Denník N

„Je to sprisahanie, on sa zmenil.“ Čo hovoria ženy, republikánky, ktoré chcú napriek všetkému voliť Trumpa

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Staršie vulgárne slová o ženách výrazne zasiahli prezidentskú kampaň Donalda Trumpa. Mesiac pred voľbami od neho dávajú ruky preč významní republikáni, nie však voliči, ako píše náš reportér zo Spojených štátov.

Amerika prežíva víkend, ktorý vojde do učebníc politiky. V piatok zverejnené nahrávky Donalda Trumpa, v ktorých sa vulgárne vyjadruje o ženách, spôsobili zemetrasenie v kampani pred novembrovými prezidentskými voľbami.

Jeho spolustraníci z Republikánskej strany mu rad radom sťahujú podporu. Niektorí ho dokonca vyzývajú, aby odstúpil, čo však Trump nechce urobiť. Mnohí si myslia, že voľby sú po drsnom videu z roku 2005 už rozhodnuté.

Všetko, čo chcete

Donald Trump sa v ňom vulgárne vyjadroval o ženách. Okrem iného povedal, že „keď ste hviezda, môžete s nimi robiť, čo chcete“ – môžete ich dokonca chytať za genitálie. Tiež sa priznal, že sa snažil mať nemanželský sex a že ho ženy nekontrolovateľne priťahujú.

„Prirodzene ma priťahujú ženy. Proste ich začnem bozkávať, je to ako magnet, ani nečakám,“ hovorí vo videu Trump, ktorý už vtedy bol ženatý s Melaniou.

V sobotu sa však objavili aj ďalšie nahrávky. V rozhovore z roku 2008 vraví, že by ho nemohlo menej trápiť, či ženu sexuálne uspokojí. Keď žena dosiahne vek 35 rokov, je vraj načase „nechať ju plávať“. Pochválil sa aj tým, že ako organizátor súťaží krásy často chodieval do šatní plných polonahých missiek s tým, že ide na inšpekciu.

O vlastnej, vtedy 24-ročnej dcére Ivanke, ktorú má s českou modelkou Ivanou Trumpovou, povedal, že vždy bola veľmi „vnadná“.

Za prvé zverejnené video sa ospravedlnil, aj keď tak trumpovsky. „Povedal som bláznivú vec, ale je veľký rozdiel medzi slovami a činmi. Bill Clinton skutočne zneužíval ženy a Hillary zastrašovala a zahanbovala jeho obete a útočila na ne,“ povedal na Facebooku po niekoľkých hodinách mlčania.

Jackie Kulbacková (vpravo) a Cecile Hauserová rozdávajú propagačné materiály v meste Ebesburg. Foto . autor
Jackie Kulbacková (vpravo) a Cecilia Hauserová rozdávajú propagačné materiály v meste Ebensburg. Foto – autor

Činy viac ako slová

Analytici si myslia, že Trump po týchto vyjadreniach stratí mnoho nezávislých a váhavých voličov. Tvrdé jadro jeho podporovateľov však zrejme ani tieto komentáre neodradia.

Práve takí žijú aj v Ebensburgu – v malom mestečku na západe Pensylvánie. V sobotu tu pri jazere, kde dvaja rybári chytajú ryby, prišli rozdávať tabule s Trumpovym menom dvaja členovia miestnej Republikánskej strany. Dve ženy.

A hoci sa ani jednej z nich nepáči, ako sa Trump vyjadroval o ženách, dôležitejšie sú podľa nich činy ako nejaké odporné slová.

„Ospravedlnil sa za to a je načase ísť ďalej,“ hovorí Jackie Kulbacková, predsedníčka Republikánskej strany v okrese Cambria. Pre stranu pracuje ako dobrovoľníčka.

Zverejnenie videa vidí tak trochu ako sprisahanie. „Marco Rubio počas primárok povedal, a toto mi utkvelo v pamäti, že keď Trump vyhrá nomináciu, Clintonovej ľudia vypustia psov z ohrádky. A to sa deje. Očakávali sme to, nie sme prekvapení. Stále stojíme pri našom kandidátovi,“ hovorí Kulbacková.

Podobný názor majú aj mnohí voliči; mnohí z nich sú ženy, ktoré si sem prídu po tabule s Trumpovým menom a neskôr si ich zasadia do zeme v záhradke pred domom. „Vidíte tieto ženy, nemenia na neho názor,“ hovorí Jackie s tým, že aj jej priatelia či známi ho stále budú voliť. V okrese Cambria niet pochýb o tom, kto vyhrá – tabule s Hillary Clintonovou nikde nevidieť.

Podľa aktuálneho prieskumu Politico/Morning Consult urobenom po zverejnení videa chce len 12 percent republikánskych voličov, aby Trump odstúpil z kampane. Medzi ženami – republikánkami je to 13 percent.

Zákon neporušil

Materiály rozdáva aj Cecilia Hauserová, mladá 29-ročná politička z Ebensburgu, ktorá kandiduje do pensylvánskeho kongresu. Doma pracuje v rodinnej firme, majú pohrebníctvo. Hovorí, že nechce byť kariérna politička – chce len zlepšiť situáciu vo vlastnom obvode, ktorý podľa nej trpí aj prílišnou reguláciou zo strany vlády. Napríklad im podľa nej federálna regulácia zakazuje otvoriť si tretie pohrebníctvo s rovnakým menom.

Cecilia Hauserová (vľavo), kandidátka do pensylvánskeho Kongresu za republikánov, podporuje Trumpa aj po zverejnenom videu. Foto - autor
Cecilia Hauserová (vpravo), kandidátka do pensylvánskeho kongresu za republikánov, podporuje Trumpa aj po zverejnenom videu. Foto – autor

„O žiadnej žene by sa takto nemalo hovoriť, vôbec to nie je v poriadku. Ale bolo to pred istým časom a povedal, že sa trochu zmenil, veď všetci dospievame. Hillary Clintonová porušila niekoľkokrát zákon. Trump nikomu neublížil, neporušil zákon,“ hovorí Cecilia Hauserová.

Donald Trump má podľa nej dobrý zmysel pre biznis, a preto ho podporuje.

Ešte pred zverejnenou nahrávkou mnohé jeho voličky v Pensylvánii hovorili, že im neprekáža jeho jazyk voči ženám. Napríklad jedna barmanka v Hazletone v Pensylvánii vravela, že muži sa takto bežne vyjadrujú; robí v bare, takže to pozná.

Prieskumy ešte pred zverejnenou nahrávkou hovorili, že Trump má (aj v dôsledku urážania žien) problém osloviť biele ženy s univerzitným vzdelaním. To sa teraz zrejme ešte prehĺbi. Analytici sa zhodujú, že posledné zverejnené videá mu na popularite, ktorá klesala už po prvej prezidentskej debate s Hillary Clintonovou, nepridajú – práve naopak.

Prídu o kongres?

Republikáni sa boja, aby ich Trumpove vyjadrenia nestáli celoamerický kongres, ktorého obe komory momentálne ovládajú. Aj preto ho niektorí vyzývajú na odstúpenie. Americkí komentátori hovoria o občianskej vojne v strane. Trumpa mnohí republikáni nemali radi už predtým a podporili ho len preto, že ho budú voliť doma v regiónoch ich vlastní voliči.

Trump sa však odísť mesiac pred voľbami nechystá. „Neprinútia ma odstúpiť a nemôžu ma prinútiť odstúpiť,“ povedal odhodlane Trump podľa denníka Washington Post.

Sp to len slová, nie činy, hovorí jeden z Trumpových voličov. Foto - autor
Sú to len slová, nie činy, hovorí jeden z Trumpových voličov. Foto – autor

Volebné lístky s jeho menom sú už v mnohých štátoch rozdané. Ak by aj odstúpil a republikáni by nominovali iného kandidáta, mohol by kandidovať iba ako kandidát, ktorého meno by voliči museli dopísať na lístok (americký systém to umožňuje). Voľby by však aj v takom prípade boli stratené.

V sobotu podporu Trumpovi odvolali bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger aj senátor z Arizony John McCain. Vedenie strany, napriek tomu, že odsúdilo vyjadrenia, podporu zatiaľ nestiahlo. Šéf snemovne Paul Ryan zrušil naplánovaný predvolebný míting s Trumpom.

„Po prvýkrát, čo som od roku 1983 americkým občanom, nebudem hlasovať za republikánskeho kandidáta na prezidenta,“ napísal Schwarzenegger na Twitteri.

Je to najväčšia vlna, v rámci ktorej členovia strany opúšťajú svojho kandidáta na prezidenta, za posledných vyše 100 rokov. Niečo podobné sa stalo v roku 1912, keď Theodore Roosevelt, bývalý republikánsky prezident, kandidoval za Progresívnu stranu.

Veľmi dôležitá z tohto pohľadu bude druhá prezidentská debata, ktorá sa chystá v St. Louis už túto noc, v pondelok o tretej nadránom slovenského času. Niet pochýb, že sa budú rozoberať aj Trumpove vulgárne vyjadrenia.

Clintonovej ľudia sa netajili, že sa do nich pustia hneď od začiatku.

„Určite sa Trump bude musieť postaviť k týmto vyjadreniam. Je to debata, v ktorej to buď urovná, alebo padne,“ myslí si aj Jackie Kulbacková.

Reportážnu cestu po Spojených štátoch sme mohli zrealizovať vďaka vašej podpore. Na jej konci vám prinesieme veľký text o Trumpových voličoch; prečo ho chcú vôbec voliť a čo nás môžu naučiť v boji s našimi extrémistami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie