Denník N

Kováča pochovajú vo štvrtok, bude to historicky prvý štátny pohreb politika

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovensko nemá skúsenosti s oficiálnymi pohrebmi štátnikov. Naposledy sa konala rozpačitá rozlúčka s Alexandrom Dubčekom, bolo to na jeseň 1992. Pri rozosielaní pozvánok na pohreb prichádza do úvahy aj expremiér Vladimír Mečiar.

Slovensko je samostatným štátom už 23 rokov, no až na budúci týždeň zorganizuje prvý štátny pohreb politika. Prvého slovenského prezidenta Michala Kováča, ktorý v stredu zomrel vo veku 86 rokov, pochovajú vo štvrtok 13. októbra. Začne sa už predpoludním, prebiehať bude na Bratislavskom hrade, v Prezidentskom paláci a v Dóme svätého Martina. V ten deň bude aj štátny smútok.

Prípravu Kováčovho štátneho pohrebu oficiálne zastrešuje vláda, ktorá ho schválila na mimoriadnom zasadnutí. Slovensko nemá štátny protokol s pravidlami, ako má prebiehať, kto presne má dostať pozvánku a kto má vystúpiť s prejavom.

Dôležité bude želanie rodiny

Uznesenie vlády z roku 2007 všeobecne popisuje, že po rozhodnutí vlády o štátnom pohrebe sa vytvorí špeciálna komisia, ktorá ho podrobne naplánuje. „Príprava štátneho pohrebu sa koná v súlade s prianím rodiny zosnulého,“ píše sa v uznesení.

Michal Kováč s manželkou Emíliou. O priebehu poslednej rozlúčke musí rozhodovať aj rodina. foto - TASR
Michal Kováč s manželkou Emíliou. O priebehu poslednej rozlúčky musí rozhodovať aj rodina. Foto – TASR

Kováčova manželka Emília s rodinou má právo rozhodnúť, nakoľko bude pohreb pompézny, či bude cirkevný alebo občiansky obrad, ale aj to, či rakvu prevezú mestom.

Na štátny pohreb by mali dostať pozvánky prezidenti minimálne z okolitých štátov a bývalé hlavy štátov, ktoré s Michalom Kováčom spolupracovali. Odborník na protokol a bývalý hovorca Václava Havla Ladislav Špaček hovorí, že z domácej politickej scény sa zvyknú pozývať vrcholoví predstavitelia štátu, ale aj bývalí prezidenti a predsedovia vlád.

Mečiar na pohrebe?

Pozvánku by tak mal dostať aj expremiér Vladimír Mečiar, ktorý bol s Kováčom v deväťdesiatych rokoch v ostrom konflikte; ten vrcholil únosom prezidentovho syna štátnou tajnou službou.

Z rozlúčky s Václavom Havlom - jeho pohreb by mohol byť inšpiráciou pre organizáciu pohrebu prvého slovenského prezidenta. foto - TASR
Z rozlúčky s Václavom Havlom – jeho pohreb by mohol byť inšpiráciou na organizáciu pohrebu prvého slovenského prezidenta. Foto – TASR

„Pohreb sa vníma ako okamih zmierenia, pred smrťou sme si všetci rovní. Osobné animozity idú bokom,“ hovorí Špaček o zvyklostiach pri usporadúvaní štátnych pohrebov. Pripomína, že pred pár dňami prišiel na poslednú rozlúčku s izraelským politikom Šimonom Peresom palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

Opäť však platí, že zoznam hostí sa zostavuje s prihliadnutím na želanie rodiny zosnulého politika. Zoznam pozývaných by mal byť hotový v pondelok.

Vyhli sa Orbánovi

Pred rokom Maďarsko riešilo podobnú situáciu, keď vo veku 93 rokov zomrel obľúbený politik, bývalý prezident Árpád Göncz, s ktorým sa Kováč ako naša hlava štátu stretával. Gönczova rodina odmietla štátny pohreb. Predpokladalo sa, že to súviselo s premiérom Viktorom Orbánom a politikou jeho vládneho Fideszu. Na poslednej rozlúčke podľa denníka Népszabadság nevystúpil s prejavom žiaden člen vlády.

Slovensko sa naposledy lúčilo s významným politikom krátko pred rozpadom federácie v novembri 1992, keď na následky dopravnej nehody zomrel Alexander Dubček.

Vtedajší predseda Slovenskej národnej rady František Mikloško vraví, že v Prahe nebola vôľa usporiadať poslednú rozlúčku, tak ju spravili v Bratislave. „Veľmi smutne vyzeral aj prevoz rakvy. Na ruzyňské letisko sa s ním nik neprišiel rozlúčiť. Iba naložili rakvu a lietadlo odletelo.“ Obvykle sa koná rozlúčkový ceremoniál za účasti vrcholových predstaviteľov štátu, rakvu vyprevádza čestná stráž.

Alexander Dubček, narodený 27. novembra 1921 v Uhrovci známy slovenský komunista obrodného hnutia v roku 1968, symbol tzv. Pražskej jari a reformátor socializmu s ľudskou tvárou. Po násilnom prerušení obrodného procesu vpádom vojsk Varšavskej zmluvy bol donútený odstúpiť a bol zbavený všetkých funkcií. Obdobie normalizácie prežil ako obyčajný úradník. Po páde komunizmu v roku 1989 sa opäť vrátil do politiky. V decembri 1989 sa stal predsedom česko-slovenského parlamentu. 1. septembra 1992 utrpel vážnu dopravnú nehodu pri Humpolci, bol hospitalizovaný v pražskej nemocnici Na Homolce, kde 7. novembra zomrel. Pochovaný je na bratislavskom cintoríne Slávičie údolie. Na archívnej snímke z poslednej rozlúčky večer 13. novembra 1992 pred budovou SND stáli tisíce ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s A. Dubčekom. Foto archív TASR - Vladimír Benko *** Local Caption *** sken scan retro slovenskí politici Československo Pražská jar symbol predseda FZ postkomunistické obdobie demokracia
Pohreb Alexandra Dubčeka, pred divadlom čakali na možnosť rozlúčiť sa tisíce ľudí. Foto – TASR

Aj rozlúčka v historickej budove SND bola rozpačitá. „Ak sa dobre pamätám, z Česka nik oficiálne neprišiel. Václav Havel prišiel ako súkromná osoba, v tom čase už prezidentom nebol, keďže abdikoval. Nemal som pocit, že ide o dôstojnú rozlúčku s patričným štátnickým rozmerom, akú by si Alexander Dubček zaslúžil,“ hodnotí Mikloško pohreb symbolu „socializmu s ľudskou tvárou“.

Hoci mnohí politici na Dubčekovom pohrebe chýbali, posledné zbohom mu prišli dať tisíce ľudí. Stáli v dlhých radoch pred historickou budovou SND na Hviezdoslavovom námestí. Truhlu s Dubčekovými pozostatkami obsypali kvetmi.

Hlavný smútočný prejav predniesol na rozlúčke s Dubčekom práve Michal Kováč. foto archív TASR - Vladimír Benko *** Local Caption *** sken scan retro slovenskí politici Československo Pražská jar symbol predseda FZ postkomunistické obdobie demokracia
Hlavný smútočný prejav predniesol na rozlúčke s Dubčekom práve Michal Kováč. Foto – TASR

Havlov spolupracovník Špaček pripomína, že pre Slovensko môže byť práve posledná rozlúčka s Havlom spred piatich rokov vhodnou inšpiráciou. „Je vhodným návodom, ako usporiadať dôstojnú rozlúčku.“

Prezidentský palác včera na znak smútku stiahol vlajky na pol žrde. Ľuďom sprístupnil kondolenčnú knihu, prístupná je každý deň od 9. do 17. hodiny. Prezident Andrej Kiska sa do nej včera zapísal ako prvý.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie