, čím je na nich tá ktorá krajina viac odkázaná. Väčšia odkázanosť je tam, kde je menej alternatív, odkiaľ či kadiaľ čerpať plyn. Západné krajiny majú často kontrakty s Nórskom a aj väčšie možnosti brať si plyn v kvapalnej forme.

Naopak, čím viac na východ, tým menej alternatív a aj väčšia odkázanosť na ruský plyn. Vyššie ceny tu však tiež nemusia byť pravidlom.

Niektoré krajiny môžu argumentovať aj vlastnými zdrojmi plynu či ochotou podporiť iné záujmy Ruska.

Narazí Šefčovič?

Misia, ktorú slovenský eurokomisár rozbieha, určite podráždi Rusov uprostred konfliktu na Ukrajine.

Nájdu sa však aj európske krajiny, ktoré sa budú brániť novej iniciatíve. Reči o neochote ukazovať zmluvy prichádzajú napríklad z Nemecka a najmä Maďarsko pod patronátom Viktora Orbána často vyhlasuje, že si do energetiky nenechá hovoriť od iných.

Šefčovič avizuje, že toho, kto požiadavky Bruselu odignoruje s odvolávkou na klauzuly o mlčanlivosti, môžu potrestať. Čaká, že plusy noviniek prekonajú prípadný odpor niektorých členov Únie.

Nahlasovanie pritom môže odhaliť, či niektoré zmluvy s Rusmi nejdú proti európskym regulám.

Práve ich rozpor s euronormami je dôvodom, pre ktorý Rusov komisia už roky vyšetruje, Gazpromu hrozí pokuta asi 15 miliárd dolárov. Verdikt je už len otázkou pár týždňov, hovorí Šefčovič.

Nabucco zostane iba operou

Moc Gazpromu nad jeho európskymi zákazníkmi chce Šefčovič odklieštiť aj cez napojenie na kaspický plyn. Brusel preto kreslí nový plynovod, ktorý by privádzal plyn z Azerbajdžanu.

Je to obdoba plynovodu, ktorý komisia nazvala Nabucco a po rokoch snáh jeho stavbu vzdala.

,,Nabucco si už budeme pamätať iba ako operu,“ povedal Šefčovič s tým, že teraz pracujú na plynovode s úplne iným konceptom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie