Denník N

Keď v Česku ,nejsou lidi‘

V Česku je rekordne nízka nezamestnanosť a firmy majú problém nájsť nových zamestnancov.

Aké to je, keď ľudia nemôžu zohnať prácu, vie veľa Slovákov. Lenže dosť ťažké je aj zohnať ľudí na celkom nenáročné práce. Na východ od Váhu to zrejme pôsobí smiešne, na západe Čiech je to však krutá realita. Tam skrátka nemá kto robiť. Všetci už prácu majú a nerobia len vyložení flákači alebo tí, ktorým neslúži zdravie.

V schránke som objavil leták. Firma mi ponúka prácu v továrni, pokojne hneď zajtra. Nemusím toho veľa vedieť, hlavne, že budem chodiť pravidelne a chvíľu to vydržím. Budem montovať autosedačky v čistom prostredí. Za to dostanem príspevok na cestu do práce, príspevok na pranie, môžem si vybrať v jedálni z desiatich jedál, ktoré sú, samozrejme, zadarmo. K tomu ešte päť dní dovolenky navyše okamžite po nástupe. Mesačne dostanem tisíc eur a o pár týždňov možno viac. Aby som nezabudol, ešte vitamíny a šumivé tablety.

Manažéri tovární predovšetkým v západných Čechách (najlepšie v blízkosti diaľnice) náhle zistili, že nie sú ľudia. Ešte pred tromi rokmi si „špecialisti na ľudské zdroje“ starostlivo vyberali a manuálnu prácu v továrni brali aj vysokoškoláci. Teraz ulice lemujú obrovské bilbordy s ponukou práce a napríklad aj skladníkom v supermarkete ponúkajú na ruku tisíc eur.

Keď predvlani v našom mestečku neďaleko Plzne začínala so stavbou haly nová firma na autodiely, manažéri sľubovali, že nebudú naberať zamestnancov cez pracovné agentúry. Tento rok zistili, že inú šancu nemajú, pretože sami nikoho nezoženú. A tak do tovární privážajú autobusy pracovníkov z Rumunska a Bulharska. Slováci pomaly miznú, zrejme aj pre umelo udržiavaný nízky kurz koruny sa v Česku nevypláca pracovať.

Česi za prácou veľmi necestujú, nie sú to takí nomádi ako Slováci, takže na severe a na východe krajiny v blízkosti slovenských hraníc je nezamestnanosť relatívne vysoká, okolo ôsmich percent. V Česku je to však priemerne príjemných 5,3 percenta a to je najnižšie číslo v Európskej únii. V Plzenskom kraji je to naopak, nezamestnanosť klesla na 3,8 percenta, čo je súčasný český rekord. Vraj bude ďalej klesať.

Tento stav by mohol prinútiť zamestnávateľov platiť viac. Aby nemuseli predavačky drieť celý mesiac za mizerných a vyložene nedôstojných štyristo eur. Aby sa znížil počet ľudí, ktorí sa nemôžu uživiť zo svojho riadneho platu na plný pracovný úväzok. A až budúci rok Česká národná banka prestane umelo držať nízky kurz koruny, možno sa oplatí prísť aj nomádom zo Slovenska.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie