Denník N

A legnagyobb magyar minőségi és független napilap bezárása figyelmeztetés Szlovákia számára is

A Népszabadság bezárása arra figyelmeztet minket, hogy az egész régióban hasonló problémákkal küzdenek az újságírók.

A legnagyobb magyar minőségi és független napilap bezárása figyelmeztetés Szlovákia számára is. Nemcsak azért, mert Robert Fico miniszterelnök szívesen tanul barátjától, Orbán Viktortól, hanem azért is, mert a kritikus és független újságírók jelentőségét a társadalom gyakran csak akkor tudatosítja, amikor nehézségeik támadnak.

A napilapok veszélyeztetett faj. Elég gyorsan csökken azok száma, akik nyomtatott újságot vásárolnak; hasonló a helyzet azokkal a cégekkel, amelyek ebben a papírváltozatban hirdetést vásárolnak.

Ez már önmagában is arra kényszeríti a napilapokat szerte a világon, hogy takarékoskodjanak, elbocsássanak és kínlódjanak.

Ha ehhez még hozzájön a politikusok igyekezete, hogy megszabaduljanak a kellemetlen kritikusoktól, kész a katasztrófa. Ilyesmit élt meg e hétvégén Magyarország, amikor az egyik napról a másikra bezárták a Népszabadságot, és úgy tűnik, hogy a háttérben valóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló emberek voltak.

Együtt érzünk budapesti kollégáinkkal és szeretnénk nekik segíteni. És ezt nemcsak a szakmai tisztesség és a félelem mondatja velünk, hiszen ugyanez velünk is megtörténhet.

Elég körülnéznünk és mindjárt világos, hogy a kritikus és független médiák sorsa Közép-Európában nagyon bizonytalan. Talán úgy tűnhet, hogy néhány hagyományos lapon nem sok múlik, amikor itt van néhány tucat magán-tévécsatorna, és főleg az interneten határtalan tér áll bárki rendelkezésére.

Ma is úgy tűnik azonban, hogy csak az ilyen hagyományos szerkesztőségek képesek az olyan folyamatos újságírásra, amely saját témákkal tud előállni, új ügyeket tud megnyitni, és végső soron a leginkább képes a politikusokat egyes dolgokban megakadályozni. Ami meglátszik a reagálásukon is.

Csehország egykori legnagyobb komoly napilapjának a tulajdonosa Andrej Babiš, a pénzügyminiszter és aktuálisan az ország legnépszerűbb politikusa, aki éppen megnyerte a megyei választásokat. Évek óta nem érdemes beszélni a Mladá Fronta Dnes vagy a Lidové noviny függetlenségéről, a másik napilap ugyancsak Babiš tulajdona.

Lengyelországban a legendás Gazeta Wyborcza kínlódik. Adam Michnik lapja sorra veszíti el az olvasóit és a hirdetőit és velük együtt az erejét is. Az ilyesmi megtörténhet mindenkivel, aki nem tud alkalmazkodni az új helyzethez. Azonban a Gazeta esetében nem lehet nem észrevenni, hogy a kegyetlen idők mellett szembe kell nézniük a korlátolt kormánypolitikusok garnitúrájával is, akik ellenségeiknek tekintik az újságírókat.

A szomszédokkal összehasonlítva Szlovákiában a legkevésbé drámai a helyzet. Egyetlen miniszter sem menti a lapokat, a miniszterelnök ugyan képtelen normális válaszokat adni a kérdésekre és néha nyíltan dühöng, de mindezeken túl az újságírók viszonylag nyugodtan dolgozhatnak. A közszolgálati média körüli viták is inkább a pipogyaságukról szólnak, és nem olyan brutális lerohanásukról, mint amit Lengyelországban és Magyarországon tapasztaltak.

Ennek ellenére mi sem vagyunk biztonságban. Pontosan két éve annak, hogy elkezdtünk dolgozni ennek a független napilapnak a létrehozásán. Ez pedig annak a következménye volt, hogy a Penta pénzügyi csoport a Gorilla néven ismert botránnyal a háta mögött belépet a médiapiacra.

E két év jó ok a dolgok átgondolására és talán reményt jelent a budapesti kollégák számára is. Nem a szerénytelenség jele, hanem tény: a mi esetünk megmutatta, hogy még mindig sokan vannak itt olyanok, aki számára fontosak a szabad és független újságírók.

Olvasóink támogatásának köszönhetően jöttünk létre, mindmáig ebből élünk és értük csináljuk az egészet. Talán ez lesz a Népszabadság útja is, és akkor majd Orbán akár felrobbanhat dühében, semmit sem tud tenni ellene.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie