Denník N

Zatvorenie najväčšieho seriózneho a nezávislého denníka v Maďarsku je výstrahou aj pre Slovensko

Zatvorenie Népszabadságu nás upozorňuje, že podobné problémy majú novinári v celom regióne.

Zatvorenie najväčšieho seriózneho a nezávislého denníka v Maďarsku je výstrahou aj pre Slovensko. Nielen preto, že premiér Robert Fico sa rád učí od svojho priateľa Viktora Orbána, ale aj preto, že význam kritických a nezávislých novinárov si spoločnosť často uvedomí až v momente, keď sú v problémoch.

Noviny sú ohrozený druh. Dosť rýchlo klesá počet ľudí, ktorí si kupujú papierové vydanie; podobne je to s firmami, ktoré si do toho papiera kúpia inzerciu.

Toto samo osebe núti noviny po celom svete prepúšťať, šetriť a trápiť sa.

Ak sa k tomu pridá túžba politikov zbaviť sa nepríjemných kritikov, je z toho katastrofa. Jednu takú cez víkend zažilo Maďarsko, keď zo dňa na deň zavreli Népszabadság a zdá sa, že v pozadí boli naozaj ľudia z okolia premiéra Viktora Orbána.

S kolegami v Budapešti cítime spolupatričnosť a radi by sme im pomohli. Ale nejde iba o prejav kolegiálnej slušnosti či strachu, lebo to môže postihnúť aj nás.

Stačí sa pozrieť okolo a hneď je jasné, že kritické a nezávislé médiá to majú v strednej Európe veľmi nahnuté. Mohlo by sa zdať, že na pár tradičných novinách nezáleží, keď sú tu desiatky súkromných televízií a hlavne na internete je neobmedzený priestor pre každého. Lenže aj dnes sa zdá, že iba takéto tradičné redakcie dokážu kontinuálne robiť žurnalistiku, ktorá prináša vlastné témy, otvára kauzy a v konečnom dôsledku najviac prekáža politikom. A vidieť to aj na ich reakciách.

Kedysi najväčšie seriózne noviny v Česku vlastní minister financií a momentálne najpopulárnejší politik v krajine, ktorý práve vyhral krajské voľby, Andrej Babiš. Hovoriť o nezávislosti Mladej fronty Dnes alebo Lidových novín, ktoré vlastní tiež, sa už niekoľko rokov nedá.

V Poľsku sa trápi legendárna Gazeta Wyborcza. Noviny Adama Michnika prichádzajú o čitateľov aj inzerciu a strácajú silu. Ono sa to môže stať každému, kto nedokáže zareagovať na novú situáciu, ale v prípade Gazety sa nedá nevidieť, že okrem krutej doby majú proti sebe aj obmedzenú zostavu vládnych politikov, ktorí ich považujú za nepriateľov.

Na Slovensku je to v porovnaní so susedmi najmenej dramatické. Noviny nezachraňuje žiaden minister a premiér síce nie je schopný normálne odpovedať na otázky a chvíľkami aj celkom otvorene zúri, ale inak môžu novinári relatívne pokojne pracovať. Aj spor o verejnoprávnu televíziu a rozhlas pripomína skôr hryzkanie ako brutálne ovládnutie, ktoré zažili v Poľsku či v Maďarsku.

Napriek tomu ani my nie sme v bezpečí. Sú to presne dva roky, ako sme začali pripravovať tieto nezávislé noviny. Bolo to následkom vstupu Penty aj s gorilou na ramenách na mediálnu scénu.

Tie dva roky sú dobrým dôvodom na zamyslenie a možno aj nádej pre kolegov v Budapešti. To nie je prejav neskromnosti, iba fakt, že v našom prípade sa ukázalo, že tu je stále veľa ľudí, ktorým na slobodných a nezávislých novinároch záleží. Vznikli sme a dodnes žijeme vďaka podpore čitateľov, pre ktorých to všetko robíme. Môže to byť cesta aj pre Népszabadság, a potom môže Orbána od zlosti aj roztrhnúť a nepomôže si.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie